Seria Tineri pentru Binele Comun. Un interviu cu Ligia Matei și Violeta Oltean

0

Al doilea interviu din seria Tineri pentru Binele Comun’aduce în fața oamenilor poveștile personale a două  tinere jurate ale Galei Societății Civile, ce împărtășesc cu pasiune angajamentul lor pentru a influența pozitiv societatea.

Ligia Matei și Violeta Oltean dezvăluie parcursurile lor și motivația care le-a ghidat spre o implicare activă în comunitate, dorind să ofere un exemplu pentru ceilalți tineri, promovând ideea că fiecare individ poate contribui la construirea unei societăți mai bune.

Ligia Matei, studentă la Comunicare și Relații Publice, este pasionată de voluntariat și organizarea de evenimente. Motivată de dorința de a aduce schimbări pozitive în societate, Ligia s-a implicat în numeroase proiecte care sprijină comunitățile în rezolvarea unor nevoi. Inspirată de mediul voluntariatului studențesc și de liceul pedagogic, unde și-a dezvoltat latura de a oferi din cunoștințele sale și de a ajuta oamenii să-și atingă scopurile, Ligia crede în puterea implicării timpurii în viața socială pentru dezvoltarea personală și profesională. Ea consideră că binele comun este atunci când persoanele cu același scop se adună pentru a contribui la atingerea acestuia și crede că minima implicare pentru fiecare cetățean ar putea fi realizată prin acțiuni mici, cum ar fi reciclarea sau ajutorarea celorlalți.

Violeta Oltean, cu o vastă experiență în domenii precum educația, drepturile omului și dezvoltarea sustenabilă, s-a implicat activ în societatea civilă pentru a contribui la schimbările pozitive în lume. Motivată de dorința de a crea o societate mai justă și mai echitabilă, Violeta vede în jurizarea Galei Societății Civile o oportunitate de a recunoaște și de a celebra eforturile celor care lucrează pentru această cauză. Își dorește să creeze o platformă online de mentorat pentru a facilita accesul tinerilor la resurse educaționale și profesionale, contribuind astfel la democratizarea cunoștințelor și la formarea viitorilor lideri. Pentru ea, binele comun înseamnă o societate în care fiecare membru contribuie și beneficiază de pe urma resurselor și oportunităților disponibile, iar compasiunea este emoția care încurajează schimbarea și implicarea pentru acest bine comun. Violeta crede că fiecare acțiune, mare sau mică, contează în contribuția fiecărui cetățean la binele comun și încurajează comunitatea să se unească în eforturile de a face diferența.

În interviul de mai jos, România Pozitivă relatează poveștile de viață, ambițiile și preocupările unor tineri care au ales să contribuie la binele comun.

Să ne cunoaștem: Spune-ne câteva cuvinte despre tine și ce te-a inspirat să te implici anul acesta în jurizarea Galei Societății Civile?

Ligia Matei (LM): Sunt studentă la comunicare și relații publice. Sunt înconjurată de voluntariat, prieteni cu care nu te-ai plictisi niciodată și evenimente de orice fel. Simt că lumea are nevoie mereu de schimbări în bine, așadar, ca să văd o schimbare, trebuie să pornească de la mine. Astfel, inițiativele care sprijină comunitățile în eforturile pentru rezolvarea unor nevoi, reprezintă oportunități de a contribui și a aduce un bine în societate

Violeta Oltean (VO): Personal, am fost mereu atrasă de dinamica și impactul societății civile, un sector vibrant ce reușește să aducă schimbări semnificative în cadrul comunităților. Experiența mea în diverse domenii, cum ar fi educația, drepturile omului și dezvoltarea sustenabilă, m-a învățat că este crucial să susținem inițiativele care promovează participarea activă și responsabilizarea cetățenilor.

Am ales să mă implic în jurizarea Galei Societății Civile în acest an inspirată de dorința de a contribui la recunoașterea și celebrarea eforturilor celor care lucrează neobosit pentru a construi o societate mai justă și mai echitabilă.

