Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

21 mai – Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog şi dezvoltare

0

Dezvoltarea interculturală reprezintă oportunitatea de a lucra împreuna şi de a pune în valoare diferenţele de natură culturală, etnică, religioasă ca resurse pentru dezvoltarea de iniţiative care să vină în întâmpinarea nevoilor comunităţilor din judeţul Suceava.

21 mai este Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog şi dezvoltare. Această zi a fost creată de UNESCO din nevoia de a întări potenţialul cultural ca modalitate de atingere a prosperităţii, dezvoltării durabile şi coabitării paşnice globale.

Campania din 2013 coordonată de UNESCO sub tema‘Fă un gest pentru diversitate şi incluziune’ încurajează persoanele şi organizaţiile din întreaga lume să ia măsuri concrete pentru favorizarea diversităţii, cu scopul de a sensibiliza asupra importanţei dialogului intercultural şi pentru a construi o comunitate angajată în susţinerea diversităţii cu gesturi în viaţa reală din fiecare zi.

Dezvoltarea interculturală este un pilon esenţial al Asociaţiei INTERCULT Bucovina, principalul promotor al dialogului interetnic in judetul Suceava. Organizatia este formată din tineri membri ai grupurilor etnice din județ și activează informal in societatea civila din 2011, iar din 2013 ca asociaţie cu statut non-guvernamental.

În contextul zilei de 21 mai, dorim să vă aducem la cunoştinţă că membrii Asociaţiei INTERCULT Bucovina, (fostul Grup de Iniţiativă Interculturală al Tinerilor din Judeţul Suceava – INTERCOOLT) au conturatprima strategie de dezvoltare interculturala a unui judet din România,  din perspectiva tinerilor, proiectul fiind sub patronajul Guvernului României, printr-un parteneriat activ cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice.

Aceasta a fost conturată în cadrul proiectului Diversitatea face Diferenţa, implementat de Fundaţia Parteneri pentru Dezvoltare Locala (FPDL) şi Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României. Proiectul a fost finanţat de Comisia Europeană prin programul Tineret în Acţiune şi cofinanţat de Departamentul pentru Relaţii Interetnice.

Strategia de dezvoltare interculturala a judetului Suceava, a fost dezvoltată şi validată prin mai multe evenimente de consultare publică organizate în judeţ: cafenele publice si biblioteci vii.

Participanţii de la aceste evenimente, suceveni de toate vîrstele şi din toate domeniile au identificat obstacole, oportunităţi şi soluţii pentru proiectele elaborate de tineri pe cele patru domenii de intervenţie ale strategiei: comunicare interculturală şi voluntariat, educaţie, participare publică şi antreprenoriat.

Dacă vreţi să aflaţi mai multe despre prima strategie pentru dezvoltare interculturală a unui judeţ, respectiv Suceava, despre dialog intercultural, implicare în promovarea diversitătii ca resursă pentru dezvoltarea unui teritoriu prin parteneriat şi voluntariat, despre evenimente în notă interculturală, activitaţile Asociaţiei INTERCULT Bucovina şi oportunităţi de colaborare în această sferă, puteţi vizita site-ul www.intercoolt.ro.

Interculturalitatea pas cu pas

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.