Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

VIDEO Afacerea care îți aduce încrederea la scara blocului, interviu cu Aviziero

2

Locuiești la bloc? Plătești întreținerea, ai idee dacă suma este corectă? Ai idee de unde provine suma și cum se calculează?

interviurile-romaniapozitivaCel puțin o parte dintre răspunsurile la aceste întrebări precum și alte „insight-uri” ale unei afaceri absolut geniale aflăm de la Bogdan și Valenti, inițiatorii Aviziero. Și ca să creștem și mai mult miza îți spunem că ei sunt căștigătorii premiului Investiția Anului 2011 în cadrul competiției de antreprenoriat organizată de Junior Achievement România.

 

VIDEO Interviu cu Aviziero, afacerea care îți aduce încrederea la scara blocului

RomaniaPozitiva: De ce această afacere? Care este povestea voastră?

Ideea de Aviziero s-a născut dintr-o discuție relaxată într-o seară cu prietenul și partenerul meu Valentin. Renunțasem amândoi la confortul căminelor studențești și, mutați la bloc în București, trăiam cu aceeași dilemă: era normal să plătim întreținerea, dar nici unul dintre noi nu înțelegea de unde provenea și cum se calcula suma respectivă. Am decis să rezolvam problema în stil de programator: să cream un program care să le explice tuturor proprietarilor și chiriașilor din România, inclusiv nouă, cum se calculează întreținerea.

Aviziero_logo_oriz150dpiInițial am luat-o ca pe o provocare strict legată de programare, fără să ne gândim la implicațiile economico-financiare are proiectului. Am studiat legea și ne-am dat rapid seama ca direcția aceasta era greșită. Așa că am căutat prin prietenii de familie câțiva administratori care să ne explice activitatea lor și problemele pe care le întâmpină.

În paralel am luat cursuri de administrator de bloc la una dintre școlile renumite din București. Am terminat super-încantați prima varianta funcțională a programului, iar administratorii cu care lucrasem se dovedeau mulțumiți de rezultate și vroiau să înceapă utilizarea. Până la acel moment, proiectul e-admini.ro consumase un volum de muncă și energie considerabile și ne-am dat seama că era cam târziu să dam înapoi.

simplifica avizieroAm luat în considerare mai multe variante de a organiza activitatea din spatele proiectului, printre care și posibilitatea de a funcționa ca organizație non-profit. Toate aceste variante preliminare au căzut în fața problemelor legate de marketing și de costurile de funcționare, iar decizia finală a fost de a transforma proiectul într-un business pentru a acoperi în mod corect necesarul de resurse.

Aviziero, denumirea comercială, a înlocuit “numele de cod” e-admini înainte de lansarea oficiala a serviciului, care s-a întâmplat odată cu câștigarea premiului Investiția Anului 2011, ce a constat într-un seed grant oferit de BCR, în cadrul competiției de antreprenoriat organizata de Junior Achievement Romania.

Astăzi Aviziero este folosit în administrarea a peste 7500 de apartamente la nivel național. Majoritatea se află în București, dar avem clienți și din alte orașe ale tarii. De curând am început să oferim proprietarilor posibilitatea de a-și plăti întreținerea online cu cardul din contul lor personal. Am închis astfel bucla pe partea de servicii oferite proprietarilor.

RomaniaPozitiva: Cine sunteți?

Am început în doi: Bogdan și Valentin.

Plata online a intretinerii pe www.aviziero.ro (numele si cifrele folosite in imagine nu sunt reale si au caracter demonstrativ)

Bogdan a lucrat ca programator în primii ani de facultate, dar a pășit de timpuriu pe calea antreprenoriatului, realizând în paralel proiecte personale pentru prieteni sau cunoscuți. A învățat marketing hands-on în una dintre cele mai bune companii de marketing din lume, pe parcursul celor 7 ani în care a lucrat pentru Red Bull și a muncit și călătorit în Statele Unite prin programul Work-and-Travel.

Dupa terminarea facultății a renunțat la bursa de studii obținută pe Coasta de Vest a Americii pentru a rămâne în România să lucreze la Aviziero, iar de curând și-a completat studiile cu un master de Management Marketing în cadrul ASE București. Și-a încheiat masterul cu o lucrare de disertație pe tema luării deciziilor în cadrul grupului, un studiu asupra proceselor din interiorul adunărilor generale ale asociațiilor de proprietari.

