Seria „Tineri pentru Binele Comun”. Un interviu cu Valentina Ciobanu și Robin Bucur

0

Într-o eră în care lumea suferă transformări constante, iar provocările sociale, economice și ecologice devin tot mai prezente tinerii hotărâți să producă schimbări semnificative reprezintă adesea sursa soluțiilor durabile și adecvate.

Gala Societății Civile are în competiție secțiunea „Tineri de Bine”, pentru proiecte gândite și implementate de tineri cu vârste între 15 și 25 de ani. Am inițiat un dialog cu membrii juriului acestei categorii și vă aducem astfel, perspectiva lor asupra viitorului societății civile din România.

Seria de interviuri „Tineri pentru Binele Comun” este dedicată relatărilor inspiraționale ale tinerilor din România care, prin pasiunea, devotamentul și inițiativele lor, aduc transformări semnificative în comunitățile lor și în societate în ansamblul ei.

În fiecare interviu, veți avea oportunitatea de a cunoaște tineri remarcabili care au decis să nu rămână simpli observatori, ci să devină principalii actori în promovarea unei schimbări pozitive. 

Primii doi jurați din seria de interviuri Tineri pentru Binele Comun sunt Valentina Ciobanu și Robin Bucur.  Valentina Ciobanu este o tânără pasionată de drept, științe administrative și politice, precum și de domeniul tineretului, promovarea democrației și a drepturilor omului. În calitate de Vicepreședinte Politici Publice în cadrul Consiliului Tineretului din România (CTR), Valentina își canalizează energia spre promovarea drepturilor și intereselor tinerilor. Ea a elaborat și coordonează Manifestul pentru sporirea participării politice a tinerilor și Programul de Ambasadori ai Participării Politice a Tinerilor, inițiative care aduc împreună de la tineri și ONG-uri, până la instituții publice și media, care urmăresc să educe, inspire și să construiască mecanisme și instrumente sustenabile pentru facilitarea implicării active a tinerilor în procesele democratice, inclusiv în contextul alegerilor din 2024.

Valentina s-a dedicat, de asemenea, dezvoltării comunităților locale, prin intermediul campaniei CTR „Fondul destinat activităților de tineret – lege sau legendă?”, care a generat o creștere cu 6,8 milioane de lei a fondurilor locale destinate tinerilor. Acest succes remarcabil a fost recunoscut și premiat la Gala Premiilor Participării Publice.

Robin Bucur este un tânăr cu o pasiune pentru cercetare științifică și pentru implicarea activă în societatea civilă. Încă de la începutul anilor săi de liceu, Robin s-a remarcat prin curiozitatea sa intelectuală și dorința de a înțelege mai bine lumea din jurul său. Această curiozitate și pasiunea pentru învățare l-au determinat să se implice în proiecte științifice și de voluntariat, unde și-a dezvoltat abilitățile de lider și comunicare.Pe plan social, el este laureat al Premiului Charlemagne pentru Tineret din 2021, iar pe plan științific, deține distincția Cambridge Research Spotlight Scholar. Ca Tânăr Ambasador European și Reprezentant al Studenților în Senatul Universitar, Robin este dedicat îmbunătățirii relațiilor dintre populațiile UE și țările est-europene, precum și asigurării unei educații superioare de calitate pentru toți studenții, fiind conștient de importanța implicării civice și a activismului pentru promovarea unei societăți mai juste și mai incluzive. 

În interviul de mai jos, România Pozitivă relatează poveștile de viață, ambițiile și preocupările unor tineri care au ales să contribuie la binele comun.

Să ne cunoaștem: Spune-ne câteva cuvinte despre tine și ce te-a inspirat să te implici anul acesta în jurizarea Galei Societății Civile?

Robin Bucur (RB): Pe mine mă definesc pasiunea pentru lucrurile pe care le întreprind, fie o curiozitate științifică sau o inițiativă civică de impact. Îmi place să pot aduce o schimbare, o amprentă a mea în mediul în care trăiesc și îmi desfășor activitatea, încercând să rămân autentic stilului pe care l-am deprins crescând alături de proiectele în care am fost implicat.

Am ales să mă implic în jurizarea de anul acesta dorind să sărbătoresc și să recompensez acele proiecte civice care mă inspiră profund personal și care sunt, de altfel, demne de recunoaștere la nivel național!

