Podcastul de artă contemporană „Accelerator Today”

0

Lansarea podcastului de artă contemporană ACCELERATOR TODAY by Asociația Culturală Eastwards Prospectus

Ascultă primul episod – „Fă cunoștință cu Accelerator, motorul care contribuie la dezvoltarea carierelor artiștilor emergenți din România”

În selecția artiștilor, obiectivul nostru a fost de a identifica nu numai practici artistice valoroase sau care am simțit că pot beneficia în urma programului Accelerator, dar să avem și o diversitate de practici, pentru că programul de mentorat este, în sine, extrem de divers ca activități. De aceea, ne-am dorit artiști care au zone de interes și folosesc medii diferite, contribuind astfel împreună și separat la succesul acestui proiect.” – Andrei Breahnă, Accelerator Project Manager

Dăm startul prodcastului printr-un dialog animat dintre Andrei Breahnă, project manager Accelerator, și Ana-Ilinca Macri, mediator cultural. Acest prim episod este o invitație de a intra în lumea noastră artistică. Cum și mai ales de ce a fost creat Accelerator – veți afla ascultând această conversație. Tot aici vă povestim despre succesele înregistrate până acum și vă dezvăluim din planurile anului 2023. De asemenea, veți afla mai multe informații despre Asociația Culturală Eastwards Prospectus și programele implementate de aceasta în cei șapte ani de la înființare.

Scopul podcastului este să creeze acel context potrivit dialogurilor inspiraționale despre arta contemporană și să conecteze publicul cu artiști (atât cei din cadrul programului, cât și artiști invitați), curatori, manageri culturali și parteneri ai programului.

Asociația Eastwards Prospectus a fost legată de GAEP Gallery pe care am deschis-o în 2014 și a fost rezultatul unei constatări imediate făcute la reîntoarcerea mea din Franța și anume că trebuie să creăm mecanisme de înțelegere a artei contemporane și un context în care să aibă loc această conversație și trebuie să facem acest lucru proactiv.” – adaugă Andrei Breahnă

Accelerator Today promovează un dialog deschis despre subiecte diverse – de la piața de artă, provocările și oportunitățile la care au acces artiștii emergenți, antreprenoriatul în artă, curatorierea sau arta în spațiul public.

Sistemul academic din România urmează o paradigmă care nu a fost niciodată reformată și care este astăzi deconectată de realitatea sistemului de artă. Inclusiv în Islanda, unde ne-am întâlnit cu decanul Universității de Artă, abordarea este mult mai interdisciplinară și nu este atât de mult axată pe mediu. Artiștii sunt încurajați să își formuleze strategii de lucru cu un anumit tip de discurs și apoi sunt încurajați să experimenteze cu mai multe medii în același timp.” – concluzionează Andrei Breahnă

Podcastul Accelerator Today  este produs sub umbrela programului Accelerator. Mentorat și producție pentru artiști emergenți finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. Podcastul este disponibil pe website-ul Accelerator și pe platformele sportify și anchor.

***

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.

Despre ACEP
Asociația Culturală Eastwards Prospectus promovează arta contemporană la nivel național și internațional prin expoziții și proiecte culturale sau educative desfășurate împreună cu parteneri cheie din sfera culturală. În cei 7 ani de la înființare, ACEP a atras fonduri pentru producția de lucrări de artă; a organizat peste 30 de expoziții offline și online; a coordonat o intervenție urbană a artistei Tania Mouraud, desfășurată simultan în 9 orașe; a susținut participarea artiștilor în cadrul unor târguri internaționale de artă și a dezvoltat proiecte pentru copii și angajații din companii, interesați de arta contemporană.

Despre i8

Galeria i8 a fost fondată în 1995 în Reykjavik și reprezintă un mix eclectic de artiști contemporani islandezi și internaționali. Pe lângă faptul că reprezintă 23 de artiști, galeria colaborează cu un număr de alți artiști care au expus frecvent în muzee și galerii.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.