Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

15.000 de elevi în comunitatea „Suntem generaţia în mişcare!”

0

Programul naţional „Suntem generaţia în mişcare!” a premiat în aceste zile câştigătorii din cele 2 oraşe participante:  Bucureşti – elevii claselor a IX-a şi a X-a de la Liceul Teoretic Bilingv „Miguel de Cervantes” care au efectuat voluntar 212 activităţi fizice şi sportive în timpul liber, totalizând 265 de ore și  Ploieşti  – elevii de la Colegiul National „Alexandru Ioan Cuza” care au înregistrat 152 de activităţi,  realizate în 206 ore.

SGIM Lectie deschisa Ploiesti

Lansat de către Fundaţia PRAIS în 2015 pentru o perioadă de trei ani, programul „Suntem generaţia în mişcare!” a angrenat deja în primul an de implementare peste 15.000 de elevi direct implicaţi în activităţile desfăşurate în Bucureşti şi Ploieşti. Programul are ca obiectiv educarea adolescenţilor cu vârste între 14 si 16 ani cu privire la beneficiile practicării activităţilor fizice zilnice şi a sportului.   La baza acestui proiect de marketing social  stau rezultatele studiului  “Obiceiurile de stil de viaţă ale adolescenţilor” realizat de fundaţie  în colaborare cu Departamentul de Sociologie al Facultății de Ştiinţe Politice şi Administrative din cadrul SNSPA, sub coordonarea directorului departamentului, Prof. Dr. Vintilă Mihăilescu.

Studiul, aplicat pe un eşantion de peste 990 de respondenţi cu vârsta cuprinsă între 14 şi 16 ani din Bucureşti şi Ploieşti, a relevat faptul că un licean petrece zilnic la școală circa 6,5 ore, aloca studiului individual în medie 2,1 ore. Totodata, petrece in medie pe zi 2,6 ore la TV, 1,5 ore – jocuri pe computer și 3-4 ore comunicare online cu prietenii.   Somnului îi alocă în medie 7,9 ore.  46% dintre elevii intervievaţi fac exerciţii fizice doar o dată pe săptămână sau deloc, în timp ce doar 17% fac mişcare în fiecare zi. În medie, peste 50% dintre repondenţi  fac între 30 de minute şi o oră de exerciţii fizice pe săptămână. 36% dintre elevi au răspuns că nu se trezesc odihniţi, 38% se simt somnolenţi sau au adormit la şcoală,  iar 29% au avut probleme de concentrare Aceste rezultate arată că adolecenţii din eşantionul chestionat duc un stil de viaţă sedentar, care alături de alte cauze, le poate afecta puterea de concentrare la şcoală,  sau pot conduce la instalarea unei stari de oboseală,  toate acestea putând să le afecteze în timp starea generală de sănătate.

Activarea celor peste 15.000 de adolescenţi a avut la bază focus grupuri,  campanii complexe social-media,  diseminarea  a peste 40 000 de materiale de informare catre peste 30.000 elevi din licee, susţinerea unei suite de 72 de evenimente tematice, lecţii deschise şi ceremonii de premiere, la care au participat dansatori, sportivi de marcă, studenti UNEFS. Concursurile lunare le-au stimulat creativitatea, capacitatea de mobilizare şi talentul. Competiţiile Gym Class, sau Flash-mobs au constat în filmări ale exerciţiilor de gimnastică în grup şi a coregrafiei realizate voluntar de liceeni, care au fost apoi postate pe canalul “Generatia in mişcare” YouTube si pe pagina de Facebook, de unde au fost promovate tot de aceştia pentru a obtine cât mai multe like, în baza cărora au fost premiaţi.