Valentin și-a început activitatea profesionala încă din prima săptămâna a studenției, iar experiența în Statele Unite prin programul Work-and-Travel i-a conturat viziunea asupra propriei vieți. După absolvirea facultății, a participat ca programator web la dezvoltarea celui mai popular instrument pentru brokerii imobiliari, softul Pitagora în cadrul companiei Agentie.net. Valentin a fost implicat activ în sprijinirea masterului de Sisteme Informatice de la Universitatea București.

De atunci și până acum echipa noastră a crescut și suntem mândri să ii avem colegi pe Rozina, Cătălin, Horia, Alexu și Antoaneta.

RomaniaPozitiva: Oamenii de la bloc. Cine sunt? Care este profilul clienților Aviziero?

dnul AvizieroCând am început nu înțelegeam foarte bine profilul clienților. Ne gândeam: “oferim o singură aplicație, e evident că avem un singur tip de clienți – asociațiile de proprietari!”. Între timp, pornind de la feedback-ul primit de la clienți și colaboratori, am căpătat o înțelegere în profunzime a pieței și ne-am diversificat oferta.

În momentul de față Aviziero oferă conturi separate cu funcționalități specifice pentru administratori, președinți, persoane din comitetul executiv, cenzori și proprietari. Am dezvoltat o serie de funcționalități dedicate fiecărui tip de cont și am construit un sistem de interacțiune între aceste tipuri de conturi foarte ușor de utilizat. Fiecare funcționalitate implementată are în spate o analiză laborioasă a modului de lucru în asociațiile de proprietari, pentru a ne asigura că serviciul nostru aduce un plus valoare prin fiecare aspect în dezvoltarea căruia am investit.

RomaniaPozitiva: O poveste scurtă despre administratori de bloc care sunt „creatori de comunitate”.

Noi îi căutam pe administratorii de bloc care vor să facă o treabă bună, dar uneori sunt împiedicați din motive obiective. Aceștia sunt oamenii care vor găsi în Aviziero un prieten de nădejde, care îi va ajuta să își îmbunătățească serviciul pe care îl oferă clienților lor.

De obicei pe acest tip de administratori îi găsim înconjurați de un grup, mai larg sau mai restrâns de membri din asociație, implicați în deciziile și chiar activitățile curente ale asociației. Administratorul de bloc joacă rolul de catalizator și, deși membrii asociației depun individual un efort destul de redus, efectul lor combinat produce rezultate vizibile pentru bunăstarea asociației de proprietari.

RomaniaPozitiva: Care credeți că este „călcâiul lui Ahile” în viața la bloc din București?

Cred că e același ca în toata societatea noastră actuala: lipsa de implicare și de activism a oamenilor, provenită probabil dintr-o lipsă generalizată de încredere. Ceva asemănător cu “am sesizat o neregulă pe stradă, dar nu am luat atitudine și nu am sunat la politie, pentru că oricum nu se rezolvă nimic”, “am aflat de Aviziero, mi-ar plăcea să îl folosim și noi în asociație, dar nu i-am spus administratorului pentru că e bătrân și oricum nu îl va folosi!”, “nu am participat la activități organizate de plantări de copaci, pentru că oricum nu face nicio diferență”, “nu am mers la vot, pentru că oricum nu am nici o opțiune bună”, “nu am dat o mână de ajutor ca voluntar, pentru că nu e treaba mea”. Pesimismul ăsta trebuie oprit și înlocuit cu speranță și încredere în viitor, pentru că împreună, ca popor, putem mult mai mult.

RomaniaPozitiva: Planuri de viitor?

Avem. Mari! Vă ținem la curent.

RomaniaPozitiva: Un vis despre Romania?

Sau mai degrabă despre poporul român: să prindem ziua în care ne vom face unii pe alții mândri că suntem români!

Multumim pentru interviu.

Interviurile RomaniaPozitiva, aprilie 2013.

Vezi și video:

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

2 comentarii

  1. Pingback: Aviziero.ro | ioGen, cu accent pe i

  2. Pingback: Aviziero.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.