Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

80 de copii din grupuri vulnerabile au beneficiat gratuit de a doua ediție a Taberei „Zâmbete pe schiuri” – Muntele Mic

0

80 de copii din grupuri vulnerabile, proveniți din patru asociații din Timișoara și Galați, alături de însoțitorii lor, au beneficiat, în perioada 18 februarie – 5 martie, de o tabără gratuită la schi, la Muntele Mic din Munții Țarcu. Tabăra „Zâmbete pe schiuri”, ajunsă anul acesta la a II-a ediție, este organizată de Asociația „Muntele Mic eXtrem” din Caraș-Severin cu ajutorul voluntarilor din cadrul Asociației Galatzi2020 din Galați.

Cei 80 de copii au diferite afecțiuni – Sindrom Down,  Tulburări din Spectrul Autist, ADHD, retard mintal – sau sunt copii aflați în plasament ori proaspăt adoptați de familii. Ei provin din Asociația „Ador Copiii” Timișoara, Centrul de Resurse și Asistență Educațională „Speranța” Timișoara, Fundația „Mâini Tămăduitoare” Timișoara și Asociația de sprijin pentru Părinți și Copiii cu Autism Galați – APCA Galați.

??????????

Obiectivele taberei sunt stimularea încrederii de sine și creșterea șanselor de integrare socială, prin intermediul activităților de socializare, precum și promovarea sporturilor de iarnă și, în general, a mișcării în aer liber, prin activitățile de schiat. Nu în ultimul rând, printr-un astfel de eveniment, Asociația „Muntele Mic Extrem” și-a propus să promoveze Legea nr. 272 / 2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

„Povestea taberei *Zâmbete pe schiuri* s-a născut din dorința de a ajuta la integrarea în societate a copiilor cu nevoi speciale și de a contribui la dezvoltarea sistemului de protecție a micuților abandonați. Pe lângă zâmbetele pe schiuri, copiii au avut parte de drumeții, săniuș, jocuri motrice, ateliere de creație, de o altfel de seară de discotecă – cu cockteiluri non-alcoolice create de barmani profesioniști, precum și de o întâlnire interactivă cu cățeii antrenați pentru situații de urgență. Prin toate acestea ne-am dorit să le creăm noi legături cu cei din jurul lor și să-i ajutăm să le întărească pe cele deja existente. Și tabăra de anul acesta a fost posibilă prin implicarea benevolă a membrilor asociației și voluntarilor Asociației Galatzi2020, dar și a numeroșilor sponsori – de la cei care au asigurat cazarea și masa, până la cei care ne-au pus la dispoziție echipamentele de schi și teleschiul și cărora le mulțumim și cu această ocazie”, a declarat Ciprian Gaica, președinte Asociației „Muntele Mic eXtrem”.

„Pentru noi toți din APCA Galați a fost o mare bucurie să vedem cum totul a fost centrat aici pe copii și pe modul lor special de a se adapta, de a învăța achizitii noi și de a se bucura de lucruri pe care le fac și alți micuți de aceeași vârsta cu ei. Noi știm cel maI bine că, pentru astfel de copii speciali, e nevoie de oameni dedicați, de căldura sufletească, de răbdare și încurajări, adică exact ceea ce am găsit aici, în atmosfera prietenoasă și deschisă din Tabăra *Zâmbete pe schiuri*. În alte condiții, niciun părinte de copil cu autism nu ar fi îndrăznit să meargă la o lecție de schi, într-un alt loc, dar iată că exact în celălalt colț al țării am reușit să ne atingem un obiectiv ce ni s-a parut imposibil până zilele acestea, când s-a concretizat datorită acestui poiect cu totul inedit, susținut de o mână de oameni cu suflet mare, puși pe fapte la fel de mari. Tuturor le mulțumim încă o dată, cu deosebită apreciere pentru efortul depus și, mai ales, pentru cele mai fericite zâmbete pe schiuri aduse copiilor nostri speciali”, a declarat președinta Asociației de sprijin pentru Părinți și Copiii cu Autism – APCA Galați, Nicoleta Lupoae, mămica lui Cosmin, un băiat de 8 ani, diagnosticat cu Tulburare din Spectrul Autist.

??????????

„Această tabără a înseamnat o mare bucurie pentru copii, dar și o gură de aer prospăt pentru noi toți. Am avut parte aici de condiții foarte bune de cazare și masă, dar și de un peisaj minunat. Ne bucurăm că am venit și vă mulțumim celor de la Muntele Mic eXtrem că ne-ați învățat copiii să schieze și că le-ați oferit această experiență frumoasă! Vrem să le mulțumim atât instructorilor, cât și voluntarilor care au fost foarte drăguți și de mare ajutor!”, ne-au spus părinții beneficiarilor Fundației „Mâini Tămăduitoare”, care se ocupă de copii cu dizabilități intelectuale și asociate. „Cel mai mult mi-a plăcut să mă dau cu schiurile și să fac poze la munți”, a spus și Gabriela (15 ani), beneficiară a Fundației.

Asociația „Muntele Mic eXtrem” este o organizație non-guvernamentală din Caraș-Severin care organizează, ocazional, evenimente sportive dedicate copiilor din grupurile vulnerabile, dar și adulților. Tabăra de Schi „Zâmbete pe schiuri” este proiectul cel mai important al asociației, pe care aceasta dorește să îl continue și chiar să îl extindă în anii următori.

 

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.