Raluca Negulescu-Balaci, Directoare Executivă UiPath Foundation: „contribuim la construirea unui mediu sigur pentru copii, iar asta îi încurajează să fie mai optimiști cu privire la viitorul lor”

0

Interviu cu Raluca Negulescu-Balaci despre programele UiPath Foundation

Ați lansat de curând raportul anual al fundației. Cum a evoluat în 2021 impactul UiPath Foundation în comunitățile vulnerabile în care desfășoară proiecte?

În 2021 ne-am consolidat și îmbunătățit intervenția în comunitățile în care activăm din 2019, de la înființarea fundației. În ciuda constrângerilor existente și a contextului pandemic, toate programele noastre au continuat să se deruleze: Future Acceleration Program, Nurture Teachers’ Potential și Early Education Forward. Mai mult, am reușit să dezvoltăm, împreună cu Brio, prima platformă online care măsoară competențele digitale ale copiilor cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani, oferind acces gratuit la peste 2,8 milioane de elevi din România. Ne-am concentrat pe incluziune digitală și pe a face acest instrument vizibil în comunitățile vulnerabile unde astfel de oportunități ajung mai greu sau deloc. Și nu în ultimul rând, am reușit să continuăm parteneriate importante, să încheiem unele noi și să ne extindem intervenția în mai multe zone ale țării. Uitându-ne la impact, în medie, copiii din programele UiPath Foundation și-au îmbunătățit semnificativ competențele de literație, numerație și limba engleză din 2019 și până în 2021, în ciuda tranziției la școala online care a amplificat decalajele educaționale.

De-a lungul anului 2021, am ajuns la peste 26.000 de copii din familii sărace din România și India, construind oportunități educaționale de calitate axate pe literație, numerație, limba engleză și competențe digitale, cu impact pe termen lung.

Tot în 2021, în India, prin Fondul Global de Urgență împotriva COVID-19, cu sprijinul comunității globale de angajați UiPath și a UiPath, compania care ne-a fondat, am răspuns la criza oxigenului pentru pacienții de COVID și ne-am alăturat inițiativei globale Oxygen for India, prin trimiterea a 2 avioane cu butelii de oxigen, acoperind peste 250.000 de ore de oxigen pentru cei afectați de pandemie.

Ne poți povesti un pic despre cele trei programe principale dezvoltate de fundație?

Unul dintre principalele noastre proiecte se numește Future Acceleration Program, iar prin acest program ajutăm copiii din comunități vulnerabile din București (Ferentari) și județele Cluj, Galați, Vaslui, Botoșani și Olt. Acest program facilitează accesul la oportunități educaționale de calitate și se concentrează pe dezvoltarea unor abilități relevante pentru vremurile în care trăim. De asemenea, le oferim copiilor resursele de bază de care au nevoie, sprijin financiar care constă într-o bursă lunară, rechizite școlare, îmbrăcăminte, alimente, îngrijire medicală și consiliere psihologică, astfel încât ei să aibă oportunitatea de a se concentra numai pe studiu. Ne propunem ca prin această inițiativă să ajutăm copiii din familii vulnerabile să își atingă potențialul maxim. Îi avem alături de noi în acest demers pe termen lung pe partenerii noștri strategici – Fundația Inimă de Copil, Asociația Bună ziua, copii din România! și Fundația Pro Patrimonio.

Cel de-al doilea program pe care l-am dezvoltat se numește Nurture Teachers’ Potential și își propune să îmbunătățească abilitățile profesorilor care lucrează în comunități vulnerabile de a recunoaște și de a stimula potențialul educațional al copiilor ce provin din medii dezavantajate. Lucrăm cu Teach for Romania cu scopul de a dezvolta un program educațional care să fie accesibil pentru cât mai multe cadre didactice care predau în comunități vulnerabile.

Și nu în ultimul rând, pentru cel de-al treilea program al UiPath Foundation, ne concentrăm asupra educației timpurii. Early Education Forward, dezvoltat în parteneriat cu Asociația OvidiuRo, a fost conceput pentru a preveni decalajele educaționale pentru copiii din comunitățile vulnerabile care, din păcate, nu au acces la educație timpurie de calitate.

Care sunt principalele obstacole cu care se confruntă copiii din mediile vulnerabile din România?

În primul rând, cu cât comunitatea este mai vulnerabilă cu atât accesul la educație de calitate este mai redus. Pandemia nu a făcut altceva decât să amplifice această situație din cauza infectărilor cu COVID-19, a închiderii școlilor, a pierderii locurilor de muncă de către părinți. Din păcate, educația online nu a ajuns în multe dintre aceste comunități sau modul în care școlile s-au adaptat la contextul online nu a fost accesibil pentru copiii din familii sărace care trăiesc în condiții dificile, fără un spațiu de învățare adecvat.

