“Ziua Internaţională fără Cumpărături” – Buy Nothing Day in 26 noiembrie

0

Asociația Mai Bine marchează la Iași „Ziua Internaţională fără Cumpărături” – o zi de protest împotriva consumerismului sărbătorită în peste 65 de naţiuni în cele mai carnaveleşti, subversive şi creative moduri. Această zi se celebrează în ultima zi de vineri din luna noiembrie în America şi un ultima zi de sâmbătă ale aceleaşi luni la nivel internaţional.

„Ziua Internaţională fără Cumpărături” a venit din necesitatea de a atrage atenţia publicului larg asupra impactului pe care consumul excesiv de produse îl are asupra mediului înconjurător şi, implicit, asupra noastră. Pornind de la cei 3 R din Ecologie – Redu Consumul, Reutilizează, Reciclează – am hotărât să ne ocupăm de primul şi cel mai important dintre aceştia. Dorinţa noastră insaţiabilă de a poseda produse din ce în ce mai multe şi mai arătoase, şi de a le schimba din ce în ce mai des este cauza fundamentală pentru care resursele pământului sunt întinse până la limită, iar poluarea atinge cote alarmante.

Buy Nothing Day, aşa cum este ea cunoscută la nivel internaţional, este o zi în care spunem „Nu!” consumului excesiv, „Nu!” cumpărăturilor fără rost, „Nu!” achiziţionării de lucruri şi obiecte pe care ni le dorim doar sub imperiul unor impulsuri efemere şi pe care le vom arunca într-un colţ uitat al casei sau direct la coşul de gunoi. Şi bineînţeles că această acţiune nu îşi propune să ne schimbe modul de viaţă pentru o singură zi pe an, ci să aruncăm o privire de ansamblu asupra efectelor pe care relaţia noastră cu produsele pe care noi le cumpărăm o are asupra noastră, a mediului şi a celor din jurul nostru”, declară Alexandru Bodnar, asistent de proiecte în cadrul Asociaţiei Mai Bine şi iniţiatorul acestei acţiuni.

Asociaţia Mai Bine organizează proiecţii de filme documnetare de mediu vineri şi sâmbătă, 25, respectiv 26 noiembrie. De asemenea vineri, începând cu ora 22.00, vă invităm la un concert de jazz susţinut de Radu şi Bogdan Grădinariu în Phoenix Cafe(subsol).

Buy Nothing Day este susţinută şi de un Free Shop, o alternativă economică la sistemul capitalist actual, la care toată lumea este invitată să participe. Modul de funcţionare a „magazinului” este simplu: oricine are vreun obiect acasă de care nu mai are nevoie, de care s-a plictisit sau pe care crede că va ajuta pe altcineva mai mult decât pe el însuşi este invitat să îl aducă cu el vineri seară, la Phoenix Cafe. Este binevenit orice de la o carte la acuarele, de la o umbrelă la un coş pentru fructe. Toate aceste obiecte vor fi adunate la un loc şi oricine va avea posibilitatea de a lua ceva acasă, pe gratis, în funcţie de utilitatea obiectelor găsite. Nu este obligatoriu de a aduce un produs pentru a pleca cu un obiect acasă, la fel cum nu este obligatoriu de a lua vreun obiect, chiar dacă persoana respectivă a contribuit la această acţiune – există această libertate!

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează