Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

120.000 kg de deșeuri electrice colectate în primele 3 luni

0

Patrula de Reciclare – 120.000 kg de deșeuri electrice colectate în primele 3 luni ale ediției 2013-2014

sustine patrula de reciclare

Cei peste 20.000 de preșcolari, elevi și profesori înscriși în ediția curentă a programului național de educație de mediu Patrula de Reciclare au contribuit la colectarea a peste 120.000 kg de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE), în intervalul decembrie 2013 – 1 martie 2014. 

Agenții și profesorii coordonatori ai Patrulelor de Reciclare din toată țara au mobilizat colegii, vecinii și organizațiile locale să trimită la reciclare 120 de tone de aparate electrice defecte, baterii și becuri uzate, prin sute de activități organizate în școală, campanii, evenimente stradale și proiecte creative. Până în prezent, așadar, de la prima ediție a programului din 2011, Patrula de Reciclare a contribuit la colectarea a 420.000 kg de deșeuri de echipamente electrice și electronice.

Colectăm, reciclăm, pe oameni să-i ajutăm, de poluare să-i scăpăm” (Liceul Tehnologic Alexandru Vlahuță, Podu Turcului, Bacău), ”Vrei, doar, un oraş curat? Hai cu noi la colectat!” (Școala gimnazială nr. 32, București), ”Am putea ca, împreună, să facem lumea mai bună!” (Școala I.G. Duca, Țigănești, județul Teleorman), sunt doar câteva din sloganurile cu care Patrulele și-au mobilizat comunitățile pentru cauza lor ecologică.
Vrem să arătăm tuturor că ne pasă de lumea în care trăim și că stă în puterea noastră să protejăm natura.” spune Lucreția Presecan, profesorul coordonator al Patrulei de la Școala gimnazială Băișoara, județul Cluj.
Colectarea DEEE ar trebui să devină un gest la fel de normal ca spălatul pe dinți.Nimeni nu așteaptă o recompensă pentru că s-a spălat pe dinți. Sunt activități normale generate de respectul pentru cei din jur, de dorința de a fi frumoși și sănătoși. Același lucru trebuie să-l realizăm și cu mediul în care trăim” consideră Camelia Tănculescu, profesorul coordonator al Patrulei de Reciclare de la Colegiul Tehnic ”Ion Borcea”, din Buhuși, județul Bacău.

Patrulele acestei ediții și-au propus un obiectiv ambițiossă convingă fiecare cetățean al României să colecteze măcar 50 de grame de astfel de deșeuri. Județele care vor reuși să colecteze această cantitate pentru Patrula locală vor câștiga un premiu național! Succesul copiilor și sansele Patrulelor la un premiu național depind așadar de solidaritatea comunităților lor și de modul în care acestea se vor mobiliza să îi susțină. Fiecare cetățean, dar mai ales firmele și instituțiile pot deveniSuporteri ai Patrulei de Reciclare.

Colectarea DEEE are un impact major asupra reducerii poluării, contribuie la recuperarea fracțiilor utile și la reintroducerea lor în industie, ca materii prime secundare, economisind astfel resursele naturale a căror exploatare contribuie, de asemenea, la creșterea poluării. În particular, ne ajută pe noi, românii, să recuperăm decalajul față de normele europene, având în vedere că reușim să colectăm doar 1 kg DEEE/locuitor/anual, față de standardul de 4 kg/locuitor/anual, impus de lege. În acest context,  riscăm să plătim amenzi ce pot ajunge până la 124.000 EUR pentru fiecare zi în care nu am respectat obiectivul de colectare DEEE asumat o dată cu integrarea europeană. Cu alte cuvinte, acest decalaj ne costă pe fiecare dintre noi, deoarece penalitățile sunt plătite de statul român, din bugetul public, adică din buzunarul cetățenilor.

Prezentă în București și în toate județele țării, în peste 540 de comunități urbane și rurale, Patrula de Reciclare a dat startul unei adevărate mișcări naționale ecologiste de tineret care a informat și a ajutat peste 400.000 de români să conștientizeze nevoia imperativă de a colecta selectiv deșeurile electrice. În 2014, programul evoluează către o nouă etapă, în care eforturilor copiilor și ale dascălilor li se alătură din ce în ce mai multe alte școli, instituții și agenți economici locali.

***
Asociația Română pentru Reciclare – RoRec este o organizaţie non-profit, formată de unsprezece dintre cei mai cunoscuţi fabricanţi europeni de aparatură electrocasnică prezenţi pe piaţa din România. Asociația RoRec preia responsabilitatea producătorilor de aparatură electrocasnică şi gestionează toate activităţile necesare colectării, tratării și reciclării deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE), în conformitate cu legislaţia europeană în domeniu.

Patrula de Reciclare, programul educativ al Asociației Române pentru Reciclare RoRec este avizat de Ministerul Educației Naționale și se desfășoară cu sprijinul inspectoratelor școlare locale. Patrula de Reciclare reunește sute de profesori și mii de elevi pentru care responsabilitatea față de mediu reprezintă un element important de conduită. Ei explică membrilor comunităților în care trăiesc de ce este importantă colectarea selectivă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE). Partenerii media ai Patrulei de Reciclare sunt Agenția Națională de Presă AGERPRES, Radio România Actualități, București FM, Antena Satelor și Radio 3Net ”Florin Pittiș”.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.