Este o oportunitate extraordinară de a întâlni lideri și inovatori în domeniu, de a învăța din proiectele lor și de a împărtăși din propria mea experiență pentru a sprijini și mai mult această mișcare vitală. Consider că rolul meu ca jurat nu este doar unul evaluativ, ci și unul educativ, oferindu-mi șansa de a influența pozitiv direcția în care se îndreaptă aceste inițiative.

Spune-ne câteva cuvinte despre o idee pe care ai vrea neapărat să reușești să o implementezi în viitor.

LM: Este vorba chiar de o idee pe care îmi construiesc licența. Anume, îmi doresc să implementez un business social, care să contribuie la diminuarea dezinformării în rândul tinerilor. Observând această tendință de informare din social media, mi-am dat seama că este nevoie de un site de fact-checking, care să fie credibil și destinat în special tinerilor și care să ofere informații întru totul adevărate.

VO: Una dintre ideile care îmi stăruie în minte și pe care aș dori să o implementez în viitor este crearea unei platforme online care să faciliteze mentoratul între profesioniștii experimentați și tinerii aflați la început de carieră. Această platformă ar urmări să pună bazele unei rețele de suport profesional, oferind acces la resurse educaționale, workshop-uri interactive și sesiuni de coaching personalizat.

Prin intermediul acestei inițiative, aspir la democratizarea accesului la cunoștințe și experiență, eliminând barierele geografice sau economice care pot împiedica dezvoltarea profesională a tinerilor. De asemenea, consider că acest proiect ar putea stimula schimbul de idei între diferite culturi și domenii de activitate, consolidând astfel o comunitate globală de învățare și inovație.

Implementarea acestei idei ar putea avea un impact profund nu doar în formarea profesională a individului, ci și în modelarea viitorilor lideri capabili să răspundă provocărilor complexe ale societății noastre. Îmi doresc să transform această viziune în realitate, contribuind astfel activ la crearea unui viitor mai luminos și mai incluziv.

Ce te-a îndemnat să urmezi această cale, de a fi implicat activ în societatea civilă? Ce te motivează să continui să te implici în sectorul neguvernamental? De ce au nevoie oamenii ca să treacă de la indiferență la implicare? 

LM: Am urmat liceul pedagogic, care mi-a format această latură de a da mereu din cunoștințele mele și altor oameni și de a-i ajuta să își atingă scopurile. Astfel, odată ajunsă la facultate, am dat de mediul voluntariatului studențesc, care am simțit din prima că este pentru mine și care mi-a oferit suportul necesar pentru a mă dezvolta pe zonele mele de interes: comunicare și organizare de evenimente.

Mă motivează să activez în sectorul voluntariatului faptul că văd oameni care cresc și care se dezvoltă și continuă să se implice în activitățile care aduc noi legături și informații relevante. 

Oamenii au nevoie să descopere ce le poate aduce voluntariatul și cum contribuie la dezvoltarea personală, dar și profesională. Odată ce conștientizează beneficiul și satisfacția personală care rămân atunci când faci un bine, cred că este diferența care îi ajută să treacă de la dezinteres spre implicare.  

VO: Am fost întotdeauna inspirată de impactul pe care individul îl poate avea asupra comunității și, invers, de impactul comunității asupra individului. Decizia de a urma această cale activă în societatea civilă a venit ca o reacție naturală la dorința mea de a contribui la schimbările pozitive în lume. Motivația mea de a continua să mă implic în sectorul neguvernamental este alimentată de succesul proiectelor pe care le-am susținut, de relațiile pe care le-am construit și de progresul vizibil pe care îl vedem în comunitățile cu care lucrăm.

