Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Vicepreşedinta Comisiei Europene, Neelie Kroes, participă la Future Communities în Bucureşti

0

 Vicepreședinta Comisiei Europene și Comisar  pentru Agenda Digitală, doamna Neelie Kroes, precum și Comisarul European pentru Agricultură, domnul Dacian Cioloș, vor participa la primul târg de inovație prin tehnologie pentru dezvoltarea comunităților.

Future Communities// Open Innovation Fair 2013 este inițiat de programul Biblionet și Ministerul pentru Societatea Informațională, sub Înaltul Patronaj al Guvernului României și are loc  în perioada 30 octombrie – 1 noiembrie la Biblioteca Națională a României.

Neelie Kroes_portraitVizita doamnei Kroes în România are loc într-un moment deosebit de important, imediat după Consiliul European din 24-25 octombrie 2013, pe agenda căruia figurează şi dezbateri privind Agenda Digitală, Inovare și Servicii. 

Agenda Digitală pentru Europa este una dintre cele șapte inițiative-pilot ale Strategiei Europa 2020 și are obiectivul de a genera beneficii economice și sociale  durabile datorită unei piețe unice digitale bazate pe internetul rapid și ultrarapid și  pe aplicațiile interoperabile, pentru a readuce Europa pe calea unei creșteri inteligente, durabile și incluzive. Astfel, calitatea vieții cetățenilor va fi mult îmbunătățită, datorită, de exemplu, ameliorării serviciilor de  asistență medicală, implementării unor soluții mai eficace de transport, unui mediu mai curat, unor  noi posibilități  de comunicare și  unui acces mai ușor la serviciile publice și la conținutul cultural.

Potrivit datelor Comisiei Europene, sectorul ICT generează în mod direct 5% din PIB-ul european și are o valoare de  piață de 660 de miliarde EUR anual, având o contribuție mult mai mare la creșterea globală a productivității (20% provenind direct din sectorul ICT și 30% din investițiile în ICT). În România, Stategia Națională pentru Agenda Digitală este coordonată și promovată de către Ministerul pentru Societatea Informațională.

Deschiderea Future Communities Open Innovation Fair va fi făcută de către cei doi comisari europeni împreună cu Ministrul pentru Societatea Informațională, Dan Nica, și Paul-Andre Baran, Campionul Digital al României. În cadrul conferinței vor avea loc o serie de seminarii și se vor prezenta cele mai importante proiecte de implementare a tehnologiilor moderne precum și nevoile și soluțiile tehnologice aferente, în domenii precum educație, e-sănătate sau e-guvernare cu participarea reprezentanților Ministerelor Educației și Sănătății. Aceste tematici sunt structurate în jurul pilonilor Strategiei Naționale Agenda Digitală pentru România.

logo future communitiesAstfel, timp de 3 zile, participanții vor intra în contact cu cele mai noi tehnologii destinate dezvoltării comunităților și vor putea dezbate idei inovatoare care se pot transforma din programe pilot în politici adoptate la nivel național și european. Mai mult, vor avea ocazia să privească cum arată lumea de mâine în concepția  viitoarelor generații, prin machete și proiecte realizate de tineri inventatori. Vor fi prezente companii lider în domeniile lor, precum și antreprenori care, prin ideile lor, au schimbat viaţa celor din jur. Future Communities//Open Innovation Fair 2013 își propune să prezinte, de asemenea, proiectele pilot care au schimbat deja comunitățile din România și le-au adus mai aproape de societatea de mâine. De asemenea, evenimentul are rolul de a genera noi inițiative și parteneriate în domeniul inovației între sectoarele public, privat și civic.

Prin programul Biblionet, 2.300 de biblioteci au fost dotate cu echipament ITC și software, peste 3.000 de bibliotecari au fost instruiți în utilizarea computerului și managementul bibliotecii, numărul persoanelor care trec pragul bibliotecilor publice aproape s-a dublat și 500.000  de persoane au accesat pentru prima dată internetul la biblioteca publică. 

Paul Andre Baran, în calitate de „Campion Digital al României” la Comisia Europeană, promovează obiectivele Agendei Digitale Europene, accesul la tehnologie și incluziune digitală pentru toți cetățenii.

Despre programul Biblionet în România

Biblionet este o inițiativă a Fundației Bill & Melinda Gates în valoare totală de 26,9 milioane de dolari pe o durată de 5 ani și își propune facilitarea accesului la informație prin introducerea tehnologiei moderne în bibliotecile publice. În România sunt 2.876 de biblioteci în cele 41 de județe, dintre acestea, 89% sunt instituții de dimensiuni mici, localizate în mediul rural. Programul Biblionet a dotat deja peste 2.300 de biblioteci locale cu peste 9.790 de calculatoare și echipamente aferente pentru a oferi acces gratuit la internet și a instruit  aproape 3.000 de bibliotecari pentru a iniția și asista utilizatori în accesarea informației.

Ministerul pentru Societatea Informațională

Ministerul pentru Societatea Informațională este coordonatorul și promotorul Strategiei Naționale pentru Agenda Digitală, care transpune Agenda Digitală pentru Europa 2020 la realitățile și provocările specifice societății românești. Această strategie va constitui documentul-cadru pentru măsurile guvernamentale de promovare și dezvoltare a societății informaționale, punând accentul pe o dezvoltare coerentă bazată pe interoperabilitatea sistemelor. Țintele stabilite de strategie sunt structurate în jurul a 4 piloni:

1.            E-guvernare, Interoperabilitate, Cloud Computing și Media Sociale

2.            TIC în Educație, Sănătate și Cultură

3.            e-commerce, TIC și cercetare-dezvoltare-inovare

4.            Bandă largă și infrastructura de comunicații de tip Next Generation Access

 

Pentru mai multe informații despre program accesați: www.biblionet.ro

 

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.