Au fost înregistrate pe portalul programului 1.053 de activități sportive şi de mișcare, totalizând 1.309 ore. Cele 10 lecţii deschise din licee au angrenat  peste 700 de elevi, membrii ai Consiliilor Elevilor, cadre didactice, voluntari ai Fundaţiei PRAIS şi studenţi UNEFS. Au fost realizate de către elevi 36 de filme, iar 230 de tineri s-au mobilizat şi au creat 9 flash-mob-uri. În numai 5 luni principalul canal de informare al programului, portalul www.generatiainmiscare.ro  a totalizat peste 39.000 de vizualizări, în timp ce postările pe pagina de Facebook a programului au adunat o audiență totală de 200.000 persoane şi 8.700 de like-uri. Canalul YouTube a strâns peste 56.000 de vizualizări.

 

“Crearea unei comunităţii  în care adolescenţii  regăsesc plăcerea şi beneficiile multiple pe care le aduc activităţile fizice şi sportul alaturi de colegi şi prieteni, este un obiectiv  prioritar pentru noi.  Studiul  a evidenţiat   stilul de viaţă extrem de sedentar al tinerei generaţii, cu toate implicaţiile sale. Trăim într-o  epocă în care accesul la tehnologie, la internet, viaţa în mediul citadin  limitează dramatic timpul alocat mişcării, la orice vârstă. De aceea ne-am propus să  producem schimbarea obiceiurilor de stil de viaţă ale tinerilor timp de 3 ani,  bazandu-ne  pe metodologii  motivante şi stimulatoare pe mai multe planuri. Considerăm totodată că familia are un rol decisiv în acest efort colectiv, de aceea ne dorim  să fie bine informată despre importanţa acordată  timpului petrecut în aer liber, a practicării activităţilor fizice zilnice de către copii a declarat Silvia Bucur, Preşedintele Fundaţiei PRAIS.

„Despre tineri, se spune tot mai mult că sunt „generația internet”. Uneori doar atât. Acest studiu atrage atenția, printre altele, asupra unui fapt îngrijorător: branșarea la lumea virtuală tinde să „debranșeze” adolescenții de la mișcare, ceea ce este de natură să le afecteze în viitor corpul și sănătatea” declară Prof. Dr. Vintilă Mihăilescu, Directorul Departamentului de Sociologie al Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA.

Implementarea proiectului este  posibilă datorită grantului acordat Fundaţiei PRAIS, de către Fundaţia Coca-Cola, în urma unei selecţii anuale, la nivel internaţional.

„Suntem generaţia în mişcare!” este primul program naţional de marketing social adresat adolescenţilor implementat în România, care aplică metodologiile EPODE International Network (EIN)– cea cea mai mare reţea globală de prevenire a obezităţii şi de promovare a stilului de viaţă sănătos. Fundaţia PRAIS este de 7  ani membru activ al EIN şi a devenit un model de bună practică în cadrul celor 42 de programe nationale cu metodologii similare din 29 de ţări, care au are la bază Parteneriatul Public Privat.

Partenerii instituționali ai  acestui proiect sunt: Ministerul Tineretului şi Sportului, Inspectoratele Şcolare din Bucureşti şi județul Prahova, Consiliile Elevilor din Bucureşti şi Ploieşti, Primăria Municipiului Ploieşti, Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, Şcoala de Antrenori „Ioan Kunst Ghermănescu”, Federaţia Română de Culturism şi Fitness, Federaţia Română de Dans Sportiv, Federaţia Română de Fotbal, Federaţia Română Sportul pentru Toţi.

 

 

Despre Fundația PRAIS

Fundaţia PRAIS a fost creată în 2002 de către PRAIS Corporate Communications. În cadrul proiectelor sale naţionale de social marketing, susţine 4 mari cauze: accesul la educaţie şi la dezvoltare personală a tinerei generaţii, o economie sustenabilă bazată pe inovaţie, competitivitate şi etică, promovarea stilului de viaţă sănătos, grija faţă de mediu. Fundaţia PRAIS, alături de partenerii săi, s-a implicat cu succes în ultimii 13 ani în proiecte educaţionale naţionale si multi-country, care i-au adus recunoaşterea locală şi internaţională.

Link-uri utile:

http://www.generatiainmiscare.ro/

https://www.facebook.com/GeneratiaInMiscare

www.praisfoundation.com

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.