Pentru a trece de la indiferență la implicare, cred că oamenii au nevoie de trei elemente esențiale: conștientizare, acces și inspirație. Prima este conștientizarea problemelor și a impactului pe care acțiunile lor le pot avea. A doua, accesul, se referă la disponibilitatea resurselor, informațiilor și platformelor prin care pot acționa. În cele din urmă, inspirația adesea vine din exemplele pozitive din jur văzând pe alții care contribuie și fac o diferență, oamenii sunt mai predispuși să se alăture și să devină parte din soluție. Prin urmare, continui să mă implic pentru a fi unul dintre acele exemple, demonstrând că fiecare efort contează și poate aduce schimbarea dorită.

Campania GSC 2024 vorbește despre binele comun. Ce înseamnă pentru tine bine comun?

LM: Consider că binele comun este atunci când persoane care au același scop se adună și fac activități în vederea atingerii acelui scop. Putem vorbi de proiecte caritabile, evenimente infomative, activități relevante pentru anumite domenii etc.

VO: Pentru mine, conceptul de „bine comun” reprezintă o viziune holistică și integrată a bunăstării unei societăți, în care fiecare membru contribuie și beneficiază de pe urma resurselor și a oportunităților disponibile. Este vorba despre crearea unui mediu în care drepturile și nevoile individuale sunt echilibrate cu cele ale colectivității, asigurându-se că nimeni nu este lăsat în urmă.

Binele comun implică responsabilitatea colectivă de a păstra și îmbunătăți condițiile de viață pentru toți, promovând accesul egal la educație, sănătate, siguranță și oportunități economice. Acesta se bazează pe principii de justiție, egalitate și respect reciproc, fiind fundamentat pe ideea că prosperitatea societății în ansamblu contribuie la bunăstarea fiecărei persoane.

În contextul activității mele în societatea civilă, binele comun este scopul final al eforturilor mele de a mobiliza resurse, a construi parteneriate și a implementa proiecte care să aducă îmbunătățiri tangibile în viața comunităților. Este motivul pentru care lupt pentru transparență, implicare comunitară și politici care să reflecte interesele și nevoile tuturor cetățenilor.

Care crezi că este emoția primară care încurajează schimbarea și implicarea pentru un bine comun?

LM: Emoția care poate genera implicarea în schimbare este satisfacția personală, mândria legate de informațiile pe care le acumulezi, legăturile pe care le formezi, persoanele pe care le ajuți, dar și realizarea pe care o simți atunci când duci la bun sfârșit un proiect.

VO: Cred că emoția primară care încurajează schimbarea și implicarea pentru un bine comun este compasiunea. Această emoție profund umană ne motivează să ne preocupăm de bunăstarea altora și să acționăm în sprijinul lor. Compasiunea ne împinge să vedem dincolo de propriile noastre nevoi și să răspundem la suferința sau dificultățile cu care se confruntă ceilalți.

Când simțim compasiune, suntem mai deschiși să colaborăm, să oferim sprijin și să lucrăm împreună pentru a rezolva problemele care afectează comunitatea largă. Este forța motrice care sparge barierele individualismului și ne aduce împreună într-un efort colectiv de a construi o societate mai echitabilă și mai incluzivă. Prin urmare, compasiunea nu doar că ne inspiră să acționăm, dar ne și unește în căutarea și implementarea soluțiilor pentru binele comun.

Dă-ne un exemplu de inițiativă desfășurată de-a lungul timpului care te-a impresionat, în care vocile comunității au adus o schimbare reală în societate.

LM: Evenimentul care mă impresionează este târgul de joburi al uneia dintre asociațiile din care fac parte, deoarece în fiecare an își adună forțele firmele și speakerii relevanți pentru domeniu, pentru a veni în ajutorul și susținerea studenților de la facultatea noastră.

VO: Un exemplu profund de inițiativă comunitară care a generat schimbări semnificative este mișcarea pentru drepturile civile din Statele Unite ale Americii, în special în anii 1950 și 1960. Aceasta a fost o perioadă în care vocile comunității afro-americane, alături de aliați din diverse medii, au luptat neobosit pentru egalitatea în drepturi și împotriva segregării rasiale.