Valentina Ciobanu (VC): Sunt o tânără de 21 de ani căreia de 6 ani (and counting) nu-i vine să stea deoparte. Cauzele pentru care activez în prezent sunt drepturile tinerilor și participarea politică semnificativă a tinerilor. În acest sens, sunt Vicepreședinte Politici Publice la Consiliul Tineretului din România, federația reprezentativă a tinerilor și organizațiilor de și pentru tineret din România. Am creat și coordonez Programul de Ambasadori ai Participării Politice a Tinerilor, inițiativă prin care ne propunem să creăm atât o punte de dialog între actorii relevanți ai democrației și participării tinerilor, cât și resurse și politici publice care să creeze cadrul necesar pentru ca vocea tinerilor să fie auzită și ascultată în toate procesele și forurile decizionale. 

Am ales să mă implic anul acesta în jurizarea Galei Societății Civile (GSC) deoarece cred în puterea și rolul crucial al societății civile de a proteja și dezvolta o democrație sănătoasă în România. Contextele de recunoaștere a meritelor acesteia, precum GSC, reprezintă un sprijin și o motivație foarte importantă pentru ca activiștii civici, structurile și organizațiile, formale sau nu, ale societății civile să-și continue această misiune esențială pentru democrație. 

Spune-ne câteva cuvinte despre o idee pe care ai vrea neapărat să reușești să o implementezi în viitor.

RB: În viitor aș dori să implementez o inițiativă prin care tinerilor să le fie mai ușor să-și înceapă drumul în cercetarea științifică de impact, incluzând studenți la licență, elevi de liceu, și de ce nu, de gimnaziu.

VC: Consider că o democrație unde tinerii nu au parte de un cadru real pentru a participa la procesele decizionale este una incompletă și aflată într-un declin inevitabil, pe care-l observăm și astăzi.

Astfel, îmi doresc să reușesc să schimb modul în care privim participarea politică a tinerilor și să creez acest cadru, în special politic și legislativ, prin care tinerii să poată avea toate coordonatele necesare pentru ca ei să poată participa într-un mod real: dreptul, mijloacele, spațiul, oportunitatea și sprijinul. 

În acest sens, alături de colegii mei, am dezvoltat Programul de Ambasadori ai Participării Politice a Tinerilor, care își propune să formeze și să împuternicească tinerii și actorii relevanți să contribuie activ la acest proces. Acesta urmărește să crească gradul de conștientizare cu privire la importanța participării tinerilor și să consolideze democrația prin implicarea tinerilor. 

Ce te-a îndemnat să urmezi această cale, de a fi implicat activ în societatea civilă? Ce te motivează să continui să te implici în sectorul neguvernamental? De ce au nevoie oamenii ca să treacă de la indiferență la implicare? 

RB: Personal, faptul că am putut să mă dezvolt cu proiectele pe care le-am implementat, cât și să-mi fie apreciate efortul și rezultatele, măcar cât să-mi fie deschise calea spre noi oportunități, m-au făcut doritor de schimbare și de muncă în spațiul civic, deși la bază sunt o persoană STEM. Consider astfel că, pentru a trece de la indiferență la implicare, oamenii au nevoie de aceste elemente. Dacă munca rămâne obscură și rezultatele invizibile mai ales din punct de vedere al impactului și aprecierilor, atunci este firesc să ne conformăm la indiferență.

VC: Ca mulți alți colegi de breaslă, am început să mă implic în momentul în care am început să înțeleg că anumite lucruri care se întâmplă (sau nu) mă afectează și pe mine, să observ nedreptățile și inegalitățile din jurul meu sau care mă vizează fix pe mine și să devin, progresiv, din ce în ce mai frustrată și mânioasă, pe măsură ce sap mai mult. Am început din comunitatea cea mai apropiată de mine la acea vreme, liceul, apoi la nivel județean, național și internațional, experiențe care m-au ajutat să-mi descopăr mai bine cauzele care mă pasionează și abilitățile și modurile prin care pot să contribui la acestea. 

Cred că pentru a trece de la indiferență la implicare este nevoie, în primul rând de consțientizarea problemelor, de ce sunt ele relevante și cum te/ne impactează, apoi de o conectare emoțională cu acea cauză și o comunitate alături de care să poți activa.

Campania GSC 2024 vorbește despre binele comun. Ce înseamnă pentru tine bine comun?

RB: Binele făcut în numele comunității, deservind orice necesitate care depășește nevoile individului care implementează activitatea. Totuși, având în vedere că nevoile fiecăruia sunt interconectate și se suprapun cu cele ale tuturor celorlalți, orice îmbunătățire a spațiului de activitate este un “bine comun”!

