Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Acces la educație pentru copiii cu autism

0

Asociația Autism Baia Mare este o organizație înființată de către 8 părinți de copii diagnosticați cu autism, pentru a oferi terapie copiilor cu autism din Maramureș și suport și consiliere părinților acestora.
În prezent asigurăm terapie pentru 63 de copii dar ne dorim să ducem serviciile noastre mai departe, printr-un program care să asigure dezvoltarea copiilor noștri la potențialul lor maxim.

Prin programul INCLUZIV am reușit să integrăm în clase cu copii tipici, 8 dintre copiii noștri. Am pornit în anul 2013 în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş şi Şcoala Gimnazială “Simion Bărnuţiu” Baia Mare, cu o clasă cu 3 copii cu autism, am ajuns la 8 elevi cu autism integrați școlar în anul 2014/2015, iar pentru anul școlar 2015/2016 ne pregătim să primim încă 6 copii în clasa zero.

grup 2

La școală cu Julia​ – Povestea Juliei
Julia este o fetiță cu părul bălai, ca și fetițele din povești. Îi plac excursiile cu colegii de clasă și să asculte muzică la telefonul mobil. Dar povestea Juliei este puțin diferită. Deși în urmă cu 6 ani a fost diagnosticată cu autism, datorită terapiei potrivite Julia merge acum la o școală de masă. Prin intermediul proiectului INCLUZIV, ca și Julia, alți 7 copii cu autism din Baia Mare pot învăța alături de copii tipici, prin metode adaptate lor și folosind instrumente interactive.

De ce INCLUZIV
Pentru că fiecare copil învață în propriul ritm, și pentru că toți copiii au dreptul la educație.

Pentru că astfel toți copiii înțeleg că suntem diferiți dar împreună putem face lucruri frumoase și în compania altor copii de vârsta lor se dezvoltă social, învață să relaționeze și capătă încredere.

Toți copiii din clasele incluzive învață să fie de ajutor și să-și împărtășească cunoștințele, să privească lumea cu alți ochi.

Pentru că viitorul societăţii depinde de modul în care creştem şi educăm azi toţi copiii.

Clase incluzive, mediu adaptat – program unic în România

Toţi copiii au de câştigat atunci când specialistul adaptează planul de studii şi stilul de predare astfel încât să se potrivească cu diversitatea specifică a grupului. De obicei, aceste adaptări necesită puţine materiale suplimentare dar multă creativitate.

Prin terapie, copiii cu autism învaţă ceea ce alţi copii învaţă natural. Pentru aceasta adaptăm permanent materialele didactice și metodele de învățare la nevoile lor. Fiecare copil învață diferit – de aceea este important ca profesorii și terapeuții lor să îi cunoască și să se poată adapta stilului lor. Copiii cu autism, ca și ceilalți copii, învață cel mai bine sub formă de joc, tabla interactivă și tabletele sunt instrumente esențiale la fiecare oră, de care beneficiază toți elevii clasei.

Experienţa educaţională a copiilor noştri este o întrecere de cursă lungă, un maraton, nu un sprint, iar pe parcurs micile succese merită sărbătorite.

Cei care doresc să ne susțină în acest demers o pot face acum foarte ușor prin DONAȚII, SPONSORIZĂRI sau doar distribuirea informației.

http://www.sprijina.ro/cauze/proiect-incluziv-autism-baia-mare

Investim în viitor

Este esenţial să facem din calitate un obicei mai degrabă decât un eveniment ocazional.

Programul INCLUZIV este gândit ca un punct de pornire pentru un proces pe termen lung care să ne conductă către o societate pregătită să accepte copiii și tinerii cu autism ca parte activă a ei.

Ne dorim să-I învăţăm pe copiii noștri, atât pe cei cu autism cât și pe cei tipici cum să gândească, nu ce să gândească.

Împreună dăm șanse copiilor cu autism !

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.