Un moment emblematic al acestei mișcări a fost boicotul autobuzelor din Montgomery, care a început în 1955. Totul a pornit când Rosa Parks, o femeie afro-americană, a refuzat să cedeze locul său unui pasager alb în autobuz, gest pentru care a fost arestată. Acest eveniment a declanșat un boicot de 381 de zile al autobuzelor din Montgomery, condus de Dr. Martin Luther King Jr. și alte figuri cheie ale mișcării. Boicotul a culminat cu o decizie a Curții Supreme a SUA care a declarat segregarea în autobuzele publice neconstituțională.

Această inițiativă a demonstrat puterea extraordinară a acțiunii colective și a mobilizării comunității. A adus o schimbare semnificativă nu doar în sistemul de transport, ci a fost un catalizator pentru alte schimbări legislative și sociale în SUA. Efortul comun, curajul și perseverența participanților la această mișcare au fost fundamentale în promovarea drepturilor civile și în modelarea unei societăți mai juste. Această inițiativă rămâne o sursă de inspirație și un exemplu vibrant de implicare comunitară care a generat schimbări reale în societate.

Și dacă vorbim despre un bine comun, care crezi că este minima implicare pe care ar trebui să o aibă fiecare cetățean al României pentru a contribui la binele comun?

LM: Cred că oamenii nu conștientizează cât de mult bine pot face prin lucruri mici. Dacă cineva reușește să recicleze sau să ajute pe cineva sau să vină cu o idee nouă într-un proiect, se află cu un pas mai aproape de un bine și o schimbare comună.

VO: Contribuția la binele comun în România poate fi realizată și prin implicarea în sectorul neguvernamental, ce oferă fiecărui cetățean oportunitatea de a face o diferență palpabilă. Prin voluntariat la diverse ONG-uri sau inițiative locale, oamenii pot aborda probleme specifice comunităților, cum ar fi educația, mediul sau sprijinul pentru grupurile vulnerabile. De asemenea, participarea la campanii de conștientizare și susținerea cauzelor sociale prin donații sau promovare pot avea un impact semnificativ asupra dezvoltării comunitare și asigură că problemele importante sunt adresate eficient. Aceste acțiuni contribuie direct la îmbunătățirea calității vieții și la fortificarea solidarității comunitare.

Tu cum contribui la binele comun?

LM: Încerc să ajut persoanele care au nevoie și să îmi aduc aportul acolo unde pot contribui, să mă implic în voluntariat, în activități benefice societății. În plus, mă preocupă mereu să învăț lucruri noi și să fiu activă, ceea ce ajută să vin cu cunoștințe în inițiative.

VO: De când eram în clasa a 7-a, m-am implicat în lumea vastă a binelui comun, participând la voluntariate și inițiind proiecte care abordează diferite probleme sociale și comunitare. Această experiență timpurie m-a motivat să continui să contribui activ la îmbunătățirea calității vieții în comunitatea mea. Prin proiectele pe care le-am pornit și prin implicarea mea constantă în activități de voluntariat, am reușit să fac diferența în viața celor din jur și să promovez schimbări pozitive, aducând beneficii directe atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru oamenii care fac parte din comunitatea mea. Aceste inițiative nu doar că m-au ajutat să cresc și să mă dezvolt personal, dar au fost și un exemplu de angajament civic pentru cei din jurul meu.

Ce mesaj ai transmite grupurilor de inițiativă și comunității în ansamblu pentru a încuraja și a mobiliza cât mai multe persoane să se implice în inițiative pentru binele comun?

LM: I-aș încuraja să încerce orice idee au. Sunt etape prin care trec și care le permit să facă greșeli și să învețe din ele. Cu cât se încearcă mai devreme și există rezultate bune sau mai puțin bune, cu atât va exista o evoluție consistentă și vizibilă mai rapid. În plus, este important să nu țină cont dacă au buget sau nu, pentru că prin sponsorizări se pot realiza foarte multe lucruri. În ultimul rând, chiar dacă la început sunt o echipă restrânsă, fără prea multă experiență, este rețeta perfectă pentru a-și crea propriile realizări și experiențe și pentru a aduce o plus valoare inițiativelor viitoare. 

