Balul Mărţişorului de la Munchen, dedicat strângerii de fonduri pentru Asociaţia Rumanische Waisenkinder e.V. de la Eiselfing; tradiţie şi contemporaneitate, spectacol de culoare Flori de Ie

0

Cea de-a doua gală caritabilă a Balului Marţişorului de la Munchen s-a desfăşurat sub patronajul doamnei Gudrun Brendel-Fischer, comisarul pentru integrare al Guvernului de Bavariei, în sala de festivităţi a Casei Sudeţilor şi a fost organizată de Societatea Germano-Română pentru Integrare şi Migraţie SGRIM e. V. şi Landmannschaft der Banater Schwaben, Landesverband Bayern e. V.

Anul acesta, participanţii la eveniment au făcut donaţii de 2.000 de euro pentru asociaţia Rumanische Waisenkinder e.V. de la Eiselfing lângă Wasserburg am Inn/Bavaria şi au achiziţionat mărţişoare handmade. Mărţişorul este aducător de noroc şi simbol al primăverii, cunoscut nu numai în România, ci şi în Bulgaria, Moldova, Grecia, Macedonia de Nord şi Albania. Din 2017, a fost inclus în lista UNESCO a patrimoniului cultural imaterial.

Tot în cadrul manifestării, în contextul celebrării Femeii în luna martie şi a includerii cămăşii cu altiţă în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO, pentru prima dată în Munchen a avut loc o prezentare inedită a 20 de ţinute, marca Flori de Ie. 10 ţinute au constat în costume populare româneşti, tradiţionale, piese de artă autentice cu o vechime de peste 80 de ani, provenite din toate zonele geografice ale României, iar alte 10 au avut în componenţă ii româneşti, cusute în întregime manual şi integrate în ţinute contemporane.

Fondatoarea Flori de Ie, Cristina Chiriac: Urmând firul poveştilor şi simbolurilor cusute pe pânză albă am fost conduşi către rădăcinile culturii noastre, pe care suntem datori să le păstrăm, să le promovăm şi să le lăsăm moştenire viitoarelor generaţii. Sunt onorată să pot duce poveştile româneşti autentice în toate colţurile lumii, acolo unde românii primesc cu mult dor şi multă iubire arta tradiţională care ne uneşte şi care depăşeşte orice graniţă.

Cămeșa cu altiţă este partea esenţială a cămeșei tradiţionale româneşti şi moldoveneşti, iar altiţa este partea brodată manual pe umeri. În trecut, cămeșa transmitea informaţii despre priceperea şi talentul femeii care a cusut-o, dar şi despre situaţia financiară şi statutul social al celor care o purtau. Astăzi are valoare estetică şi este creatoare de identitate culturală.

Flori de ie este cunoscut drept cel mai renumit brand din România care a reuşit să repună trecutul tradiţiei româneşti în contemporaneitate pe scene din diverse colţuri ale lumii. În cei 8 ani de activitate, Flori de Ie a ajuns la Havana, Londra, New York, Abu Dhabi, Viena, Bari, Shanghai, Bergamo, Dubai, Tokyo, Copenhaga, Ankara, Paris, iar acum la Munchen.

Invitaţi speciali ai evenimentului au fost doamna Janette-Constanţa Carabaşu, consul general, şi domnul Harald Schlapansky, preşedintele Asociaţiei Şvabilor Bănăţeni. Evenimentul a fost finanţat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni şi a avut loc la 21 martie 2023.

*Povestea Flori de IE a luat naştere la finalul anului 2014 din dragoste şi dor de neam, susţinând totodată antreprenoriatul românesc, în special pe cel din mediul rural, colaborând cu peste 40 de femei din zona rurală. Obiectivul principal este aducerea în prim plan a iei româneşti, cusută în întregime manual. Flori de IE are în portofoliu o colecţie impresionantă de peste 100 de costume populare româneşti, însumând astfel peste 1.000 de piese tradiţionale, vechi. Flori de IE a mai expus la Londra, Paris, Ankara, Viena, Bari, Tokyo, Shanghai, New York, Dubai, Las Vegas, Abu Dhabi şi Barcelona.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.