Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Unul din cinci copii din comuna Corlățel, Județul Mehedinți, are cel puțin un părinte plecat în străinătate

0

Asociația Zi de Bine a demarat pentru ei proiectul „100 de Doruri”

Unul din cinci copii din comuna Corlățel, județul Mehedinți, are cel puțin un părinte plecat în străinătate. Părinții lor se întorc rar să îi viziteze, nu stau prea mult și apoi pleacă din nou, moment în care se așterne un dor apăsător. În acest context, Asociația Zi de Bine a demarat pentru ei proiectul „100 de Doruri”, în cadrul căruia copiii au participat la o serie de 18 ateliere pe teme de patrimoniu, scriere creativă, arhitectură, fotografie, gastronomie, cântece și dansuri tradiționale, cu scopul de a identifica 100 de doruri-esență a identității comunei lor.

Asociația Zi de Bine în colaborare cu Asociația Lume Bună au dorit să scoată la lumină dorurile dar și meșteșugurile, îndeletnicirile și obiceiurile aproape uitate, cu scopul de a le păstra vii în amintire, dar și în comunitate. Astfel, după ce au chestionat și identificat care sunt lucrurile care îi unesc pe toți, copiii au participat la 18 ateliere pe teme de patrimoniu, în urma cărora au identificat 10 categorii de elemente definitorii ale comunei lor, de care, mai ales celor plecați, li se face dor: oameni, locuri, gospodării, tradiții, obiecte, legende și povești, cântece și dansuri, îndeletniciri, gastronomie și construcții, iar pentru fiecare categorie au fost asociate câte 10 doruri. Astfel s-au adunat 100 de doruri ale comunei Corlățel.

Pentru ca acest proiect să prindă viață au fost necesare, nici mai mult, nici mai puțin, de 4 luni, iar valoarea totală s-a ridicat la 135.000 Lei. Proiectul a fost susținut de partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine, Lidl România, Grupul EON România și UniCredit Bank.

Dorul lasă urme adânci în suflet, care cu greu mai pot fi acoperite. Cu atât mai mult pentru un copil care are nevoie de iubire, răspunsuri și îndrumare atunci când face primii pași în viață. Pentru copiii din Corlățel ne-am adunat forțele și am reconstruit spiritul comunității în jurul a 100 de doruri care reprezintă tot ce este mai important și valoros, atât pentru cei rămași aici, cât și pentru cei plecați departe. Acest proiect ne-a reamintit cât este de importantă comunitatea, familia, și acel ACASĂ unde ne sunt rădăcinile”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE.

Pe 20 Iunie, de ziua Comunei Corlățel, cele 10 categorii de doruri au devenit repere identitare într-un traseu al comunei, marcate cu un disc simbol pentru fiecare categorie în parte. Pe cele 10 discuri este gravată steaua în opt colțuri care se regăsește în întreaga comună, fie pe haine sau pe case. Tot în cadrul proiectului, copiii cu vârste între 8-13 ani au primit biciclete cu care au avut de parcurs un traseu de 10 km. La fiecare disc-simbol amplasat, copiii au fost provocați să răspundă la o serie de întrebări din categoria respectivă, iar pentru fiecare răspuns corect au primit o piesă dintr-un puzzle uriaș. La finalul traseului, cei mici au completat Puzzle-ul celor 100 de Doruri, un puzzle care îi apropie, simbolic, de cei aflați departe.

La finalul zilei, copiii au desfășurat o expoziție de fotografie în care au surprins imagini cu bătrânii satului, cu cele mai vechi case din comună sau cu obiecte uitate, și au susținut un spectacol cu cântece specifice zonei.

Proiectul 100 de Doruri a fost realizat în parteneriat cu Asociația Lume Bună, care, încă de la înființare și-a propus să contribuie la îmbunătățirea vieții tinerilor, cu impact și pe dezvoltarea comunităților locale. Fiind puși în diferite roluri și situații, tinerii dobândesc o serie de abilități practice care-i pregătesc pentru viitoare meserii: cooperare, comunicare, luarea de decizii, înscrierea într-un interval de timp limitat, creativitate atât artistică cât și în găsirea de soluții și resurse pentru atingerea scopului pe care și-l propun.

În prezent, la școala din comuna Corlățel, construită chiar în centrul satului, învață acum 224 de copii, de la grădiniță și până la școala profesională. În plus, în aceeași școală, vin elevi care locuiesc și în satele limitrofe: Valea Anilor, Iablanița, Olteanca, Pădina Mare, Pădina Mică, Biban și Slașoma, Almăjel și Vlădaia.

Alte metode prin care se poate susține această cauza pot fi găsite aici:

https://www.zidebine.ro/doneaza

***

Despre Asociația Zi de BINE

Scopul Asociației Zi de Bine este acela de a crea comunități, de a sprijini mii de oameni aflați în situații vulnerabile și de a crea notorietate în jurul unor cauze ignorate. Asociația va susține câte un ONG în fiecare lună a anului. Fiecare cauză selectată de Asociația Zi de Bine se adresează unei comunități și se implementează cu ajutorul unui ONG local.

Mecanismul de funcționare este unul simplu: la fiecare început de lună se va anunța cauza susținută și se vor descrie nevoia și beneficiarii. La finalul lunii, donatorii vor afla ce s-a întâmplat cu banii și vor fi invitați să vadă rezultatul implicării lor.

La Asociația Zi de BINE, fiecare proiect începe cu un vis. Visul unui om care speră să facă lumea cuiva mai bună, mai ușoară. Adesea suntem manageri pricepuți ai visurilor altora, pentru care muncim ore bune, în fiecare zi.

Dacă aveți un proiect în care credeți dar pentru care nu ați găsit încă finanțare, îl puteți înscrie pe www.zidebine.ro.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.