Competență interculturală: cheia înțelegerii viitorului limbii engleze în Europa

0

În cadrul Zilei Europene a Limbilor Străine (26 septembrie), British Council prezintă rezultatele cercetării intitulate „Viitorul limbii engleze: perspective globale” cu privire la viitorul limbii engleze în Uniunea Europeană

  • Într-o Europă multilingvă, conceptul de limba engleză ca abilitate fundamentală în loc de limbă străină este în ascensiune.
  • Cercetarea relevă că cererea de limbă engleză ca limba franca va rămâne puternică în Europa și că rețelele sociale schimbă modul în care învățătorii au nevoie de limbă și o utilizează.
  • Raportul subliniază, de asemenea, intrarea marilor corporații în sectorul învățării și predării limbii engleze, utilizând inteligența artificială.

 

 

  • Cu ocazia Zilei Europene a Limbilor Străine, British Council România, alături de institutele culturale EUNIC, organizează activități și ateliere gratuite pentru copii, adulți și profesori la București.

București, 21 septembrie 2023. British Council, organizația internațională a Regatului Unit pentru relații culturale și oportunități educaționale, a publicat concluziile sale cu privire la utilizarea actuală și viitoare a limbii engleze în Europa. Cercetarea sa „Viitorul limbii engleze: Perspective globale” a implicat discuții în cadru cu 92 de experți și politicieni din întreaga lume, inclusiv din Polonia, Spania, Germania și Italia.

În cadrul Zilei Europene a Limbilor, instituția subliniază rolul cheie al limbii engleze ca instrument care susține și construiește „competența interculturală”, în loc de a fi o limbă străină. Engleza ne permite să interacționăm într-o Europă multilingvă, în care coexistă o varietate largă de limbi diverse. Acest concept are implicații în modul în care identitățile naționale sunt percepute și formate.

În concordanță cu aceasta, cercetarea la nivel european concluzionează că cererea pentru limba engleză ca limba franca va rămâne puternică în viitor, ca rezultat al creșterii multilingvismului european, a mobilității globale și a utilizării rețelelor sociale pentru comunicare și educație informală.

Cercetarea aduce în discuție modul în care rețelele sociale și tehnologia afectează nevoile și utilizarea limbii engleze de către europeni. Experții subliniază nevoia de a echilibra metodele formale și informale de învățare, împreună cu o concepție mai flexibilă a competenței lingvistice pentru a aborda aceste nevoi. Este necesar să se combine utilizarea mai informală a limbii engleze în medii de comunicare precum rețelele sociale cu certificarea formală a nivelurilor pentru angajare și cerințele de studiu internațional. Raportul evidențiază importanța de a avea profesori calificați și de a-i pregăti în abilitățile necesare pentru a preda engleza online în noul context social și educațional.

„Viitorul limbii engleze: Perspective globale” subliniază lipsa calității în partea actuală a ofertei de predare și învățare a limbii engleze online și perturbarea pe care intrarea marilor corporații precum Google o va aduce în sector, utilizând inteligența artificială pentru a dezvolta propuneri mult mai individualizate de învățare formală și informală.

Raportul face, de asemenea, recomandări cu privire la agenda care ar trebui să ghideze cercetarea în domeniul limbii engleze în anii următori, inclusiv elaborarea de standarde pentru evaluarea eficacității metodologiilor și politicilor educaționale; crearea de profiluri de competență în limba engleză pentru a permite comparații între țări și regiuni; și măsurarea beneficiilor sociale și economice asociate dezvoltării competențelor în limba engleză. Raportul complet de cercetare este disponibil și gratuit pe această pagină web: https://www.britishcouncil.org/future-of-english.

Ziua Europeană a Limbilor Străine la București

Cu ocazia Zilei Europene a Limbilor Străine, British Council România, împreună cu alte institute culturale din București care fac parte din cadrul EUNIC, organizează activități și ateliere gratuite pentru publicul larg și pentru profesori. Tema evenimentelor din acest an este Egalitate în Educați.

Adulții și părinții copiilor interesați să participe la aceste activități pot rezerva un loc gratuit pe această pagină web. Participanții la atelierele organizate de diferite institute vor avea ocazia de a câștiga un curs gratuit de la acestea.

Profesorii sunt invitați să participe la o discuție în cadrul unui panel, concentrându-se pe modul în care să sprijine mai bine elevii cu dizabilități și nevoi speciale printr-o strategie inclusivă și predare de înaltă calitate. După această activitate, profesorii vor avea, de asemenea, oportunitatea de a participa la programul de ateliere organizate de fiecare institut cultural. Profesorii interesați să participe la aceste activități pot rezerva un loc gratuit pe această pagină web.

Despre British Council Romania

British Council și-a început activitatea în România în 1938. British Council are birouri în București, Cluj-Napoca și Iași și ajută cetățenii români să studieze pentru o calificare din Marea Britanie, să susțină un examen, să-și dezvolte abilitățile în limba engleză, să se implice în programe de artă, educație și societate, sau să se conecteze cu alți profesioniști.

În domeniul predării limbii engleze, oferă cursuri față în față și online pentru studenți de toate nivelurile, pentru copii și tineri între 3 și 18 ani și pentru adulți. Prin cele trei centre de predare din București și o echipă de peste 75 de profesori experți, British Council oferă peste 20.000 de ore de predare a limbii engleze în fiecare an.

Aflați mai multe despre activitatea noastră în România pe această pagină web: https://www.britishcouncil.ro/

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 50 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.