3 idei de viitor ale tinerilor din România

0

Am vorbit cu 3 tineri antreprenori din cadrul competiției de idei antreprenoriale de viitor Future Makers despre afacerile lor și despre cum văd ei viitorul antreprenoriatului. 

Suntem prima generație de noi antreprenori după comunism. „Comoara” adunată din perioadă comunistă este o piatră grea în dezvoltarea tanărului antreprenor. Încă avem în noi sistemul de frică impus de sistemul de învățământ și de experiențele din trecut, dar cred că avem un potențial enorm pentru dezvoltare dacă vom reuși să fim mai uniți și să ne ajutăm mai mult între noi.”, afirmă cu realismul caracteristic Ștefan Arsene din Bacău, fondator FutureAGRO.

Într-o notă mai pozitivă, Branc Dumitru din Arad, fondator Rento CarShare, crede că viitorul antreprenoriatului din România este pe mâini bune: „În țara noastră avem o mulțime de oameni pasionați și talentați care pot crea și implementa afaceri de succes care, la rândul lor, să rivalizeze cu startup-uri din alte țări dezvoltate ale lumii. Trăim într-o eră a tehnologiei, în care avem acces aproape instant la orice informație ne dorim, nu mai contează unde te afli, poate doar viteza internetului, dar aici, în România, putem spune că suntem privilegiați. Probabil cei care au implementat afaceri în urmă cu 10 sau 20 de ani vor spune că este mai ușor să creezi o afacere acum decât în trecut și probabil că așa este, dar totodată consider că în viitor nu va fi mai ușor să creezi afaceri, deoarece în lumea de astăzi și în special în antreprenoriat trebuie să înveți să fii rapid și să te adaptezi noilor trenduri, trebuie să fii capabil să reacționezi la cerințele pieței și cel mai important să inovezi în permanență.”

Iulian Lazăr din Constanța, fondator ECONE-CT, crede că în viitorul apropiat vom vedea din ce în ce mai multe inițiative antreprenoriale românești, având în vedere multitudinea de oportunități de finanțare și suport specializat care apar.

Ce este Rento CarShare?

Branc: „Rento Carshare este o platformă online sau un marketplace, care face legătura între proprietarii de autoturisme și clienții finali. Pe scurt, proprietarii de autoturisme își vor lista mașina pe platformă și o vor putea închiria direct către clientul final. Toată acțiunea se petrece în mediul online, pe platforma noastră, iar pe viitor ne dorim să automatizăm întreg procesul de închiriere, oferind posibilitatea clienților de a închiria autoturisme doar cu telefonul mobil și când spunem doar cu telefonul mobil, ne referim la tot procesul de închiriere, începând de la selectarea mașinii, contract, plată, până la deblocarea și pornirea autoturismului folosind dispozitivul pe care îl avem toți în buzunar.”

Care este viziunea Rento Carshare pe termen lung?

Branc: „Viziunea noastră pe termen lung este strâns legată de conceptul de economy sharing. Ne dorim să creăm un ecosistem în care persoanele să aibă acces la orice mașina își doresc, nemaifiind necesar să dețină efectiv un autoturism și să suporte toate cheltuielile aferente unui autoturism. Prin ideea noastră ne-am dorit să folosim tehnologia pentru a rezolva o problemă sau pentru a satisface o nevoie care există în piață. Este important să conștientizăm care sunt trendurile la nivel mondial și să creăm modele de business aplicate pentru aceste trenduri.”

ECONE-CT este o microînterprindere în curs de înființare, situată la malul Mării Negre, care are ca domeniu de activitate cercetarea și dezvoltarea echipamentelor electronice capabile să comunice între ele și cu utilizatorii.

Spuneți-ne despre primul vostru produs, ScubaDO.

Iulian: „Primul nostru produs la care lucrăm în prezent se numește ScubaDO și este un dispozitiv wearable cu un mic motor electric ce permite utilizatorului să înoate mai repede și mai mult indiferent de condiția fizică. Plusul de valoare pe care acesta îl aduce pe piață față de competitori provine din sistemul electronic inteligent din interiorul acestuia. Grație unor module speciale, dispozitivele ScubaDO sunt capabile să urmarească înotătorii prin GPS și să ajute salvamarii să localizeze mai ușor și mai repede un înotător aflat în pericol. Pe lângă ScubaDO, echipa ECONE-CT a început, de curând, dezvoltarea unui AI (artificial intelligence) capabil să managerieze resursele energetice ale clădirilor (curent electric, apă, căldură) în vederea eficientizării consumului și producției (unde este cazul) acestora.

De ce tehnologia din spatele ScubaDO este o idee inovativă?

Iulian: „Avantajul acestei tehnologii este că poate fi aplicată în orice domeniu (pe mașini, imobile, chiar și persoane în vârstă care au nevoie de supraveghere – se pot conecta la un sistem medical remote și să alerteze automat cadrele medicale dacă starea de sănătate a utilizatorului se agravează).”

De unde a venit ideea de FutureAgro?

Ștefan: „Ideea îi aparține colegului din echipă, Bogdan Forcos. Eu aveam un proiect în dezvoltare, sistemul aeroponic independent energetic, o simplă idee, dar un sistem modular cu costuri mici și cu producție mare. Cu resursele proprii, un pulverizator de ștergător de mașină alimentat la o baterie de 12 V de mașină, o placă arduino varianta chinezescă și un releu de acționare am ajuns la un microsistem de creștere a plantelor cu rădăcină în aer.”

Mai există sisteme aeroponice de creștere a plantelor. Care sunt avantajele FutureAGRO?

Ștefan: „Modulația în sistem care permite folosirea resurselor energetice din jur este cu siguranță cel mai important avantaj. De exemplu, dacă în zona respectivă este mai mult soare, ne vom folosi de energie obținută de la soare, de la panouri fotovoltaice, la sisteme de încălzire solare sau sisteme de purificat apa alimentate din energia solară. În caz de dezastru natural, sistemul o să fie ușor de adus la starea de funcționare și la producție. De asemenea, aceste sisteme de producție sunt auto-sustenabile și au consum redus de apă și de energie.”

Momentan cei 3 antreprenori din Arad, Constanța și Bacău se află în perioada de Community Voting din cadrul incubatorului de afaceri Future Makers. Dacă vă plac ideile lor susțineți-i pe platforma de vot https://futuremakers.ro/proiecte/.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.