Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

5 liceeni galateni vor sa transforme plasticul in combustibil si energie pentru comunitatea lor

0
32 de elevi galateni au invatat cum sa realizeze o afacere care sa sprijine comunitatea locala

 

La initiativa unor tineri galateni, plasticul ar putea fi transformat in combustibil si energie folosind o tehnologie creata in China. Aceasta este doar una dintre ideile liceenilor galateni care au invatat – in cadrul Scolii de Vara pe teme de antreprenoriat social, organizata de Junior Achievement Romania in parteneriat cu ArcelorMittal – cum sa gandeasca antreprenorial o afacere care sa aduca un beneficiu comunitatii in care traiesc.

Timp de cinci zile, 32 de tineri de la 7 licee galatene au invatat, prin activitati practice, cum sa transforme o nevoie a comunitatii locale intr-o oportunitate care sa aduca o schimbare pozitiva pentru orasul  Galati, fie ca este vorba de lucrul cu persoane somere, tineri orfani sau batrani.

„Am decis sa vin la aceasta Scoala de Vara din dorinta de a afla mai multe informatii despre antreprenoriat si pentru a-mi dezvolta capacitatea de comunicare in limba engleza. Pe parcursul acestor zile am invatat sa am rabdare si sa comunic mai bine in echipa. De asemenea, a fost prima data cand am lucrat cu persoane dintr-o alta tara, total diferite ca varsta si experienta. Ce m-a surprins cel mai mult in lucrul cu voluntarii ArcelorMittal a fost usurinta cu care am reusit sa comunicam, faptul ca ne-au apreciat ideile si ne-au oferit suportul de care aveam nevoie pentru a ne aduce ideea cat mai aproape de realitate. In cazul echipei mele, ideea de afacere pe care o propunem este reconditionarea epavelor ancorate pe malul Dunarii si transformarea lor in hoteluri, iar experienta de arhitect a consultantului voluntar cu care am lucrat ne-a ajutat sa definim mai bine conceptul si facilitatile pe care sa le oferim viitorilor clienti,” a declarat Diana Balan, eleva la Colegiul Economic Virgil Madgearu din Galati.

 

Elevii au lucrat cu echipa Junior Achievement si cu 10 consultanti voluntari ai companiei ArcelorMittal din Kazahstan, Ucraina, India, Canada, Brazilia, Belgia, Africa de Sud, Statele Unite ale Americii si Luxembourg, implicati in programul international de voluntariat al Fundatiei Grupului.

Echipa castigatoare vrea sa infiinteze in Galati un start-up prin care sa colecteze plasticul si sa-l transforme in combustibil si energie in beneficiul locuitorilor din Galati, folosind o tehnologie creata in China. Finantarea afacerii vor sa o asigure prin programe dedicate tinerilor care doresc sa deschida o afacere.

Scoala de vara Galati

„Cel mai mult am apreciat lucrul cu consultatii voluntari care ne-au ajutat sa definim mai clar nevoia pe care o solutionam prin afacerea noastra, ne-au adus exemple, ne-au determinat sa cercetam foarte bine piata; cu alte cuvinte ne-au adus cu picioarele pe pamant, ne-au creat o imagine mai aproape de realitate asupra a ceea ce vrem sa facem. Experienta internationala adusa de consultantii voluntari a adus un plus de valoare experientelor din aceasta saptamana”,a spus Magda Tinjala, eleva la  Colegiul National Vasile Alecsandri din Galati.

Echipa de pe locul 2 s-a gandit sa reconditioneze un vas si sa-l transforme intr-un hotel cu 14 camere. Printre angajati se vor numara si tineri cu nevoi speciale, start-up-ul lor contribuind la diminuarea somajului in randul acestora si la imbunatatirea conditiilor de viata ale acestei categorii sociale.

Locul 3 a fost ocupat de o initiativa care vizeaza deschiderea unei sali de sport si intretinere pe un vas reconditionat din Galati, unde vor angaja tineri din centrele de plasament.

Elevii si consultantii voluntari ArcelorMittal au avut ocazia sa vada ce inseamna realizarea unui proiect pentru o categorie sociala aflata in dificultate si au vizitat un azil de batrani din Galati unde au contribuit la infrumusetarea spatiului public prin vopsirea copacilor si a bancilor si curatarea spatiului verde cu resurse aduse de companie. De asemenea, azilul a fost dotat cu un mini-cinema.

„Acest program este o oportunitate pentru angajati de a-si dedica o saptamana din concediul lor anual pentru o cauza nobila sau sociala din afara tarii de origine sau in care lucreaza. Am ales ca tema antreprenoriatul social pentru ca m-am gandit ca ar fi oportunitate buna pentru elevii din Galati sa se intalneasca si sa interactioneze cu angajati din 10 tari care vin cu abilitati diferite, ce variaza de la IT, la finante, marketing, vanzari, inginerie. Elevii au venit cu propuneri care au fost deosebit de folositoare si valoroase, pe care le-au dezvoltat cu ajutorul consultantilor voluntari. In lumea de astazi exista multe oportunitati si cei care vor reusi o vor face pentru ca se vor orienta catre antreprenoriat social si vor avea grija de planeta si de oameni”, a declaratRajendran Mandamparambil, Regional Manager Asia, CIS, Eastern Europe & Financial Controller ArcelorMittal Foundation.

Scoala de Vara pentru antreprenoriat social s-a desfasurat in perioada 14 – 18 iulie la Galati si este o continuare a programului educational european Social Enterprise, la care au participat  peste 1.300 de elevi si profesori din Galati in anul scolar 2013 – 2014. In cadrul programului, participantii au dezvoltat planuri de proiecte sociale prin activitati practice si studii de caz puse la dispozitie de Junior Achievement si cu sprijinul consultantilor voluntari ArcelorMittal. Elevii galateni au propus solutii creative de business care sa aduca beneficii orasului lor, precumreabilitarea patrimoniului cultural-istoric, ecologizarea strazilor sau amenajarea unei baze sportive.

Despre Junior Achievement Romania

Junior Achievement Romania este o organizatie non-profit, a carei misiune este dezvoltarea in Romania  a programelor internationale Junior Achievement de educatie economica, antreprenoriala,  financiara, etica, de responsabilitate sociala, sanatate si viata activa. Programele JA de tip „learning by doing” sunt urmate anual de peste 189.000 de elevi din peste 1.300 de institutii de invatamant si se desfasoara in parteneriat cu Ministerul Educatiei Nationale, institutiile de invatamant si comunitatea de afaceri. Mai multe detalii, pewww.jaromania.org.

Despre Programul Social Enterprise

Programul Social Enterprise este un program pan-european, ce are ca scop cresterea numarului de potentiali antreprenori sociali asigurand accesul tinerilor la educatie in domeniul antreprenoriatului social. Anul trecut, programul a stimulat peste 3.500 de elevi din peste 160 de scoli europene sa gaseasca solutii pentru o lume mai buna. Mai multe detalii, pe sep.jayeapps.com.

Despre ArcelorMittal

ArcelorMittal este cea mai mare companie siderurgica si miniera din lume, prezenta in peste 60 de tari, in 20 dintre acestea avand unitati proprii de productie. Compania este cel mai important furnizor de otel pentru pietele-cheie ale industriei siderurgice, incluzand sectorul auto, de constructii, de electrocasnice, de ambalare, cu centre de dezvolare si cercetare de talie mondiala.  Mai multe detalii, pe www.arcelormittal.com.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.