Zilele Astra Film la Institutul Cultural Român / 21-23 ianuarie. VEZI PROGRAMUL!

0

Sursa: aici.

Vă invităm la film! 

În perioada 21-23 ianuarie 2014, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38, București), vor fi proiectate, începând cu ora 18.00, trei filme documentare premiate anul trecut la Astra Film Festival: Anatomia Plecării, regia Şerban Oliver Tătaru, Afacerea Tănase, regia Ionuț Teianu, și În numele primarului, regizat de Anca Hirte. Joi, 23 ianuarie, programul include și proiecția filmului O scurtă istorie Astra Film, povestea celor 20 de ani ai primului festival internaţional de film documentar din România.

La proiecții vor fi prezenți Ileana Bîrsan (critic de film), Dumitru Budrală (director Astra Film Festival) și Csilla Kato (coordonatoarea festivalului).

ASTRA FILM FESTIVAL a aniversat în 2013 douăzeci de ani de existenţă. În toată această perioadă au fost prezentate mii de filme şi au fost susţinute constant programe de promovare a documentarului românesc. De la o ediţie la alta, notorietatea festivalului a continuat să crească. Institutul Cultural Român a fost un partenener statornic al acestui eveniment cinematografic de anvergură europeană.

Program:

Marți, 21 ianuarie 2014, ora 18.00
PREMIUL ASTRA FILM PENTRU CEL MAI BUN DOCUMENTAR, COMPETIŢIA EUROPA CENTRALĂ ȘI DE EST – Anatomia Plecării | Şerban Oliver Tătaru | Germania, 2012, 75′

Autorul reface traseul plecării familiei sale din România, la sfârșitul anilor 80, confruntând, după mai bine de douăzeci de ani, amintirile lor cu privire la țara pe care au părăsit-o. Pe de o parte, aflăm viziunea sumbră a părinților despre o Românie îngenuncheată de un sistem opresiv și transformată într-un spațiu închis. De partea cealaltă, descoperim viziunea romantică a fiului, a unui spațiu aproape paradiziac, cu prietenii adolescentine și o fericire familială ireversibil pierdută.

Miercuri, 22 ianuarie 2014, ora 18.00
PREMIUL ASTRA FILM PENTRU CEL MAI BUN DOCUMENTAR, COMPETIŢIA ROMÂNIA – În numele primarului | Anca Hirte| România, 2013, 54′

Bine aţi venit în Piatra Neamţ, România! Într-un mic birou al primăriei şi în absenţa primarului, cetăţenii oraşului formează o coadă pentru a fi primiţi în audienţe şi a-şi spune nemulţumirile. Totul pare un joc, urmărit îndeaproape de camera de filmat, în care fiecare privire şi expresie creează o alegorie a puterii. Tragic, comic şi, în acelaşi timp, cât se poate de serios, documentarul te duce cu gândul la absurdul lui Eugen Ionescu.

Joi, 23 ianuarie 2014, ora 18.00
O scurtă istorie Astra Film

Filmul O scurtă istorie Astra Film este un proiect cultural inedit care marchează povestea celor 20 de ani ai primului festival internaţional de film documentar din România, Astra Film Festival. Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Festival, reconstituie cele mai savuroase episoade din culisele organizării festivalului de la Sibiu. Chiar dacă oamenii, mentalităţile, mediile de comunicare, puterea de propagare a informaţiei sunt complet schimbate acum faţă de 1993, rămâne constantă emoția întâlnirii – cu celălalt, prin film, în sala de proiecție și în afara ei, întâlnirea breslei cu publicul – iar aceasta creionează spațiul unic al reflexiei prin film documentar, numit Astra Film.

PREMIUL SPECIAL ACORDAT DOCUMENTARULUI ROMÂNESC – Afacerea Tănase | Ionuț Teianu | România, 2013, 56′

Filmul este reconstituirea celebrei afaceri de spionaj numită de presa franceză „Afacerea Tănase” (Paris, 1982). Personajele principale – disidenţii Virgil Tănase şi Paul Goma, spionul Matei Haiducu – participă la reconstituire prin mărturii actuale sau din epocă, susţinuţi de relatările unui fost director adjunct al serviciului francez de contrainformaţii. Intriga politică din fundalul afacerii este ilustrată de conflictul dintre preşedinţii Francois Mitterrand şi Nicolae Ceauşescu. Documentarul ne dezvăluie faţa ascunsă a României ceauşiste în planul relaţiilor externe, precum şi mijloacele criminale la care Securitatea nu ezita să recurgă pentru reducerea la tăcere a opozanţilor.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

 

astra film la icr

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.