Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

“Ziua Verde în organizația ta” adică debarasarea GRATUITĂ a deșeurilor de echipamente electrice și electronice

0

“Ziua Verde în organizația ta” 

Campanie naţională adresată organizaţiilor de stat şi companiilor private pentru debarasarea gratuită a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, inclusiv becuri economice şi tuburi fluorescente arse

 

Asociaţiile ECOTIC şi RECOLAMP, în parteneriat cu Ministerul Mediului şi Pădurilor și Garda Națională de Mediu, au lansat azi programul naţional de colectare selectivă a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, inclusiv becuri economice şi tuburi fluorescente arse (DEEE-uri), denumit „Ziua Verde în organizația ta”. Campania de colectare se desfășoară în perioada 10 septembrie – 15 noiembrie 2012 și se adresează tuturor instituţiilor de stat şi  companiilor private, oferindu-le soluţia pentru a se debarasa gratuit de aceste deşeuri.

În contextul introducerii unor ţinte mai mari de colectare stabilite de către noua  Directivă DEEE – 2012/19/UE, publicată la 24 iulie 2012 şi care va fi transpusă în legislaţiile naţionale ale statelor membre U.E. în maxim 18 luni,  Ministerul Mediului şi Pădurilor  urmărește intensificarea eforturilor tuturor celor implicaţi în sistemul de colectare selectivă şi reciclare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice – producători, consumatori, autorităţi locale,  operatori  autorizaţi – în scopul creşterii cantităţilor de deşeuri colectate, a gradului de reciclare şi de valorificare a resurselor materiale.

„Vrem să transmitem împreună un mesaj instituţiilor şi companiilor, în ceea ce priveşte importanţa colectării şi reciclării deşeurilor: un mesaj de sprijin și de implicare în același timp. O mai bună colectare selectivă și reciclare înseamnă că România își îndeplinește corect obligațiile asumate la nivelul UE. Dar, înainte de orice, înseamnă responsabilitate față de mediu și un pas important spre o mai bună calitate a vieții pentru cetățenii României. Aceasta este, de fapt, ținta campaniei: să creăm împreună obișnuințe care nu țin doar de ecologie, ci mai ales de civilizație” a declarat Ministrul Mediului și Pădurilor, doamna Rovana Plumb.

Campania naţională de conştientizare şi colectare „Ziua verde în organizaţia ta” este un bun exemplu în acest sens. Acţiunea iniţiată de organizaţiile colective ECOTIC şi Recolamp propune preluarea gratuită a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, inclusiv becuri şi tuburi flurorescente arse, de la instituţiile şi companiile din sectorul public şi privat, cu întocmirea tuturor documentelor legale care să ateste faptul că generatorii de deşeuri, prin participarea la acest program, şi-au îndeplinit obligaţiile legale de gestiune deşeuri, aşa cum sunt prevăzute ele în Legea 211/2011.

 

Instituţiile şi companiile interesate de participarea la campanie sunt invitate să demareze procedura de casare a acestor tipuri de deşeuri, pentru a putea beneficia de ridicarea gratuită de la sediu. Toate costurile reprezentate de transportul, sortarea şi reciclarea deşeurilor vor fi acoperite de ECOTIC şi Recolamp”,  a declarat Valentin Negoiţă, Preşedinte ECOTIC.

 

Datorită importanţei mesajului de protecţie a mediului pe care campania “Ziua Verde în compania ta” îl vizează, ne-am propus să impulsionăm şi să recompensăm instituţiile şi companiile care ne sprijină în demersul nostru, oferind la sfârşitul perioadei de colectare, prin tragere la sorţi, premii “verzi” constând în biciclete. De asemenea, pe baza cantităţilor totale de deşeuri colectate, vom desemna şi “Cea mai verde companie/ instituţie” care va beneficia de o recunoaştere specială a eforturilor depuse” a adăugat Roxana Şunică, Director Marketing Asociaţia Recolamp.

 

Procedura de participare la program este foarte simplă – companiile şi instituţiile au la dispoziţie un număr de telefon: 0722.283.383 şi o adresă de e-mail: colectare@ziuaverde.ro, la care pot solicita ca organizatorii să trimită un colector autorizat care să preia în maxim 5 zile lucrătoare deşeurile. Pentru eficientizarea acţiunii, există o limită minimă de cantitate de la care se asigură ridicarea deşeurilor, respectiv100 kg pentru echipamentele electrice şi 20 de kg pentru sursele de lumină arse.

 

Programul are și o componentă socială importantă prin colaborarea organizației Ateliere fără frontiere care va prelua și recondiționa PC-urile colectate pe care le va dona apoi unor școli și  organizații non-profit.

Organizatorii își propun ca, în urma acestei campanii, un numar de peste 500 calculatoare recondiționate să ajungă astfel la comunități defavorizate.

Pentru detalii accesați:   www. ecotic.ro   și   www.recolamp.ro

Despre Recolamp

Recolamp este o organizaţie non-profit înfiinţată în septembrie 2007, autorizată de Ministerul Mediului şi Pădurilor, ce are ca membri fondatori companiile: General Electric, Narva, Osram şi Philips. Misiunea organizaţiei constă în preluarea de la producători a responsabilităţii privind gestionarea deşeurilor de surse de lumină, colectarea şi reciclarea becurilor economice şi a tuburilor fluorescente arse, în condiţii de siguranţă pentru mediu şi sănătatea populaţiei. Mai multe detalii găsiţi pe www.recolamp.ro

Despre Ecotic

ECOTIC este o organizaţie colectivă nonprofit care gestioneaza deşeurile de echipamente electrice şi electronice (DEEE) în numele a peste 350 de producatori şi importatori afiliaţi. ECOTIC asigură şi supervizează întregul proces de preluare, transport, dezmembrare şi reciclare astfel încât, la final, DEEE să nu mai reprezinte un pericol. Peste 40.000 tone DEEE au fost gestionate în sistemul ECOTIC în cei 6 ani de activitate. Mai multe detalii găsiţi pe www.ecotic.ro, dar şi pe pagina de Facebook dedicată a Organizaţiei ECOTIC.

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.