Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

4 tone de deșeuri strânse de voluntari de pe malurile lacului Bicaz într-o amplă acțiune de ecologizare

0

În perioada 13-15 septembrie 2019, Asociația Act for Tomorrow, Fairy Romania și Asociația Sens Civic din Neamț, au organizat o amplă acțiune de ecologizare a lacului Bicaz, primul pas din cadrul programului “Ape curate în România”. 

 

Pe durata celor 3 zile au fost implicați 220 de voluntari din comunitatea locală și județele învecinate. Au fost colectați 1060 de saci de deșeuri (din care 700 de PET, iar 360 de alte deșeuri), însumând un total de 4 tone. 4 dintre malurile lacului, pe le-am găsit sufocate de deșeuri, sunt acum din nou curate:  Malul Baicului (Izvorul Alb), Malul Potoci, Malul Ruginești, Malul Poiana Largului. Cu sprijinul angajaților Hidroelectrica a fost curățată și zona Prizei de Apă.

Celor 220 de voluntari le-au fost alături și persone publice, precum Vladimir Drăghia, Alice Cavaleru, Faboulous Muses (Diana Enciu și Alina Tanasa) și Sânziana Negru, care ne-au ajutat să ducem mai departe apelul nostru de implicare și responsabilizare față de natură.

Odată cu lansarea programului “Ape curate în România”, a fost lansată prima sticlă de Fairy fabricată complet din plastic reciclat (PCR) și plastic colectat din oceane, disponibilă în ediție limitată în magazinele din România. Proiectul își propune să contribuie la conștientizarea problemei poluării cu plastic a oceanelor, să inspire consumatorii să participe la curățarea plajelor și să recicleze deșeurile menajere.

Acțiunea desfășurată în acest weekend reprezintă doar un prim pas din demersurile pe care asociația noastră și le propune în următorul an pentru curățarea apelor din România. Am găsit malurile lacului efectiv sufocate de deșeuri și nu le-am părăsit până când nu am epuizat toți sacii pe care i-am avut la noi. Vom reveni și în primăvară cu o acțiune și mai mare, deoarece considerăm că această problemă care afectează ecosistemul și sănătatea populației trebuie tratată cu seriozitate și necesită un parteneriat real între instituțiile publice, societate civilă și mediul privat.” – a declarat Andrei Coșuleanu, Președintele Asociației Act for Tomorrow

Am sentimentul ca micul efort pe care l-am depus pe parcursul a trei zile de inotat printre peturi si fel si fel de materiale de plastic m-a ajutat sa constientizez mai mult faptul ca noi oamenii ne aflam intr-un cerc vicios cand vine vorba de aruncat la nimereala deseurile, pentru ca intr-o forma sau alta, ele tot la noi revin.”  (Filip, 18 ani, voluntar)

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.