Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

2% pentru condiții mai bune de tratament și îngrijire pentru animalele sălbatice bolnave

0

2% pentru ACDB

ACDB (Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice) a lansat campania 2% prin intermediul căreia își propune atragerea de fonduri pentru dezvoltarea Centrului Zonal de Îngrijire și Tratament pentru Animale Sălbatice (CZITAS) din Crângul Petrești, aflat în apropierea Municipiului Focșani.  

Pistrui, rasul reabilitat la centru

 

Înființat în anul 2007 de către ACDB, cu ajutorul unui proiect Phare, Centrul Zonal de Îngrijire și Tratament pentru Animale Sălbatice (CZITAS) este astăzi singurul centru autorizat care se adresează animalelor sălbatice aflate în dificultate, dotat cu echipă mobilă de intervenții în teren, cuști și țarcuri pentru animalele care au nevoie de tratamente prelungite. În momentul de față, CZITAS acționează cu precădere în judetul Vrancea și în județele limitrofe.

De la înființarea sa, au fost tratate la centru în jur de 350 animale rănite sau bolnave. În marea majoritate a cazurilor, traumatismele speciilor care ajung la centru au ca și cauză factorul uman (ex: lațuri de braconaj, accidente auto, intoxicații cu pesticide etc.).

,,ACDB își propune să educe publicul cu privire la pașii care trebuie făcuți în momentul în care sunt găsite animale sălbatice rănite sau bolnave. Dragostea față de animale nu înseamnă păstrarea acestora în gospodăria noastră, ci ar trebui să presupună contactarea autorităților sau a CZITAS, astfel încât animalele să poată fi îngrijite și tratate corespunzător. Cu cât ținem mai mult un animal sălbatic în propria gospodărie, cu atât șansele sale de reabilitare vor scădea”, a declarat Matei Dragomir, Biolog în cadrul ACDB și Coordonator al CZITAS.

Scopul centrului nu este doar tratarea și îngrijirea animalelor sălbatice, ci și reabilitarea și eliberarea lor în mediul lor natural. Un exemplu de reabilitare de succes este cazul râsului Pistrui, care a ajuns la centru în anul 2011, când avea doar 3 luni. Râsul a fost îngrijit și tratat timp de 2 ani la CZITAS și a fost eliberat în anul 2013 în mediul său natural, devenind astfel primul pui de râs reabilitat din România.

2% pentru ACDB, 2 % pentru Centrul Zonal de Îngrijire și Tratament pentru Animalele Sălbatice (CZITAS)

În momentul de față, centrul are nevoie de fonduri pentru îmbunățirea și modernizarea infrastructurii, pentru creșterea personalului 100% dedicat centrului, dar și pentru acoperirea cheltuielilor curente (ex: hrana, consumabile etc.).

,,Ne dorim ca un număr cât mai mare de iubitori de animale sălbatice și natură să susțină acest centru prin redirecționarea a 2% din impozitul pe venit către ACDB.  Astfel, cu fondurile colectate, vom putea asigura condiții mai bune pentru animalele rănite care vor ajunge la centru, vom putea acoperi costurile curente și vom putea crește personalul necesar îngrijirii și supravegherii animalelor care ajung aici. Totodată, ne dorim să construim în incinta centrului un cabinet medical, dotat corespunzător, astfel încât tratamentele chirurgicale mai complicate să poata fi efectuate în condiții cât mai bune”, a mai adăugat Matei Dragomir.

Despre prevederea 2%

Prin prevederea 2%, fiecare persoană fizică poate decide să redirecţioneze 2% din impozitul pe venit către o cauză pe care dorește să o susțină. Procedura de redirecționare presupune completarea unui formular şi trimiterea acestuia prin poştă sau depunerea lui la sediul Administraţiei Financiare de care aparţine fiecare persoană. Formularele pretipărite cu datele ACDB şi toate detaliile necesare completării sunt disponibile la adresa www.biodiversitate.ro/directioneaza-2

Despre ACDB

ACDB (Asociatia pentru Conservarea Diversitatii Biologice) a fost infiintata oficial in 2003, astazi in cadrul organizatiei activand peste 50 de membri.

ACDB sprijina si promoveaza activitatile de conservare a diversitatii biologice, de educatie ecologica si protectie a mediului inconjurator.

ACDB deruleaza:

– activitati de cercetare stiintifica a diversitatii biologice

– activitati de educatie ecologica in vederea sensibilizarii si constientizarii populatiei

– activitati de protectie si conservare a florei si faunei salbatice

– activitati de conservare a patrimoniului natural

– activitati de administrare a ariilor protejate

www.acdb.ro

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.