Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

VEZI PROGRAMUL de la Baia de Cultură din Vama Veche, 10-12 august 2012. INTRAREA LIBERA!

0

Baia de Cultură în Vama Veche, 10-12 august 2012. Sărbătorim diversitatea cu romi, lipoveni, armeni și aromâni

Pe Facebook gasesti informatii aici.

Între 10 și 12 august ești chemat la terasa Povestea Ceaunului (Str. Steaua de Mare nr. 4) din Vama Veche să faci o Baie de Cultură în toată regula! Romi, lipoveni, armeni și aromâni te poftesc să te încarci pozitiv cu felurite fațete ale culturii lor: bucate alese, demonstrații și ucenicii alături de meșteșugari experimentați, expoziții cu vânzare de obiecte artizanale, expoziții de fotografie, proiecții de filme, muzici autentice și 2 concerte răsunătoare cu Radu Captari și trupa Romano ButiQ.

În fiecare zi, de la ora 12:00, te invităm la răcoare să vezi proiecții de filme documentare cu povești despre viața de zi cu zi, diferită și uneori spectaculoasă, a unor comunități. Despre cum meșteșugarii romi manufacturează obiecte folosind tehnici împământenite de sute de ani, despre cum se simt copiii romi la școală sau despre stilul de viață al aromânilor.

De la ora 14:00, vei putea fura meserie de la meșteșugarii romi și aromâni. Doi rudari și o împletitoare de etnie romă îți vor arăta cum se îmbunează lemnul pentru a fi cioplit și împletit în felurite forme, o țesătoare aromânca va învârti firele textile pentru a manufactura carpete tradiționale, iar o împletitoare aromânca va împleti lână sub ochii vizitatorilor.

Pe timp de zi, vei putea vedea și cumpăra din colecția de obiecte, mai vechi și mai noi, ieșite de-a lungul timpului din mâinile iscusite ale meșteșugarilor: accesorii din argint, ibrice și vase de cupru, ceaune turnate-n forme de aluminiu, coșuri de răchită, dar și scrumiere de buzunar, genți și bratari din piele ori obiecte decorative contemporane.

În toate aceste zile ești chemat la masă pentru a degusta din minunățiile culinare din care diversele culturi ale țarii se înfruptă: gulaș unguresc, borș de pește lipovenesc, plăcintă armeană cu spanac, salată de pește romani și multe și delicioase alte bunătăți.

Vineri și sâmbătă, copiii sunt poftiți la spectacolul cu păpuși Ciorică”, bazat pe o poveste populară romă. Ciorică este un baiațel visător care reușește, datorită talentului, să potcovească cei 12 cai verzi de pe pereți- singura avere lăsata de tatăl sau. Caii îi indeplinesc rând pe rând câte o dorință,  conducându-l pe băiat în lumea pe care o iubește cel mai mult: lumea viselor. „Ciorică” este un proiect dramAcum, realizat în parteneriat cu ICR și Romanon ButiQ, cu sprijinul AFCN , al Departamentului de Stat al S.U.A și al Teatrului Lark din New York.

Vineri, de la ora 22:00, trupa Romano ButiQ va împleti motivele balcanice cu ritmuri rock, ska și raggae pentru o variantă a muzicii tradiționale rome adusă în prezent! De 2 ani de zile, membrii Romano ButiQ, lăutari de meserie, încearcă un nou stil, o provocare prin care doresc promovarea valorilor rome autentice.

http://www.youtube.com/watch?v=wlyHWglHtcc

Sâmbăta, tot de la ora 22:00, Radu Captari ne pune la dans pe ritmuri rusești cu a lui voce pătrunzătoare. Artistul amplifică folclorul clasic rusesc romani prin pasiunea propriilor sale trăiri.

http://www.youtube.com/watch?v=qhblEPwTY4c&feature=related

Nici în timpul zilei nu vei sta degeaba la Baia de Cultură. Îți vei putea cultiva privirea pe terasa Povestea Ceaunului,  unde vor fi așezate colecții de fotografii care documentează viețile romilor și ale aromânilor – fragmente din modul diferit, dar la fel de valoros, în care aceste comunități își duc traiul în diverse colțuri ale țării.

