„Nu am loc de parcare. Trotuarele sunt ocupate si prost intretinute. Masinile sufoca orasul…si pistele de biciclete?! „
Cuvintele proaspat citite sunt probabil doar o parte dintre frustrarile si reactiile locuitorilor oraselor mari din Romania sau cel putin locuitorii Bucurestiului…Dar oare pentru TOTI locuitorii?
Pentru ca la Gala Restart Romania unul dintre proiectele castigatoare a fost „Orasul tuturor”, am vrut sa vedem cum se poate face un oras mai bun, un oras accesibil TUTUROR. Orasul tuturor, scriu initiatorii proiectului raspunde la una dintre cele mai stringente probleme cu care se confrunta persoanele cu *dizabilitati locomotorii din Romania. Este vorba de lipsa accesibilizarii, ceea ce face ca persoanele cu dizabilitati sa fie de cele mai multe ori dependente de familie sau de insotitorul personal.
Discutam in interviul RomaniaPozitiva cu Federatia Organizatia Nationala a Persoanelor cu Handicap din Romania, organizatia care ajuta la accesibilizarea orasului.
Orasul tuturor?
RomaniaPozitiva: Sunteti unul dintre proiectele castigatoare la Restart Romania. De ce?
Cred ca am fost printe proiectele castigatoare pentru ca am vorbit despre o nevoie reala, aceea a lipsei accesibilizarii pentru persoane cu dizabilitati locomotorii. Proiectul nostru este mai mult decat o sursa de informare, o harta a locurilor accesibile, este si un instrument de presiune civica, este dovada ca persoanele cu dizabilitati au o voce si ca aceasta voce este sustinuta si de comunitate.
Cred ca cei care ne-au sustinut si votat proiectul au inteles acest lucru si au rezonat cu proiectul nostru. Mai mult, nu am fi ajuns aici daca o companie locala de IT, Zitec, nu ar fi rezonat cu proiectul nostru si nu ne-ar fi ajutat pro bono sa dezvoltam aceste lucruri minunate, site-ul si aplicatia smartphone.
RomaniaPozitiva: 3, 45% este cifra. Cum poate proiectul vostru sa schimbe aceasta situatie.
Da, cam aceasta este cifra…numarul de institutii publice accesibilizate total. Orasul tuturor, harta accesibilitatii, are rolul ca, prin continut generat de catre utilizator, sa indice locurile accesibile din Bucuresti. In acest moment avem dezvoltata si o aplicatie de smartphone, cu nume omonim, prin care se pot raporta aceste locuri. Mai mult decat atat, asa cum spuneam, este si un mijloc al comunitatii prin care aceasta poate vorbi despre problemele sale legate de accesibilitate. O sa facem acest lucru printr-un sistem de petitii online si apoi prin grupuri de lucru ale persoanelor cu dizabilitati.
Asadar, ne bazam mult pe comunitate, pe oameni care vor sa sprijine integrarea persoanelor cu dizabilitati. La nivel micro, pot face asta contribuind cu cateva informatii.
RomaniaPozitiva: Care sunt cele mai mari probleme ale persoanelor cu dizabilitati din Romania?
Putem vorbi despre mai multe probleme, in planuri diferite. Este problema accesibilizarii, la care si Orasul tuturor incearca sa vina cu o solutie, este problema unor drepturi, legi, care desi exista, nu sunt respectate. A unui Guvern care face prea putine si care se bazeaza pe faptul ca societatea civila a obosit sa se lupte cu morile de vant. Ei, bine, nu am obosit deloc iar acum si cu ajutorul tehnologiei suntem mai multi si mai aproape. Sunt, in mod evident, si probleme mari legate de locurile munca. Putini angajatori sunt dispusi sa angajeze persoane cu dizabilitati si nici nu sunt foarte motivati din punctul de vedere al facilitatilor fiscale.
RomaniaPozitiva: Care sunt solutiile pentru a schimba cu ADEVARAT problemele persoanelor cu dizabilitati?
In primul rand, pentru a gasi solutii la problemele persoanelor cu dizabilitati, trebuie implicate persoanele cu dizabilitati.
Organizatia noastra, Federatia Organizatia Nationala a Persoanelor cu Handicap din Romania, face acest lucru prin consultari si grupuri de lucru cu beneficiarii. Apoi, cred ca ar trebui sa ne bazam pe o relatie mai solida intre partea guvernamentala si cea neguvernamentala. Noi nu suntem pe baricade diferite, ar trebui sa lucram impreuna pentru crearea unor politici coerente si sustenabile. Si mai cred ca noi, la nivel individual, am putea fi mai deschisi si implicati.
RomaniaPozitiva: Un vis despre Romania?
Imi doresc sa vedem mai multe persoane cu dizabilitati pe strada, la film, la locul de munca. Asta ar inseamna ca exista si conditiile necesare, ca problema accesibilizarii e rezolvata, ca angajatorii sunt motivati sa angajeze persoane cu dizabilitati. Asta seamana si cu viziunea organizatie noastre, care este shimbarea destinului persoanelor cu dizabilitati, promovand conceptul de viata independenta si participare neingradita la viata sociala.
RomaniaPozitiva: Cum va gasim?
Suntem Federatia Organizatia Nationala a Persoanelor cu Handicap din Romania. Ne-am infiintat in 1995 si de atunci lucram pentru integrarea persoanelor cu dizabilitati la nivel social si respectarea drepturilor acestora. Ne gasiti pe www.onphr.ro, pe pagina de facebook (Federatia ONPHR), cat si pe canalele create pentru proiectul Orasul tuturor, harta accesibilitatii, www.orasultuturor.ro , pe android market (orasul tuturor) si pe Facebook (Orasul tuturor, harta accesibilitatii).
*Dizabilitatea, conform celor mai noi definitii si chiar a Conventiei ONU, este vazuta ca relatia persoana-mediu, in care barierele de mediu impiedica participarea deplina a persoanelor cu dizabilitati in societate.
“Persoanele cu dizabilităţi includ acele persoane care au deficienţe fizice, mentale, intelectuale sau senzoriale de durată, deficienţe care, în interacţiune cu diverse bariere, pot îngrădi participarea deplină şi efectivă a persoanelor în societate, în condiţii de egalitate cu ceilalţi“.
——
Multumim Federatia Organizatia Nationala a Persoanelor cu Handicap din Romania!
Interviurile RomaniaPozitiva, februarie 2013