Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Acvariu de Piranha la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi

0

De la finalul săptămânii trecute Secţia Acvariu din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi oferă publicului vizitator posibilitatea de a vedea un nou spaţiu amenajat cu 12 exemplare de piranha cu burta roşie ( Pygocentrus nattereri ), dintre care două exemplare aparţin patrimoniului viu al instituţiei gălăţene de mai bine de nouă ani şi 10 exemplare juvenile de piranha (vârsta 5 – 6 luni) care au fost achiziţionate recent de muzeul gălăţean.

Până acum Piranha putea fi văzut în spaţiul special dedicat bazinului Amazonian, alături de alte specii de peşti specifice acestei zone geografice.

„Am ales să separăm exemplarele de Piranha de celelalte specii din bazinul Amazonian din două motive. În primul rând să oferim vizitatorilor posibilitatea de a vedea acestă specie într-un cadru mai vizibil, evidenţiind astfel patrimoniul viu al Acvariului şi, nu în ultimul rând, să creăm condiţii acestor peşti de a se dezvolta mult mai bine într-un spaţiu dedicat exclusiv lor,” a declarat Gabriela Grigoraş, muzeograf în cadrul Acvariului gălăţean.

Piranha cu burta roşie face parte din familia Characidae, genul Pygocentrus şi este un peşte cu un aspect interesant. Este originar din America de Sud, fiind întâlnit cu precadere în Bazinul Amazonian, pe coasta nordică a Braziliei, în Bazinul Paraguay şi în fluviul Paraná. De-a lungul timpului piranha cu burta roşie şi-a câştigat reputaţia de cel mai feroce peşte de apă dulce din întreaga lume, vânându-şi prada în bancuri. Numele “piranha” provine dintr-un dialect indian numit Tupi în care “pira” înseamnă “peşte”, iar “ranha” înseamnă “dinte”.

Cele 10 exemplare de Piranha achiziţionate de instituţia gălăţeană au fost ţinute în carantină aproximativ trei luni pentru a lise observa evoluţia şi adaptarea lor la noul mediu de viaţă. Astfel, au fost depuşi câte cinci exemplare în două bazine de carantină iar timp de trei luni specialiştii de la Acvariul gălăţean au avut în vedere să nu apară boli rezultate în urma stresului provocat de transport, reacţia acestora la hrană şi modul de adaptare. „ Cele 10 exemplare de piranha au răspuns bine în perioada de carantină. La început le dădeam şase sortimente de mâncare iar acum am rămas doar la bucăţele de inimă de vacă şi şprot,” a adăugat Gabriela Grigoraş.

Acum publicul poate admira cele 12 exemplare de piranha cu burta roşie într-un acvariu dedicat exclusiv acestora. Specialiştii muzeului vor încerca pe viitor să înmulţească Piranha, dimorfismul sexual nu este deloc uşor de observat la acestă specie, de aceea reproducerea lor este complicată în captivitate.

Programul de vizitare la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi este de miercuri până vineri între orele 10 – 18 şi de sâmbătă până duminică între orele 10 – 20. Luni şi marţi muzeul este închis pentru vizitare. Preţul unui bilet este de 6 lei pentru adulţi şi 1,5 lei pentru copii.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.