Organizatorul Băii de Cultură este Asociația Romano ButiQ, cu sprijinul Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României.

Asociația Romano ButiQ s-a înființat din nevoia de a prezenta realist comunitatea romă și de a crea spațiul în care oamenii să descopere experimental valoarea pe care aceștia o aduc în societate, dincolo de stereotipul negativ sau de paradigma de victima. Obiectivul Asociației este acela de a promova și dezvolta moștenirea culturală și artistică a comunităților vulnerabile, în special a comunității romilor din România.

Parteneri: Mesteshukar ButiQ (www.mbq.ro ), AstraFilm, Anthropoesis – Centrul de Cercetare și Dezvoltare Interculturală, Fundația Culturala Mușata Armână, Sunset Beach Hostel, Povestea Ceaunului, Primăria Limanu.

INTRAREA ESTE LIBERĂ

Program pe zile

 

VINERI, 10 august

12:00 – 00:00 – Bucate alese

12:00 – 16:00 – Proiecții de filme la racoare (în timpul cărora se pot servi și bunatățile de la ceaun)

12:00 – 12:30 – Filme despre romi și meșteșugari-1 (30 min)

12.30 – 14:00 – „Şcoala noastră/ Our school” – Regia: Mona Nicoara, Miruna Coca-Cozma  (95 minute)

14:00 – 14:30 – Filme despre romi și meșteșugari-2 (30 min)

14.30 – 16:00 – Proiecție „Blestemul ariciului”- Regizor: Dumitru Budrala (93 min)

12:00 – 20:00 – Expoziții de fotografie și obiecte specifice

14:00 – 20:00 – Demonstrații și ucenicii alături de meșteșugari

19:15 – 20:15 – Spectacolul cu păpuși „Ciorică”

20:30 – 22:00 – Proiecție „Şcoala noastra/ Our school” – Regia: Mona Nicoara, Miruna Coca-Cozma (95 minute)

22:00 – 00:00 – Concert Romano ButiQ

00:00 – 01:00 – Filme despre romi și meșteșugari (60 min)

 

SAMBATA, 11 august

12:00 – 00:00 – Bucate alese

12:00 – 20:00 – Expoziții de fotografie și obiecte specifice

12:00 – 16:00 – Proiecții de filme documentare la răcoare (în timpul cărora se pot servi și bunătațile de la ceaun)

12:00 – 13:33 – „Blestemul ariciului”- Regizor: Dumitru Budrala (93 min)

13:45 – 14:15 – „Balkan’s Digest”, despre urbanitate și nomadism la aromâni (25 min)

14:20 – 14:30 – Filme despre romi si mestesugari-3 (30 min)

14:30 – 16:00 – „Şcoala noastră/ Our school” – Regia: Mona Nicoara, Miruna Coca-Cozma (95 minute)

14:00 – 20:00 – Demonstrații și ucenicii alături de meșteșugari

19:00 – 20:00 – Spectacolul cu păpuși „Ciorică”

20:00 – 20:30 – Proiecțție documentar „Balkan’s Digest”, despre urbanitate și nomadism la aromâni (25 min)

20:30 – 22:00 – Proiecție „Blestemul ariciului”- Regizor: Dumitru Budrala (93 min)

22:00 – 00:00 – Concert Radu Captari

00:00 – 01:00 – Filme despre romi și meșteșugari-4 (60 min)

 

 DUMINICA, 12 august

11:00 – 20:00 – Bucate alese

12:00 – 16:00 – Proiecții de filme la răcoare (în timpul cărora se pot servi și bunătățile de la ceaun)

12:00 – 12:30 – Filme despre romi si meșteșugari-1 (30 min)

12:30 – 14:00 – „Scoala noastră/ Our school” – Regia: Mona Nicoara, Miruna Coca-Cozma (95 minute)

14:00 – 14:30 – Filme despre romi și meșteșugari-2 (30 min)

14:30 – 16:00 – „Blestemul ariciului”- Regizor: Dumitru Budrala (93 min)

12:00 – 18:00  – Demonstrații și ucenicii alături de meșteșugari

12:00 – 18.00 – Expoziții de fotografie și obiecte specifice

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.