VO: Fiecare dintre noi are capacitatea de a aduce schimbări semnificative în jurul nostru. Fiecare acțiune, mare sau mică, contează. Vă îndemn să vă implicați în inițiativele locale și să folosiți fiecare oportunitate pentru a face bine. Unindu-ne forțele, putem construi o comunitate mai solidară și mai prosperă. Haideți să lucrăm împreună pentru a transforma entuziasmul nostru în acțiuni concrete care să facă diferența!

Care crezi că sunt cele mai importante 3 ingrediente pentru ca o inițiativă să aibă un impact real în societate? 

LM: Să se documenteze cât mai bine privind  nevoile care există în comunitatea sau în grupul țintă în care își doresc să vină cu proiectul, astfel încât să livreze ceva care să se muleze pe ceea ce are nevoie comunitatea.

Să implice pe cât posibil expertiză, care să le ofere beneficiarilor experiențe și informații solide.

Să construiască un plan B pentru orice proiect, pentru că acolo unde este anticipată o criză, este mult mai ușor să se vină cu o rezolvare. E important de știut că niciun proiect nu este perfect și indiferent de cât de bine funcționează el, mereu trebuie să existe idei de rezervă, adaptări la realitate, flexibilitate și comunicare între membrii echipei. 

VO: Pentru ca o inițiativă să aibă un impact real în societate, este esențial să fie ghidată de o viziune clară și obiective bine definite, care să ofere direcție și să focalizeze eforturile pe rezultate măsurabile. De asemenea, implicarea activă a comunității este crucială pentru a asigura relevanța și sustenabilitatea inițiativei.

Comunitatea nu doar că oferă suport și resurse, dar ajută și la adaptarea și ajustarea proiectului pe parcurs. În final, colaborarea eficientă între diferite părți interesate, inclusiv ONG-uri, autorități locale și alte organizații, poate amplifica semnificativ rezultatele și poate extinde impactul inițiativei dincolo de comunitatea locală. Aceste trei elemente împreună pot transforma o idee bună într-o inițiativă de succes care să aducă schimbări pozitive în societate.

Două personalități dedicate și motivate împărtășesc o viziune comună asupra implicării active în societatea civilă și a contribuției individuale la binele comun al comunității. Ambele sunt pasionate de promovarea educației și mentoratului, recunoscând importanța accesului la resurse și sprijin pentru dezvoltarea personală și profesională a tinerilor. Ele sunt determinate să aducă schimbări pozitive în comunitățile lor, fiind exemple inspiraționale de lideri care se implică activ în proiecte și inițiative menite să creeze o societate mai justă, echitabilă și incluzivă. Prin proiectele și inițiativele lor, Ligia și Violeta exemplifică angajamentul și dedicarea necesare pentru a crea un impact real și durabil în comunități.

Ambele povești aduc la lumină importanța educației și a implicării timpurii în viața socială, întrucât acest lucru poate contribui la dezvoltarea unei societăți mai deschise. De la crearea unor medii de lucru incluzive până la promovarea educației și a valorilor responsabilității sociale, acești tineri jurați ne oferă o privire încurajatoare asupra a ceea ce ar putea deveni societatea civilă în viitor.

Cu Ligia și Violeta vă veți întâlni și la Gala Societății Civile 2024, care va avea loc pe 20 iunie, la Nord Events Center by Globalworth. Biletele sunt gratuite, iar accesul se va face prin scanarea biletelor care pot fi rezervate pe linkul de aici. 

Seria ‘’Tineri pentru binele comun’’ este un proiect editorial original realizat de România Pozitivă în parteneriat cu The Institute și Gala Sociectății Civile care își propune să prezinte implicarea noii generații în societatea civilă. 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.