Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

6000 de participanți la prima ediție a Zilelor Nordului

0

Aproape șase mii de participanți, majoritatea dărăbăneni, dar și vizitatori veniți din Botoșani, Iași, Cernăuți, Suceava, Vrancea, Vaslui, Sibiu și Cluj au adunat evenimentele de pe agenda festivalului „Zilele Nordului”, găzduit în perioada 8-10 august la Darabani, cel mai nordic oraș al României. Evenimentul a inclus concerte rock, spectacole de teatru, muzică și dans popular, ateliere creative, expoziții foto, dezbateri și lansări de carte, precum și inaugurări de obiective turistice readuse în circuit cu prilejul festivalului.

Afis Zilele Nordului

Au concertat trupe venite de pe ambele maluri ale Prutului – Vița de Vie, The Brad Pits, Basska, Mevv, The Kryptonite Sparkes, N.O.R., Paralela 47, Pinholes, Xenon, Outstorm, Toy Machines, Inside și Veriga. Compania de teatru independent Create.Act.Enjoy a prezentat spectacolul de teatru „Zmeiada Spațială 2.0”, iar poetul Victor Teișanu și-a lansat volum de debut în critica literară „Poeți botoșăneni de azi”. Nicolae R. Dărămuș a vorbit despre protejarea naturii în cadrul dezbaterii „De la era egoului la era frăției”, în timp ce obiectivele turistice ale zonei au fost prezentate la tururile ghidate organizate sâmbătă și duminică.

În cadrul festivalului a fost inaugurat Muzeul Nordului, în prezența oficialităților locale și județene. Găzduit de conacul Balș din Darabani, muzeul are un patrimoniu inițial de aproape 500 de exponate, grupate în colecții reprezentative pentru regiunea Moldova de Nord – nordul Basarabiei – Bucovina de Nord. Majoritatea obiectelor expuse au fost donate de colecționarul local Dumitru Haha.

Cu sprijinul Primăriei și al Ocolului Silvic din Darabani, organizatorii Zilelor Nordului au reamenajat și Poiana celor Patru Stejari ai lui Ștefan cel Mare, monument istoric, pe baza unui proiect realizat de Biroul de Peisagistică OPNA Landscape Culture din Cluj. În toamnă va fi plantat un tânăr stejar care să-l înlocuiască, simbolic, pe unul dintre cei patru stejari seculari, distrus în urmă cu câțiva ani.

„Am reușit, cu sprijinul autorităților și al comunității locale, să organizăm la Darabani un festival surprinzător pentru toată lumea, un festival care a transformat din nou Nordul într-un nucleu viu al culturii românești, fie și pentru un week-end. Au venit aici turiști din întreaga regiune, dar și de peste Carpați, nu e puțin lucru pentru o primă ediție”, a declarat Ștefan Teișanu, directorul festivalului.

Acesta le-a mulțumit în mod special primarului Corneliu Aroșoaie și celor 45 de voluntari care au ajutat la buna organizare a festivalului, precum și tuturor partenerilor care au promovat evenimentul. „Modul în care comunitatea locală și tinerii din întreaga regiune au primit acest festival ne-a convins să revenim și la anul și în anii următori. Darabaniul va rămâne mereu scena centrală a festivalului, dar ne propunem ca în viitor să ajungem în întreaga regiune Iași-Chișinău-Cernăuți cu proiectele de revitalizare marca ZN”, a completat Teișanu.

Zilele Nordului este un festival de muzică, arte și călătorii găzduit la Darabani, pe colțul celor trei frontiere: România, Ucraina și Republica Moldova. Adunând laolaltă artiști și turiști din România, Basarabia și Bucovina de Nord, festivalul își propune să contribuie la revitalizarea urbană, socială și culturală a acestei regiuni și la promovarea ei în rândul românilor de pretutindeni. Festivalul este organizat de către Asociația Nord, cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Darabani, iar prima ediție a fost co-finanțată prin programul Tineret în Acțiune. Parteneri: BCR, Pepsi, Stejar.Mai multe informații pe site-ul www.zilelenordului.ro.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.