Nu în ultimul rând, unul dintre cele mai mari obstacole este vulnerabilitatea materială. Atunci când nevoile de bază ocupă un spațiu mental mult prea mare, e foarte greu să te poți concentra și pe alte aspecte ale vieții, cum ar fi școala. Prin programele noastre, construim un context în care această povară se ridică de pe umerii familiei și copiii se pot concentra pe parcursul lor educațional.

Ce te surprinde cel mai tare la copiii din programele UiPath Foundation, după trei ani de activitate?

Mă surprinde cât de mult au evoluat copiii din programele noastre într-un context în care sunt susținuți, văzuți și ascultați. Faptul că noi contribuim la construirea unui mediu sigur pentru ei, unde au autonomie și sunt tratați cu demnitate și respect, îi încurajează să fie mai curajoși, mai curioși, mai optimiști cu privire la viitorul lor și la oportunitățile pe care le au.

Sunt poveștile copiilor mereu cu final fericit?

De fiecare dată întâlnim povești de succes, dar și situații în care contextul amplifică inegalitățile și reduce șansele la un viitor mai bun. Noi facem tot posibilul să schimbăm traiectoria copiilor, însă, din păcate, nimic nu e garantat și suntem conștienți că intervenția noastră are limitele sale.

Raluca Negulescu-Balaci, Directoare Executivă, UiPath Foundation 

Piesele de puzzle se îmbină mai bine atunci când implicăm mai mulți stakeholderi, iar acesta este unul dintre motivele principale, dar nu singurul, pentru care încercăm de fiecare dată să lucrăm alături de parteneri în care avem încredere, tocmai pentru a crea aceste povești cu final fericit. Ne dorim să avem din ce în ce mai multe povești cu final fericit și să construim un nou context pentru copii, care să le ofere beneficii pe termen lung.

Ce îi recomanzi unei persoane care nu a mai făcut voluntariat până acum, dar își dorește și nu știe de unde să înceapă?

E admirabil că mulți oameni își doresc să ajute copiii din familii sărace. Dacă vrei să lucrezi cu copii, chiar și în calitate de voluntar, e important să treci printr-un proces de formare, să te pregătești pentru a învăța cum să creezi un mediu sigur pentru copii. E important să alegi o organizație care să îți ofere acces la acest tip de pregătire: cursuri și formări, îndrumare continuă și direcții foarte clare, astfel încât să nu existe riscul de a lua decizii care să îi impacteze negativ pe copii. Voluntarii trebuie să înțeleagă foarte bine relația cu beneficiarii înainte să pornească pe acest drum și să trateze cu mare responsabilitate întregul proces. Noi am construit un astfel de proces la UiPath Foundation și avem o comunitate de peste 200 de voluntari care au investit din 2019 și până în ziua de azi mii de ore de voluntariat în sprijinul organizației.

Care sunt planurile de viitor ale UiPath Foundation? Lucrați la dezvoltarea unor programe noi, sau la îmbunătățirea și expansiunea celor deja existente?

Unul dintre obiectivele noastre principale rămâne consolidarea și îmbunătățirea intervenției pe care o avem în comunitățile vulnerabile. Pentru anul în curs, pregătim lansarea unei aplicații de citit pentru copii, împreună cu o organizație din New York și Asociația OvidiuRO. Aplicația poate fi accesată de pe telefonul mobil sau de pe tabletă și poate funcționa cu o conexiune slabă la internet, ceea ce o va face accesibilă copiilor din diferite medii. Aceasta îi va ajuta pe copii în procesul lor educațional prin accesul la cărți în limba română, dar și engleză și franceză. Cărțile sunt complet gratuite, iar după descărcarea lor, poveștile vor fi disponibile și offline.

De asemenea, în toamnă vom demara programul Caleidoscop dedicat elevilor de liceu din medii defavorizate. Ne dorim să construim o comunitate de peste 1000 de tineri care vor beneficia de sprijin financiar, dar și de sprijin educațional: cursuri de limbă engleză, activități pentru dezvoltarea competențelor digitale, sprijin pentru a ține pasul cu materiile școlare.

În contextul războiului din Ucraina, am lansat Fondul de Solidaritate pentru Ucraina prin care continuăm să ajutăm cei mai vulnerabili copii care au ajuns în România și le oferim sprijin educațional și material pentru a se adapta la noul context de viață.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 50 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.