Ziua Mondială a Apei este organizată anual la 22 martie ca mijloc de a atrage atenția asupra importanței apei și de a milita pentru gestionarea durabilă a resurselor de apă.

0

Ziua Mondială a Apei: Lansare broșură Consiliul Apei

În 22 martie, de Ziua Mondială a Apei, are loc evenimentul de lansare a broșurii Consiliul Apei, începând cu ora 15:00, la Centrul de tineret Cluj-Napoca, str. Iuliu Maniu, nr. 1.

Consiliul Apei este o platformă deschisă de discuții care implică și coagulează actorii urbani și rurali care au legătură cu râul Someșul Mic, în jurul unor teme de interes comun legate de Culoarul verde – albastru al râului. Consiliul Apei a fost inițiat la Someș Delivery, ediția 2021, de Asociația miniMASS, Clujul Sustenabil, Societate Organizată Sustenabil, Clubul de Cicloturism Napoca și Facultatea de Arhitectură și Urbanism Cluj-Napoca.

Broșura Consiliul Apei este rezultatul activităților din 2022 când au avut loc o serie de ateliere cetățenești ținute în cele patru localități din zona metropolitană, alături de un atelier cu studenți ai Facultății de Arhitectură și Urbanism din Cluj pe tema Someș culoar verde-albastru, a afluenților acestuia și a prezenței apei sub toate formele ei în viața noastră și a orașului (de la apa pe care o consumăm, la apele uzate, la apele meteorice, la apa utilizată în agricultură).

Broșura poate fi consultată online, aici: bit.ly/BrosuraConsiliulApei

Someșul este o (re)sursă de apă potabilă pentru o regiune întreagă, pentru agricultura din lunca sa, este o sursă de relaxare și recreere, de sport pentru cei ce fac baie sau fac plimbări cu caiacele pe lacurile din amonte sau aleargă de-a lungul malurilor sale. În același timp este tot mai sufocat de dezvoltarea urbană, atât în oraș cât și în zonele naturale din amonte unde s-au construit foarte multe case de vacanță în zone de protecție sanitară și riscul este tot mai mare de deversări voite / accidentale de ape uzate. O dată la 100 de ani Someșul devine o amenințare pentru că poate ieși din matcă, iar actualmente este mult prea îndiguit și canalizat, deși există de mulți ani soluții bazate pe natură în modul în care sistematizăm râul. Canalizarea lui continuă în prezent în zona aeroportului pentru a face loc unei piste de aeroport mai lungi. Vom pierde un braț natural al râului în acest proces care poate fi salvat de doi afluenți mici. În schimb păsările prezente aici rămân o amenințare pentru siguranța zborurilor. Someșul este elementul natural cu mai cea mai mare reziliență urbană în fața schimbărilor climatice pe care deja le resimțim, aduce aer proaspăt și răcoros vara, în paralel cu faptul că este o capcană pentru toate deșeurile care ajung în el. Axa lui naturală la nivel metropolitan are un potențial imens de a-l transforma în cel mai mare spațiu verde natural din țară prin care putem tranzita pe două roți o aglomerație urbană tot mai sufocantă. Cum putem să păstrăm și să accentuăm beneficiile pe care ni le aduce acest culoar verde albastru? Putem începe discuția complexă despre acest lucru în cadrul Consiliului Apei, cu toți și împreună.” – a declarat Marius Moga, fondator Șomes Delivery.

La eveniment sunt așteptați membri ai administrațiilor publice din Gilău, Cluj și Apahida, reprezentanți ai Apelor Române, proiectanți și specialiști implicați în proiectarea intervențiilor la apă (Parcul Est, Culoarul Verde-Albastru, pista velo metropolitană) și, cel mai important, clujenii din toată zona metropolitană.

Lansarea va fi însoțită de o cartare participativă a tipurilor de relație cu apa, dar și de o dezbatere cu invitații pe tema relaționării cu râul Someșul Mic.

De aproape trei decenii am documentat periodic, treptat tot mai detaliat, inclusiv foto și GPS, posibile trasee pe axa Someșului Mic amonte de Cluj, dar și amenințările la adresa lui ca peisaj, calitate a apei, acces pe maluri și alte aspecte. Pentru că Someșul nostru a intrat sub asediul unor deversări masive de gunoi menajer și deșeuri din construcții, prin balastiere, noi construcții și amenajări, blocarea, prin garduri și bariere, a accesului pe malurile care conform legii ar trebui sa fie proprietate publică, și nu părea să îi pese cuiva, așa că a fost nevoie de o mobilizare a cetățenilor și societății civile. Cum însă nu poți iubi ceva necunoscut, trebuie să cunoască un număr tot mai mare de clujeni, floreșteni și gilăuani Someșul Mic amonte de Cluj, posibilele trasee pedestre și velo, să se bucure de oazele de natură cvasiintactă dar și să înțeleagă problemele și să intuiască soluțiile, să își facă o impresie proprie solidă și să opinii fundamentate și astfel să fie favorabili susținerii unor politici publice care să dea viață culoarului verde-albastru al Someșului între Cluj și Gilău, ca secțiune-pilot pentru un plan mult mai amplu în amonte și aval și totodată un posibil precedent și model pentru alte râuri mai din România.” menționează Radu Mititean – activist de mediu, director executiv asociația turistică, sportivă, civică și ecologistă CLUBUL DE CICLOTURISM NAPOCA.

Ca instrument pentru politici publice mai informate, am folosit atât la tur cât și în campania care se derulează de mai bine de un deceniu istoria orală. Istoria orală poate fi utilizată ca știință cetățenească care oferă informații calitative despre memoria locului și legăturile afective ale rezidenților cu un spațiu care nu e valorificat îndeajuns ca bun comun. Mărturiile din zonă ale localnicilor ne-au ajutat, de exemplu, în campania SOS, să propunem un areal gândit mai mult decât un parc clasic, adică un spațiu cu o componentă de arie naturală protejată, cu o amenajare minim invazivă, care a fost preluată și în tema de proiectare. Unii locuitori sunt legați afectiv de natura urbană a Parcului Est. Ne-au povestit cum au întâlnit în fosta pepinieră a primăriei și în zona mlăștinoasă porci mistreți, căprioare, vulpi, dar s-au bucurat și de păsări, avifauna fiind unul dintre elementele de biodiversitate care oferă identitatea parcului.” – a adăugat Adi Dohotaru, cercetător și activist civic, președinte Societatea Organizată Sustenabil.

În 25 martie, în continuarea evenimentului, clujenii sunt așteptați la o tură pe două roți la Muzeul Apei. Mai multe detalii despre eveniment pe www.somesdelivery.ro

Consiliul Apei este o inițiativă susținută de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.