Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

15 000 de copăcei prind viață la Bălțați, în județul Iași

0

Plantăm fapte bune în România a încheiat plantările programate pentru primăvara acestui an. Ultima acțiune a vizat localitatea Bălțați din județul Iași, unde voluntarii au acționat pe o suprafață de 5 hectare.

200 de voluntari au participat, pe 26 aprilie, la plantarea a 11 000 de copăcei, în continuarea pădurii începute în 2013. Efortul lor a fost dublat de acțiunea celor 40 de voluntari deținuți, care au sădit, pe 30 aprilie, aproximativ 4 000 de puieți.

„Este important că, de fiecare dată, reușim să ducem la bun sfârșit acțiunile propuse. Plantarea de la Bălțați a fost îngreunată și de condițiile meteorologice, cu toate acestea avem 15 000 de puieți de glădiță și sălcioară nou plantați. În plus, copăceii rămași vor fi sădiți de localnici în perioada imediat următoare”, a mărturisit Livia Bibire, coodonator Județean Iași.

 „Plantăm fapte bune în România s-a bucurat de sprijinul Direcției  Silvice Iași, principalul sponsor al acțiunii, care a pus la dispoziția plantatorilor puieții de glădiță și sălcioară. Totodată, au fost alături de noi Primăria Comunei Bălțați, Penitenciarul Iași, Unicredit Tiriac Bank și RATP Iași. Partenerii locali ai evenimentului sunt Asociația Teris, ASAFCI Iasi, HPN (Help People and Nature), Facultatea de Biologie Iași, Agenția pentru Protecția Mediului Iași, Garda de Mediu Iași, Crucea Roșie și alte organizații studențești.

Cei care doresc să se alăture acțiunilor Plantăm fapte bune în România din 2014, o pot face în toamnă, în calitate de voluntari la acțiunile pe teren (pe cont propriu, cu grupul de prieteni), scriindu-ne la adresa: voluntar@plantamfaptebune.ro.

La nivel național, „Plantăm fapte bune în România și-a propus ca, în 2014, sa  împădurească  21 de hectare de teren, cu ajutorul a 3000 de voluntari. Acțiunile de primăvară au cuprins acțiuni și în județele Constanța, Iași, Mureș, Prahova, Sălaj și Satu Mare. În perioada verii, vor fi îngrijite toate plantațiile din cadrul proiectului, prin fertilizări și descopleșiri de buruieni, iar în toamnă vor continua completările plantațiilor vechi cât și pornirea unor obiective noi de împădurire în județele Cluj și Dâmbovița.

Iasi_Plantare

Plantăm fapte bune în România este o iniţiativă naţională de împădurire bazată pe voluntariat, lansată în 2011. Proiectele noastre se derulează în prezent în 12 județe şi sunt gândite pe termen lung, respectiv o perioadă de 5 – 7 ani. Mai precis, derulăm acţiuni de împădurire pe terenuri care în prezent nu sunt incluse în fondul forestier, monitorizarea plantărilor şi efectuarea de lucrări de îngrijire până la reuşita finală cât şi raportarea şi verificarea legalităţii tăierilor de păduri. În cei trei ani de activitate, am mobilizat 11.039 de voluntari, cu ajutorul cărora am plantat 236.700 de copăcei -specii forestiere- pe 62.5 hectare de terenuri publice. Aplicația noastră online „Harta tăierilor de păduri” ne-a ajutat să raportăm peste 1700 de tăieri de păduri; în paralel, am verificat aceste sesizări prin acțiuni pe teren în 6 judeţe din țară.

Cele 12 judeţe în care suntem activi sunt: Argeş, Braşov, Cluj, Constanţa, Covasna, Ialomiţa, Iaşi, Prahova, Mureş, Satu Mare, Sălaj şi Timiş. Reprezentantul legal al inițiativei este Asociaţia EcoAssist din București.

 

Despre autor

avatar

Înființată în 2008, EcoAssist are drept misiune generarea unei mișcări sociale în domeniul protecției mediului care implică, în primul rând, voluntarii. “Impactul proiectelor realizate prin EcoAssist a dus la mobilizarea unui număr mare de oamenii, iar eu am crezut întotdeauna că oamenii care petrec timp în folosul comunității sunt exact oamenii de care România are nevoie”, mărturisește Liana Buzea, fondator EcoAssist. “Plantăm fapte bune în România” este inițiativa națională de împădurire pe bază de voluntariat, aflată sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României și începută de EcoAssist în 2011, Anul internațional al pădurilor și Anul European al voluntariatului. Misiunea inițiativei este aceea de a crește și proteja păduri. Din portofoliul EcoAssist, mai fac parte, alături de “Plantăm fapte bune în România” și ale proiecte. EcoAssist este inițiatorul și reprezentantul legal al primei ediții a "Let's Do It, Romania!" – mișcarea internațională de curățarea țării într-o singură zi, prin implicarea societății civile, a cetățenilor și a autorităților, “Salvați Spațiile Verzi”, campanile națională de advocacy și lobby pentru legislația spațiilor verzi sau “Broșura ECO”, ce a avut drept obiectiv promovarea ecologiei în București.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.