Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Viața fără televizor

1

 text: Zoltan Bereczki, invitat la rubrica Dreptul la Cuvant

ilustrații: Ruxandra Bobârnac

Nu știu să existe vreun studiu prin care să se fi măsurat gradul de satisfacție pe care l-au avut inventatorii televizorului după ce aparatul minune a devenit popular în lume. Dacă vreunul dintre inventatorii de ieri ar deschide astăzi TV-ul și, dintr-un oarecare ghinion, ar fi obligat să vizioneze ce transmit timp de o săptămână posturile românești, ar sfârși secerat de gândul că invenția sa a fost deturnată.

La ce ne putem aștepta când scoatem televizorul din casă?

În România, consumul mediu săptămânal de TV este undeva între 20-23 ore, iar aproximativ 83% dintre români se uită zilnic la televizor. Suntem intoxicați cu informații false,  trunchiate sau partizane. Poveștile importante care nu fac rating sunt ignorate. Ne uităm la prostii și nu avem timp de noi înșine sau de familiile noastre. Există atât cerere din partea publicului, cât și o disponibilitate pe măsură din partea televiziunilor de a livra porții consistente de distracție ieftină sau știri superficiale. Mai mult, lucrurile nu par să se redreseze prea curând.

ilustrafia finala no tv  1

În aceste condiții, pentru a ne păstra sănătatea și tonusul mintal, alternativa poate fi să renunțăm complet la televizor. Așa cum se cuvine, orice poveste despre renunțare ar trebui să vină și cu o notă de subsol. Sunt situații – destule! – în care televizorul joacă un rol educativ sau umple un gol. Pentru unii, televizorul poate fi legătura cu o lume mult mai bună, este o sursă de cunoaștere sau pur și simplu alină singurătatea. Fără a oferi niciun fel de recomandare sau zece pași despre ”cum să…”, viața fără televizor, cu bune și cu rele, poate fi una transformatoare. La ce ne putem aștepta când scoatem aparatul din casă? (Nu, scosul din priza nu funcționează!)

Pentru început, mărturisesc că admir oamenii cu o voință puternică care își pot controla abil timpul pe care îl petrec zilnic în fața televizorului. Pentru noi ceilalți, care suntem enervați că am stat lipiți de ecrane până târziu în noapte fără să apăsăm butonul ”OFF”, uitând-ne la câte un talk-show inutil sau la un film măcelărit de reclame, renunțatul poate fi un gând tentant.

Vei descoperi sunete despre care nici nu știai că există

Prima zi fără TV îți va aduce surpriza de a constata că mintea îți este populată cu gânduri diferite, spre deosebire de alte zile din trecut, când diverși prezentatori făceau tot posibilul ca să te conecteze la frământările lumii. Vei avea, cel mai probabil, o stare generală neutră și mai calmă. Îți dai seama că, din momentul în care ai intrat în casă, șansele să mai absorbi ceva din mizeria cotidiană prin intermediul televizorului sunt reduse considerabil. În alte zile, vei descoperi sunete despre care nici nu știai că există, pentru că vocile televizorului le țineau acoperite. Scaunele, patul, biblioteca, vecinii, parcul – emițătoare suprimate, plăcute ori ba – vor deveni audibile. De cealaltă parte, vei experimenta, pentru prima oară după mulți ani, zile lungi de liniște completă.

Timpul va fi mai liniar. Te oprești destul de rar din acțiune, doar pentru că ceva ți-a captat atenția la televizor. Îți păstrezi continuitatea și concentrarea. E posibil să devii puțin mai ordonat. Te apuci să faci mici treburi casnice. Le rezolvi inclusiv pe cele enervante. Uzi florile regulat, speli vasele și arunci cutiile de pizza.

Vei citi mai mult. Nu neapărat mai selectiv, dar mai mult. Reviste, cărți, bloguri. Ieși mai des în oraș. Vei avea plimbări spontane. Nu trebuie niciodată să ajungi acasă pentru că ”începe ceva” la televizor.  Vei avea, în general, șanse mari să-ți organizezi mai bine ziua și sfârșiturile de săptămână.

Vei vorbi mai mult cu partenerul. Îți vei reaminti unde ai pus scrabble-ul și cărțile de joc. Din când în când te joci. Asculți mai multă muzică și îți faci ordine printre CD-uri sau MP3-uri. Descoperi colecția uitată de casete sau viniluri. Te vei apuca de gătit. Vei renunța la gătit. Te vei reapuca.

Te vei gândi mai puțin la oamenii care apar la TV și începi nu mai recunoști fețele vedetelor. Te feliciți. Vei avea enervări în situații mult mai reale. Te vei gândi mai mult la oamenii în carne și oase: vecini, prieteni, familie. Vei comunica mai des cu ei. Te vor suna prieteni să-ți zică că oamenii au ieșit în stradă în București. Contrar principiilor tale, vei dau drumul la un streaming pe net. Net-ul pică, dar tu rămâi la telefon cu prietenul tău.

Vei descoperi că un film durează, în medie, între 80 și 120 de minute. Un film care începe la 21.30 nu se va termina niciodată la 00.50. Îți vei culege știrile de pe net. Poate nu vei fi mai bine informat, dar vei fi mai selectiv. Nu vei tresări brusc în momentele de dulce ațipire, deoarece în pauzele de publicitate nimeni nu îți va schimba volumul la televizor.

În toate discuțiile care încep cu ”ai văzut aseară…” tu vei fi omul tăcut.

Cei care și-au petrecut o mare parte din copilărie și din viața de adult având televizor în casă, vor regreta emisiunile de Crăciun și atmosfera de sărbătoare pe care ți-o dau clinchetele și râsetele care vin din belșug prin televizor. Tirurile cu Coca-Cola holidaysarecoming și Macaulay Culkin vor rămâne o amintire distantă și nostalgică. Îți va părea rău după câteva posturi sau emisiuni preferate: Discovery, Animal Planet, Profesioniștii, Garantat 100%. În toate discuțiile care încep cu ”ai văzut aseară…” tu vei fi omul tăcut.

Ori de câte ori vei vizita pe cineva care are televizor, nu îți vei putea lua ochii de pe ecran. Vei fi fascinat, aproape copilărește, de televizor. Uneori, trecând prin magazinele de electronice, te vei minuna ce diametru impresionant au televizoarele performante și ce mult a evoluat tehnologia. Te gândești că poate, într-o zi, va veni o firmă de cabluri care îți va oferi posibilitatea să cumperi exclusiv pachetul Discovery și nimic altceva.  Și atunci, te vei gândi serios să-ți recuperezi televizorul.

Mulțumim Zoltan Bereczki (text) și Ruxandra Bobârnac (ilustrații).

ilustratia finala no tv  2

 

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Un comentariu

  1. avatar
    Dan Petrache on

    Foarte tare…. nu m-am gandit niciodata cum ar fi fara TV dar se pare ca suntem dependenti…. un sfat bun din partea celor de la TV „rehab”….. ” Just turn it OFF.

    PS: Foarte reusite ilustratiile. Felicitari Domnisoarei/Doamnei Bobarnac.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.