VIDEO Peste 30 de evenimente simultane în 43 de orașe din toată țara / 23 martie la Earth Hour

0

Earth Hour a devenit o tradiție în România: peste 30 de evenimente simultane în toată țara

43 de oraşe din România sărbătoresc mâine Earth Hour, cea mai mare manifestare de mediu din toate timpurile. La invitaţia WWF-România, organizația care a inițiat campania și o derulează în peste 150 de țări, acestea s-au înscris pe lista Oraşelor Oficiale Earth Hour din întreaga lume şi se pregătesc de cîteva săptămâni pentru seara de 23 martie. În toate cele 43 de oraşe, municipalităţile vor întrerupe iluminatul instituţiilor publice şi al clădirilor emblematice şi vor promova ideea stingerii luminilor în rândul instituţiilor private, încurajând, totodată, cetăţenii, să repete acest gest simbolic în locuinţele lor. Sute de școli, asociații locale, organizații de studenți și companii s-au alăturat în acest an campaniei Earth Hour.

„Earth Hour nu ne invită numai să respectăm natura, ci ne invită și să ne respectăm pe noi înșine, în acest fel ajungând să îi respectăm pe cei din jur, să respectăm tot ce ne înconjoară, devenind mai responsabili și înțelegând că, deși suntem cu toții diferiți, comportandu-ne ca o comunitate putem să schimbăm lumea în care trăim. În avalanșa veștilor negative livrate sistematic în fiecare zi, această manifestare ne oferă o gură de oxigen și ne învață că nu suntem singuri. Earth Hour nu este doar o oră, este doar prima oră dintr-un an. In acest an sărbătoarea va fi cea mai mare de până acum în România, cu mii de oameni, peste 40 de orașe și sute de instituții, arătând în acest fel că avem motive de mândrie, de bucurie și speranță și creionând o imagine pozitivă a țării noastre din exterior”, a declarat Magor Csibi, director WWF-România.

Orașele Oficiale Earth Hour 2012 sunt: Timișoara, Adjud, Botoșani, Baia Mare, București, Buftea, Constanța, Giurgiu, Hunedoara, Iași, Pitești, Ploiești, Roman, Slatina, Bistrița,Brașov, Brăila, Călărași, Cluj, Craiova, Deva, Focșani, Oradea, Râmnicu Vâlcea, Roșiorii de Vede, Satu Mare, Slobozia, Târgoviște, Turda, Vaslui, Vatra Dornei, Aiud, Arad, Avrig, Bacău, Calafat, Horezu, Miercurea-Ciuc, Salonta, Sighișoara, Târgu Jiu, Târgu Mureș, Tulcea.

La Timișoara, Capitala Earth Hour 2013, întâlnirea cu cei care își doresc să sărbătorească Earth Hour alături de WWF-România și Primăria Municipiului Timișoara se dă în Piața Operei, la 18:30, când trupa Merlin susține spectacolul Moștenirea. Până la 20:30 scena evenimentului va găzdui mai multe concerte: fanfara Big Band, Romanian Brass Society și Radu Dan. La 20:30 va fi întrerupt iluminatul public în Piaţa Victoriei, în zona centrală, în Piaţa Unirii şi în Parcurile Alpinet, Central şi Justiţiei. În Piața Victoriei se vor aprinde torțe și lumânări de mari dimensiuni, special create de către beneficiarii Asociației Ateliere Protejate.Observatorul Astronomic Timişoara şi astrocluburile locale „ANTARES” şi „ALTAIR” invită participanții la o sesiune de observații de corpuri cerești, mai vizibile decât de obicei, datorită reducerii luminilor artificiale. Stingerea luminilor va marca și începutul unui spectacol 100% unplugged, incluzând: concert de percuție susținut de trupa Splash, Concert Ansamblul de Clopoței Hosana din Oradea și jonglerii cu flăcări- trupa Shadows. La 20:30 va urca pe scena invitata specială WWF, Dalma Kovacs, care va susține un recital special pregătit pentru Earth Hour, incluzând și un moment alături de Silviu Pasca. Evenimentul se va încheia cu lansarea de lampioane din Piața Operei, la orele 22:00.

WWF va sărbători evenimentul și alături de ambasadorul organizației, actorul Bogdan Dumitrache, care va fi la Timișoara pentru Earth Hour.