VC: Pentru mine binele comun înseamnă să ne depășim persoana individuală atunci când decidem să facem ceva sau nu, să ne gândim și asupra impactului colectiv al acțiunilor și inacțiunilor noastre, să înțelegem că un lucru care e poate e bun pentru noi poate să-i afecteze negativ pe alții și să avem capacitatea să căutăm acea variantă care să ne ducă în spectrul neutru spre pozitiv al impactului colectiv. 

Care crezi că este emoția primară care încurajează schimbarea și implicarea pentru un bine comun?

RB: Satisfacția – față de munca depusă ducând undeva și văzând impactul acesteia, fie el și micuț.

VC: Mi-ar plăcea să menționez emoții pozitive precum optimismul, speranța etc., însă, precum îmi demonstrează atât exemplele din istoria noastră civică recentă, cât și cea personală, cred că emoția care mobiliează cel mai bine oamenii este furia.

Dă-ne un exemplu de inițiativă desfășurată de-a lungul timpului care te-a impresionat, în care vocile comunității au adus o schimbare reală în societate.

RB: Mă pot gandi doar la Declic, care reușește să amplifice vocile comunității pentru cauze specific alese, cu scopul de a îmbunătăți aspecte esențiale, și îndeosebi democratice, ce țin de traiul cetățenilor români.

VC: Sunt multe inițiative civice care-mi dau speranță, de la cele care au scos oameni în stradă un număr masiv de oameni, unii care poate nu s-au implicat niciodată, până la cele care au ajuns la rezultate acționând pe căi instituționale, „diplomatice”.

O inițiativă recentă de care sunt cel mai mândră și care cred că a produs și o să producă efecte simțitoare în societate este cea a Asociației pentru Libertate și Egalitate de Gen care a vizat ratificarea Convenției Organizației Internaționale a Muncii privind eliminarea hărțuirii și violenței în lumea muncii. 

Am ales aceasta inițiativă deoarece cred că ALEG a făcut o treabă grozavă în a mobiliza sectorul neguvernamental pentru această cauză comună, printr-un proces transparent și participativ, a comunica un mesaj greoi într-un mod accesibil și concret către public, creând astfel o adevărată comunitate în jurul acestei cauze, care, ulterior, a dus și la rezultatul dorit. Personal, apreciez mult aceste elemente într-o campanie de advocacy, deoarece, practiciană fiind, înțeleg cât de dificil sunt de implementat.  

Și dacă vorbim despre un bine comun, care crezi că este minima implicare pe care ar trebui să o aibă fiecare cetățean al României pentru a contribui la binele comun?

RB: Să voteze și să se îngrijească de comunitatea lor cu câte o acțiune micuță la ceva timp. Acțiunile pot varia de la a uda o floare pe margine de drum, la raportarea la primărie privind o problemă sesizată întâmplător și până la îngrijirea de un vecin, fie și cu o vorbă bună.

VC: Cred că pentru a putea vorbi despre o minimă implicare pe care fiecare s-o aibă, trebuie să ne concentrăm pe modul în care în primul rând statul și în al doilea rând noi, societatea civilă, creăm mediul necesar pentru a avea această așteptare.

Astfel, cred că trebuie să pornim de la temelia cea mai importantă a implicării, educația, de la cea formală, până la cea informală, iar în acest sens, cred că statul ar trebui să investească mult mai mult în calitatea educației civice, politice și democratice care este livrată în școli și să susțină (sau măcar să nu îngreuneze) capacitatea ONG-urilor de a realiza educație non-formală în acest domeniu. După ce acoperim această nevoie inițială, cred că lucrurile vor începe să decurgă de la sine, iar fiecare va avea capacitatea să conștientizeze responsabilitatea sa individuală pentru atingerea binelui comun. 

Tu cum contribui la binele comun?

RB: Drept Tânăr Ambasador European, mă bucur să îmbunătățesc coeziunea dintre populațiile UE și ale Țărilor Est Partenere printr-o paletă largă de campanii, evenimente și activități civice, multe axate pe dezvoltarea de abilități strâns legate de procesele democratice, gândirea critică și cultura fiecărei țări europene. 

De asemenea, îmi reprezint colegii din cadrul Facultății de Medicină a UMF Carol Davila în Senatul Universitar, fiind vocea a peste 8000 de studenți și îmbunătățind mediul universitar, îndeosebi calitatea învățământului.

