Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cinci organizații neguvernamentale au lansat proiectul Coaliția pentru Voluntariat, pentru a consolida mișcarea de voluntariat din România

0

22 aprilie 2021 – Fundația Serviciilor Sociale Bethany, în parteneriat cu Fundația de Sprijin Comunitar, Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat, Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca și Norges Frivilligsentraler au lansat proiectul Coaliția pentru Voluntariat, o inițiativă ce își propune să contribuie la dezvoltarea sectorului de voluntariat la nivel național.

Proiectul inițiat de cele cinci organizații partenere își propune să consolideze mișcarea de voluntariat din România pentru a stimula implicarea și conștientizarea civică, prin realizarea demersurilor de completare a Legii Voluntariatului nr. 78/2014 cu norme metodologice, pentru aplicarea corectă, unitară și transparentă a prevederilor legislative. Totodată, Coaliția pentru Voluntariat urmărește să devină un promotor al voluntariatului de calitate și să faciliteze accesul cetățenilor și organizațiilor neguvernamentale la acțiuni de advocacy care să determine schimbări sistemice în acest sector la nivel local și național.

Pe parcursul proiectului, Coaliția pentru Voluntariat va avea un rol cheie în dezvoltarea capacității de reacție a sectorului de voluntariat din România la potențialele modificări legislative sau aplicări neunitare ale legislației ce afectează dinamica voluntariatului, prin crearea de mecanisme de dialog între organizațiile care implică voluntari și factorii de decizie de la nivel local și național.

Voluntariatul – un subiect de interes pe agenda publică la nivel național

În anul 2014, au fost realizate cele mai recente actualizări ale cadrului legal privind voluntariatul în România, prin crearea Legii Voluntariatului nr. 78/2014, ca urmare a eforturilor Federației VOLUM – Federația Organizațiilor care Sprijină Dezvoltarea Voluntariatului în România și a partenerilor săi. Demersul legislativ, bazat pe o amplă consultare cu organizațiile care lucrează cu voluntari, a avut un impact benefic asupra sectorului de voluntariat, prin creșterea calității programelor de voluntariat, cât și prin creșterea vizibilității și recunoașterii valorii acestora. Cu toate acestea, lipsa normelor de aplicare a Legii Voluntariatului a fost resimțită în activitatea voluntarilor și a organizațiilor gazdă prin aplicarea neunitară sau interpretarea vagă a prevederilor legislative, aflată la latitudinea implementatorilor.

Coaliția pentru Voluntariat va realiza demersuri pentru îmbunătățirea cadrului de aplicare a Legii Voluntariatului

Coaliția își propune să mențină voluntariatul pe agenda publică și să fie o voce unitară pentru voluntarii și organizațiile neguvernamentale din România în raport cu factorii de decizie. Proiectul va veni direct în sprijinul sectorului și prin crearea și diseminarea pe scară largă a mai multor instrumente de lucru în aplicarea Legii Voluntariatului, dezvoltarea unei platforme online cu informații și modele de lucru și organizarea unor evenimente de capacitare a organizațiilor neguvernamentale active în domeniul voluntariatului (webinarii, sesiuni de instruire, consultări la nivel național, conferință cu participare internațională pe teme de advocacy). Astfel, organizațiile neguvernamentale din România vor beneficia de resurse ce vor duce la îmbunătățirea mecanismelor pe care le implementează în raport cu voluntarii.

Proiectul Coaliția pentru Voluntariat este derulat de Fundația Serviciilor Sociale Bethany, în parteneriat cu Fundația de Sprijin Comunitar, Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat, Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca și Norges Frivilligsentraler, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Proiectul beneficiază de o finanțare nerambursabilă în valoare de 248.990 Euro și este derulat în perioada martie 2021 – februarie 2023.

***

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

***

Despre Fundația Serviciilor Sociale Bethany

Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany este o organizaţie non-guvernamentală care urmăreşte îmbunătăţirea vieţii persoanelor dezavantajate, în special a copiilor, a tinerilor şi a familiilor acestora, oferind servicii sociale şi promovând practici profesioniste în asistenţa socială. Cu 27 de ani de activitate în România, programele fundației vizează activități de terapie recuperatorie pentru copiii cu dizabilități, proiecte de încurajare a educației de calitate în mediul rural și, în general, promovarea unor practici profesioniste în lucrul cu copiii care provin din medii dezavantajate (centre de plasament, familii defavorizate). Nu în ultimul rând, Fundația Serviciilor Sociale Bethany promovează voluntariatul și filantropia ca modalități de implicare în viața comunității.

Mai multe detalii se regăsesc pe www.bethany.ro.

Despre Fundația de Sprijin Comunitar

Fundația de Sprijin Comunitar este o organizaţie non-guvernamentală ce își desfășoară activitatea într-o zonă cu mari probleme sociale: regiunea estică a Județului Bacău. Prin activitatea sa, fundația urmărește sprijinirea grupurilor dezavantajate ale comunității prin programe medicale, sociale și educaționale, sprijinirea dezvoltării comunităților locale și încurajarea parteneriatului dintre sectorul neguvernamental, administrația publică, la nivel local și regional și sectorul privat. Fundația de Sprijin Comunitar desfășoară în prezent șase programe ample din domeniile social, medical și educațional, adresate categoriilor dezavantajate ale comunității: bătrâni, bolnavi în faze terminale, copii provenind din familii sărace, comunități rurale izolate, persoane cu dizabilități.

Mai multe detalii se regăsesc pe www.fsc.ro.

Despre Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat

Asociația Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat – este una dintre organizațiile de referință în domeniul voluntariatului în România, cu un istoric cuprinzator în mișcarea de voluntariat din țară, pe care o însoțește cu succes de peste 25 de ani. Misiunea Pro Vobis este de a dezvolta voluntariatul prin activități de instruire, consultanță, cercetare și facilitarea colaborării tuturor factorilor interesați și de a promova voluntariatul în România ca o resursa viabilă și de neînlocuit în soluționarea problemelor cu care se confrunta societatea.

Mai multe detalii se regăsesc pe www.provobis.ro.

Despre Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca

Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca are misiunea de a dezvolta voluntariatul ca modalitate de implicare a cetățenilor în rezolvarea problemelor comunității clujene. Viziunea Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca este a unui Cluj solidar, în care toți cetățenii se implica în rezolvarea problemelor comunității clujene, oferindu-și timpul, cunoștințele, abilitățile, energia, talentele sau experiența pentru o comunitate mai sănătoasă, în care implicarea într-o activitate de voluntariat reprezintă o valoare acceptată și împărtășită de toți membrii săi.

Mai multe detalii se regăsesc pe www.centruldevoluntariat.ro.

Despre Norges Frivilligsentraler

Norges Frivilligsentraler (NFS) este o organizație la nivel național ce are scopul de a sluji intereselor centrelor de voluntariat din Norvegia. NFS contribuie la dezvoltarea centrelor de voluntariat ca actori sociali importanti, oferă oportunități de dezvoltare a competențelor tuturor celor implicați în centrele de voluntariat, dezvoltă cooperarea cu agențiile publice relevante și cu organizațiile și asociațiile voluntare și, nu în ultimul rând, este vocea comună pentru centrele membre.

Mai multe detalii se regăsesc pe www.frivilligsentral.no.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.