Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

27 de copii din Botoșani primesc o viață nouă cu sprijinul Hope and Homes for Children România

0

Copiii de la Centrul de Plasament Elena Doamna vor locui în apartamente de tip familial, odată cu închiderea instituției

27 de copii și tineri de la Centrul de Plasament Elena Doamna din Botoșani vor începe o viață nouă, într-un loc pe care îl pot numi „acasă”. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani a închis centrul, cu sprijinul fundației Hope and Homes for Children România, iar copiii au fost mutați în 5 apartamente de tip familial din Dorohoi.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

PICT1591

Hope and Homes for Children România lucrează din 2014 la acest proiect, alături de DGASPC Botoșani. Investiția totală se ridică la 1.151.598 RON (peste 261.000 de euro), banii fiind folosiți pentru renovarea, amenajarea și dotarea apartamentelor (835.715 RON), pentru programul de prevenire a separării copilului de familie (163.365 RON), pentru reintegrarea familială (38.014 RON) și pentru reinserția socio-profesională a tinerilor ieșiți din sistemul de protecție (114.504 RON). HHC România s-a implicat în formarea personalului care va avea grijă de copii în apartamentele de tip familial și mai ales în susținerea familiilor pentru a preveni abandonul în județul Botoșani. Sprijinul a fost oferit în colaborare cu autoritățile locale și județene, folosindu-se atât resursele de la nivelul comunității, precum și cele oferite de HHC România.

“Închiderea centrului și mutarea copiilor într-un mediu cât mai apropiat de o familie este un pas dintr-un proces foarte amplu pe care îl desfășurăm în Botoșani împreună cu partenerii noștri. Procesul de dezinstituționalizare în județ este avansat, există deja o înțelegere a rostului reformei, există pricepere și capacitate de intervenție în sprijinirea familiilor vulnerabile și a tinerilor care ies din sistem” a spus Otto Sestak, Directorul Național al Hope and Homes for Children România.

Fundația a început să lucreze împreună cu DGASPC la închiderea Centrului de Plasament Elena Doamna în mai 2014, iar în luna septembrie a acestui an procesul a intrat în linie dreaptă. La momentul acela se aflau în instituție 35 de copii și tineri, iar în urma evaluărilor sociale și psihologice, 6 tineri au fost consiliați și ajutați să își găsească un loc de muncă. Ulterior, echipa HHC România le-a oferit sprijin material în primele două luni, ajutându-i cu transportul, plata chiriei, dotarea apartamentelor cu obiecte de strictă necesitate și cheltuieli ocazionale. Unul dintre copiii din centru a fost reintegrat în familia sa naturală, iar un alt copil a fost transferat într-o casă de tip familial, pentru a fi mai aproape de părinții săi și a se putea reuni cu familia în viitor.
Restul de 27 de copii și tineri au fost mutați în 5 apartamente de tip familial din Dorohoi, 4 dintre acestea fiind ocupate la capacitate maximă (6 tineri / apartament). Toți tinerii au beneficiat de consiliere și de sprijin specializat în vederea transferului din mediul instituțional în cel familial.

În paralel cu închiderea Centrului Elena Doamna, s-a marcat și finalizarea unui alt obiectiv din strategia județeană de protecție a copilului, și anume construirea a şase căsuţe de tip familial în cadrul Complexului „Sfântul Mina”. Trei dintre ele au fost finanţate de Hope and Homes for Children România, două de către fundația SERA ROMÂNIA şi una de către Consiliul Judeţean. În cele şase căsuţe locuiesc acum 60 de copii cu dizabilităţi care au fost mutaţi din Centrul de Plasament şi Recuperare a Copiilor cu Dizabilităţi „Sf. Spiridon”.
În 2011 existau 3 instituții de tip vechi în județul Botoșani, cu peste 200 de copii în plasament. Buna colaborare a fundației Hope and Homes for Children România cu autoritățile județene și locale a avut ca rezultat închiderea Centrului Sfântul Spiridon, cu 110 copii și tineri, urmată acum de Centrul de Plasament Elena Doamna. Echipa HHC România estimează că în următorii doi sau trei ani se va reuși integrarea tuturor copiilor în medii familiale.

Hope and Homes for Children România (HHC România) activează în țara noastră din 1998, timp în care a contribuit direct la închiderea a peste 50 de orfelinate de tip vechi din întreaga ţară. Prin serviciile dezvoltate de HHC România, copiii trec de la îngrijirea în instituţii-mamut în care nu beneficiază de atenţie şi afecţiune individuală, la sisteme bazate pe conceptul familial, care le permit o viaţă apropiată de normalitate. Prin eforturile HHC România şi ale partenerilor săi, 5.700 de copii au fost scoşi din instituţii; 21.344 de copii au fost salvaţi de la ruperea de familie, 715 tineri au fost sprijiniţi pentru o viaţă independentă, 1.711 de copii au fost primiţi în regim de urgenţă şi 6.545 de membri de personal din sistemul de protecţie al copilului au fost instruiţi de Hope and Homes for Children România. Organizaţia activează intens în prevenirea separării copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru susţinerea familiilor în care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Până în acest moment, 30.134 de copii au beneficiat de serviciile organizației Hope and Homes România, al cărei obiectiv este ca până în 2020 să fie eliminată instituţionalizarea copiilor în țara noastră. http://www.hhc.ro/

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.