Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Vreau o scoala buna la nivel international in strainatate. De ce sa ma intorc apoi in Romania?

0

RIUF a ajuns la a IXa editie in al saselea an de organizare si a cunoscut cresteri succesive de vizitatori si expozanti de la an la an, ajungand in prezent sa fie cel mai mare targ de universitati din Europa de Est, avand si cea mai vasta acoperire geografica. Cu siguranta, RIUF este un eveniment care trebuie sa detina un loc important in agenda celor interesati de educatie.

Ne face placere sa-ti prezentam cateva ganduri despre RIUF intr-un interviu despre educatie, despre sansele de succes ale romanilor la universitatile de prestigiu din strainatate si despre motivele pentru care merita sa te intorci in tara. Apropo, merita?

Vreau o scoala buna la nivel international in strainatate. De ce sa ma intorc apoi in Romania?

RomaniaPozitiva: Ce aduce nou editia 2011 RIUF?

Editia de toamna RIUF 2011 este diferita de cele de pana acum prin multitudinea de oportunitati pe care le ofera tuturor interesati de dezvoltare personala si profesionala. In timp, RIUF a evoluat in mai mult decat un targ de universitati prin prezenta unor organizatii care ofera cursuri de limbi straine, cursuri de calificare in anumite meserii-precum Intact Media Academy care vine sa prezinte cursurile lor prin intermediul carora poti incepe o cariera in televiziune, libraria OKIAN care ofera reduceri celor prezenti la RIUF pentru carti si multe standuri care aduc elemente interactive targului. Seminariile si workshop-urile sunt de asemenea de interes pentru publicul RIUF pentru ca ofera informatii despre cum sa te pregatesti pentru studiul in strainatate sau ce beneficii iti poate aduce in cariera.

RomaniaPozitiva: Care sunt sansele romanilor la universitatile de prestigiu?

In fiecare an cateva zeci de romani sunt admisi la universitati din top 10 in SUA, Marea Britanie, Franta, Germania.

Dar e foarte important de inteles ca optiunile bune pentru studii in strainatate inseamna mai mult decat universitatile din top 10 si sunt accesibile unui numar de persoane care depaseste cu mult subsetul olimpicilor sau copiilor de bani gata. Studiile in strainatate prezinta oportunitati pentru orice absolvent de liceu sau facultate cu rezultate decente (medie peste nota opt) si bune cunostinte de limbi straine. Aceste oportunitati pot lua forma unor procese educationale de buna calitate, contexte relevante pentru dezvoltare personala, premise ale formarii unor retele de prieteni/cunostinte profesionale in toate colturile lumii, acces la locuri de munca in companii lider la nivel international.

—-

Am absolvit o scoala buna la nivel international in strainatate. De ce sa ma intorc in Romania?

Pentru ca aici e o nevoie cu mult mai mare de oameni care pot/vor sa construiasca organizatii durabile care sa contribuie la evolutia societatii. Ca atare aici e mai mult loc pentru evolutii profesionale rapide si satisfactii personale pe masura. Pentru ca in Romania, in majoritatea cazurilor, cunostintele si abilitatile tale sunt mai relevante si mai valoroase datorita modului in care se combina cu o buna intelegere a societatii romanesti. Pentru ca aici poti sa te bazezi pe o retea mai ampla de prieteni si cunoscuti care-ti inteleg talentul si potentialul, care te apreciaza si care te pot ajuta in proiectul tau personal.

RomaniaPozitiva: Care sunt domeniile in care romanii sunt apreciati la universitatile din strainatate?

In majoritatea cazurilor studentii romani sunt foarte apreciati la universitatile din strainatate. Generalizarile la nivelul intregii populatii nu sunt foarte relevante, dar un fir rosu comun care reiese din feedbackul universitatilor internationale care recruteaza din Romania este abilitatea studentilor romani de a face performanta datorita ambitiei lor, cunostintelor fundamentale solide, abilitatilor de comunicare in limbi straine, disponibilitatii lor pentru efort si usurintei cu care se integreaza in medii culturale noi.

In ceea ce priveste domeniile spre care se indreapta studentii romani, ele sunt in general similare cu cele regasite in distributia normala la nivel international: circa 25-30% pe Business / Management / Antreprenoriat, circa 15-20% pe IT / Inginerie si apoi o lista lunga si diversa care include Stiinte Juridice, Arhitectura, Limbi Straine, Jurnalism samd.

RomaniaPozitiva: Care credeti ca sunt domeniile in care universitatile din Romania sunt apreciate la nivel international?

Nu ne pronuntam asupra recunoasterii academice/a performantei pe activitatea de cercetare – exista multiple analize internationale care prezinta radiografia fiecarui sistem educational international. Din punctul de vedere al interesului studentilor internationali (in special din Orientul Mijlociu si Africa de Nord) remarcam un interes pentru Medicina si Inginerie si IT.

RomaniaPozitiva: Un vis al tau despre Romania.

Visam la o Romanie care recunoaste ca Educatia este cea mai importanta investitie pe care o poate face un individ, o familie si o tara; o Romanie care intelege ca oamenii mai bine educati castiga mai mult, inteleg mai bine lumea in care traiesc, au o calitate a vietii mai buna, contribuie semnificativ mai mult la cresterea economiei; o Romania care intelege ca Educatia poate sa fie unul dintre sectoarele importante de export (atragerea studentilor internationali) si de atragere a investitiilor straine (fundamentate pe accesul la resurse umane cu inalta calificare); o Romania care intelege ca Educatia este unica investitie neperisabila in timp.

Invitatie la RIUF

Vizita la RIUF aduce numeroase oportunitati pentru vizitatori. Contactul direct cu reprezentanti ai universitatilor din strainatate poate aduce beneficii atat viitorilor potentiali studenti cat si cadrelor academice interesate in a afla de la omologii lor internationali informatii despre modele de buna practica, pe care sa le aplice cu succes in Romania. Studentii pot afla in 15 minute daca sunt admisi la universitatile participante la Spot Admissions, a caror lista o pot gasi aici. Vizitatorii beneficiaza si de reduceri la carti de la libraria OKIAN, contact cu persoanele ce ofera consiliere gratuita pentru plecarea la studii in strainatate, informatii despre posibilitati de finantare si altele.

Le recomandam celor interesati de participarea la targ sa consulte periodic site-ul www.riuf.ro pentru informatii recente. Ii asteptam pe toti cei ce vor sa beneficieze de aceste oportunitati pe 22-23 octombrie la Sala palatului la Bucuresti si pe 25 octombrie la Casa de Cultura a Studentilor din Cluj!

Despre autor

avatar

EDUCATIVA este un grup de întreprinderi sociale (organizații non-guvernamentale și companii) ce oferă tinerilor români oportunități de dezvoltare personală și profesională printr-o gamă largă de proiecte și servicii educaționale. Principalele proiecte marca EDUCATIVA sunt: RIUF – Romanian International University Fair, cel mai mare târg de universităţi din România; EDMUNDO – serviciul gratuit de consiliere pentru studii în străinătate; UNIVERSALIO – serviciu de consiliere pentru orice universitate din lume în limba engleză, franceză și germană; REVIRO– oferă oportunități de carieră interesante și atractive tinerilor români cu experiență academică și/sau profesională în străinătate.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.