VC: Eu contribui la binele comun dedicându-mi o bună parte din timp și energie pentru a milita pentru cauzele care mă pasionează. Astfel, încerc continuu să descopăr metode inovatoare și să-mi îmbunătățesc abilitățile de activist civic pentru a ajunge la niște rezultate pozitive pentru comunitatea pentru drepturile și interesele căreia militez. 

Mai concret, câteva dintre lucrurile pe care le fac în prezent pentru binele comun al tinerilor din România sunt: advocacy pentru drepturile și interesele tinerilor, research și conturare de propuneri de politici publice pentru tineri, facilitarea de traininguri și crearea de resurse educaționale practice pentru dezvoltarea capacității tinerilor și organizațiilor neguvernamentale de a se implica, reprezentarea tinerilor în diverse contexte relevante. 

Un demers relevant pe care îl coordonez acum pentru Consiliul Tineretului din România este proiectul „Prioritățile tinerilor pentru viitorii aleși”, un demers participativ prin care creăm o „listă de dorințe” a tinerilor și sectorului de tineret pentru viitorii aleși, dar și contexte nepartizane și transparente de dialog între tineri și candidați, în contextul alegerilor din 2024. 

Ce mesaj ai transmite grupurilor de inițiativă și comunității în ansamblu pentru a încuraja și a mobiliza cât mai multe persoane să se implice în inițiative pentru binele comun?

RB: În societatea modernă, votul reprezintă un privilegiu, numărul țărilor democratice fiind unul minoritar. Posibilitatea de a te implica civic este cu atât mai rară, majoritatea oportunităților centrându-se în jurul capitalelor țărilor dezvoltate. Din experiența mea, voluntariatul te dezvoltă ca persoană, îți deschide uși către poziții de leadership și aduce un impact benefic deosebit asupra comunității locale, naționale sau internaționale. Orice oportunitate de a ajuta societatea, mai ales pentru un scop aproape ție, este o comoară de neprețuit!

VC: Rezultatele nu vor veni din prima și nici dacă veți lucra de unii singuri, deci nu subestimați puterea consecvenței și, mai ales, a comunității. 

Care crezi că sunt cele mai importante 3 ingrediente pentru ca o inițiativă să aibă un impact real în societate? 

RB: Pasiune, leadership și o sclipire de inovație!

VC: 1. Gândirea strategică – înțelegerea temeinică a problemei vizate de inițiativă, a cauzelor și efectelor acesteia, astfel încât să fie stabilite niște soluții corespunzătoare și niște acțiuni logice și interconectate care să aducă rezultatele dorite.

  1. Participare și incluziune – implicarea reală și incluzivă a comunității și celorlalți stakeholderi afectați de problema vizată, de la înțelegerea ei și până la acțiunile propriu-zise și evaluarea rezultatelor. 

  2. Sustenabilitate – în plan extern, alegerea, pe cât posibil, a acelor soluții și obiective care să aducă un impact pozitiv și pe termen mediu și lung, iar în plan intern, construirea unei echipe și comunități care să continue activitatea și după atingerea rezultatului sau încheierea momentumului.

  

Atât Valentina, cât și Robin consideră că binele comun înseamnă să ne depășim interesele individuale și să ne concentrăm asupra nevoilor și intereselor colective. Ambii sunt de părere că implicarea civică este esențială pentru construirea unei societăți mai juste, mai incluzive și mai democratice. De asemenea, faptul că  recunoașterea eforturilor societății civile, prin intermediul evenimentelor precum Gala Societății Civile, este crucială pentru consolidarea democrației și pentru încurajarea continuării activităților de voluntariat și implicare socială.

Ambii împart o viziune comună asupra importanței educației și formării tinerilor în ceea ce privește valorile civice și democratice considerând că investiția în educația politică și civică este esențială pentru dezvoltarea unei societăți mai responsabile și mai incluzive, fiind de asemenea pasionați de ideea de a oferi tinerilor o voce puternică în procesele decizionale și de a crea un mediu propice pentru implicarea lor în dezvoltarea comunității.

Cu Valentina și Robin vă veți întâlni și la Festivitatea de Premiere Gala Societății Civile care va avea loc pe 20 iunie, la Nord Events Center by Globalworth. Biletele sunt gratuite, iar accesul se va face prin scanarea biletelor care pot fi rezervate pe linkul de aici.

Seria ‘’Tineri pentru Binele Comun’’ este un proiect editorial original realizat de România Pozitivă în parteneriat cu The Institute și Gala Societății Civile care își propune să prezinte implicarea noii generații în societatea civilă. 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.