La București se vor stinge luminile la Palatul Parlamentului, Institutul Cultural Român, Institutul Cultural Italian, Centrul Ceh, Ateneul Român, MNAR, Muzeul Național Grigore Antipa, Muzeul Național de Istorie, Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti și Biblioteca Centrală Universitară. De asemenea, Facultatea de Geografie din cadrul Universității București va marca evenimentul prin amplasarea de lumânări în toate ferestrele facultății din Piața Universității. Hotelul Pullman găzduiește un eveniment special pentru Earth Hour, la care vor participa reprezentanți WWF, Ambasadorul britanic Martin Harris, Zoli Toth, Ambasador Earth Hour în România, precum și numeroși parteneri și susținători ai organizației.

Evenimente speciale pregătesc și alte 30 de orașe din țară, momente special create pentru Earth Hour, cu implicarea întregii comunități. La Bistrița, Capitala Earth Hour 2012, se pregătesc momente artistice, un tur de biciclete, lansare de lampioane, toate pe strada pietonală Liviu Rebreanu.

 

Castelul Peleș va stinge cele peste 3000 de corpuri de iluminat și va găzdui un eveniment special, la fel ca și Muzeul Bruckenthal din Sibiu.

 

Vă invităm să consultați lista completă a evenimentelor planificate pentru mâine seară la adresa: www.ora-pamantului.ro.  

Earth Hour, o provocare zi de zi

De Earth Hour, WWF își propune să activeze spiritul civic şi atitudinea ecologistă, astfel încât oamenii să câştige nu numai satisfacţia că au participat la o acţiune de mediu de anvergură internaţională, dar şi mândria că locuiesc într-un oraş curat, exemplar.

De la an la an, mişcarea Earth Hour, iniţiată şi coordonată la nivel global de WWF, capătă proporţii din ce în ce mai mari, cucerind sute de milioane de oameni şi inducând totodată sentimentul de apartenenţă la o comunitate. Evoluţia spectaculoasă pe care a cunoscut-o mişcarea, de la prima ediţie din 2007 cu un singur oraş participant (Sydney) şi până în prezent, cu o participare a peste 6500 de oraşe din 153 de ţări, a demonstrat că aproape 2 miliarde de oameni din întreaga lume îşi doresc să facă ceva concret pentru mediul înconjurător.

În România, mișcarea se bucură de sprijinul lui Zoli Toth, desemnat Ambasador Earth Hour încă de la prima ediție, din 2009, dar și de susținerea ambasadorilor WWF Ada Condeescu, Bogdan Dumitrache, Dani Oțil și Șerban Copoț.

Partenerii care s-au alăturat, până acum, campaniei Earth Hour, sunt: ANTENA 3,  Headvertising, Green Cat, Romania Green Building Council, Asociația Greenitiative, Ecoteca, Asociația Municipiilor din România, Revista Zeppelin, România Pozitivă, Veioza Arte, Ateliere Protejate, Sub25.

Mai multe detalii despre campanie puteţi citi pe site-ul oficial Earth Hour România: www.ora-pamantului.ro.

Pentru a afla noutăţi despre campania internaţională accesaţi pagina www.earthhour.org.

Earth-Hour-Afis-Web1

Despre WWF (World Wide Fund for Nature):

Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Mai multe detalii la: www.wwf.ro.

Despre Earth Hour

Earth Hour a apărut ca un răspuns la o întrebare simplă: cum îi putem determina pe oameni să conştientizeze una din cele mai mari ameninţări actuale, schimbările climatice? Replica a venit de la WWF Australia, concretizată într-o campanie care promova un gest pe cât de simplu, pe atât de puternic: stingerea luminilor. Se întâmpla pe 31 martie 2007, la Sydney, când 2 milioane de case şi sedii de companii australiene au stins luminile timp de o oră. Ora Pământului.

În 2008, 50 de milioane de oameni au ales să celebreze Earth Hour. În 2009, aproape un miliard de oameni din peste 4100 de oraşe de pe mapamond au stins lumina pentru a trimite liderilor lumii un mesaj puternic despre nevoia de acţiune împotriva schimbărilor climatice. În 2010, 4500 de orașe din 128 de ţări au participat la Earth Hour pe 27 martie, campania  devenind, astfel, cea mai mare acţiune de mediu din toate timpurile. În 2011, comunitatea de susţinători Earth Hour a atins 1.8 miliarde de oameni, din 5200 de oraşe, din peste 135 de ţări.

Detalii pe www.ora-pamantului.ro.   

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și aproape 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Allianz-Țiriac Management Conference, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum (Timișoara), “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează