Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Unde e binele?

4

Binele este in ceasca de cafea proaspata de dimineata. In privirea oamenilor dragi tie. Chiar si in ziarul matinal. Daca il cauti, binele este acolo unde restul nu vad nimic.

Binele este in piata centrala din Brasov, in linistea strazilor dichisite din Sibiu, in fata bisericii din Cluj, pe strazile Iasului istoric, intr-un parc din Bucuresti, in fata Domului din Timisoara, pe strazilor portului Tomis in Constanta. Binele este si in cartierul tau de blocuri. Si la casa bunicii. Si binele mai este si intr-un sat din Maramures.

Binele este acolo unde vrei tu sa-l vezi. Si unde ii dai voie sa fie. Binele poate sa fie si intr-o parcare aglomerata din Craiova, dar si in Piata Universitatii la semafor. Binele este intr-o carte, uneori chiar si la TV.

Binele este intr-o mancare buna, intr-un somn bun, intr-o noapte lunga petrecuta cu persoana draga, binele este si intr-un magazin cu fructe. Chiar si intr-o ciocolata. Si in muzica ta. In muzica preferata. Sau in pozele tale. Cele din excursie.

Daca vrei, binele poate sa fie acolo unde esti tu. Binele este acolo unde ii dam fiecare din noi voie sa fie. Pentru tine unde e binele?

PS: Am citit de curand intr-o carte despre taofizica (stim, suna complicat – dar este mai simplu decat pare) ca un om intelept, in filozofia Zen, este cel care nu incearca sa impuna binele in jurul lui, ci este cel care echilibreaza binele si raul. Pentru ca, asa cum explica metaforic filozofia respectiva, binele si raul sunt parte din aceasi unitate.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

4 comentarii

 1. avatar
  Geo Filoolif EuRo on

  Confuzia ar fi aceasta unitate unde amestecatura bine-rau da nastere la tot felul de prejudecati binevoitoare egoismului individual.

  Acest bine-binevoitor-magulitor îl gasim în cartierele Primaverii unde au înflorit vilele, piscinele si masinile, proprietate personala.

  Acelas bine, diminuat de sine, îl gasim la nivel de binisor sau rau necesar în alte cartiere mult diferite de cele pavate cu intentii bune-rautacioase.

  Ar fi bine sa învatam sa facem distinctia între bine si rau. Un om de bine nu amesteca binele si raul într-o maioneza literara pozitiva cu intentia de a se debarasa de culpabilitatea politica cu care si-au deposedat semenii de un bine necesar.

  Vorba proverbului guvernamental…fie panea cît de rea (pentru altii) tot mai bine-i (sa-mi exploatez poporul meu) în tara mea.

  http://www.timpulgj.ro/arhiva/391/poze/bine%20rau%205.jpg

 2. avatar

  Multumim pentru comentariu! Este un punct de vedere interesant. Evident, un punct de vedere mult mai energetic decat pacea bine/rau lansata de noi in acest articol de weekend 🙂

  Totusi, nu intelegem un aspect:

  „Un om de bine nu amesteca binele si raul într-o maioneza literara pozitiva cu intentia de a se debarasa de culpabilitatea politica cu care si-au deposedat semenii de un bine necesar.”

  Despre ce „intentie de a se debarasa de culpabilitatea politica” vorbiti?

 3. avatar
  Letitia Buruiana on

  Nu cred ca este un punct de vedere „energetic”, ci doar „energizant” si nu lipsit de riscuri. Unii oameni se alimenteaza „energetic” din trairi negative, de exemplu din resentimente de genul acesta. In principiu, un astfel de puseu justitiar nu-i recomandabil decat din perspectiva corectarii unei stari opuse, laxe, intr-o situatie data. Insa, dupa cate se observa in cazul de mai sus, el este corelat cu sentimentul de vina colectiva, cu efectul de culpabilizare sociala. E nevoia aplicarii principiului „restitutio in integrum” in ipoteza ca suntem nascuti egali. Exista insa riscul pentru unele persoane de a se cantona intr-un fel de cerc vicios. Isi spun mereu ca lumea e „putreda” si trebuie sa apelam la masuri radicale de curatarea ei, insa nu pot face nimic pentru a o schimba si nici macar pe sine nu se pot schimba, deoarece simt ca nu au nicio putere sa faca ordine si dreptate in mod eficient. Atunci devin frustrate si, din perspectiva zen, dezechilibrate. Ceea ce nu inteleg unii oameni despre echilibrul filosofiei Zen, e faptul ca binele nu se amesteca cu raul, nu sunt intr-o relatie haotica sau intr-una statica, ci coexista intr-un perpetuum mobile, intr-un joc al contrariilor, iar pentru indivizi – intr-un joc al aparentelor – si aceasta nu poate servi sub nicio forma vreunei ideologii politice sau vreunei deculpabilizari personale. De altfel, nici nu-i nevoie de zen pentru ca cei care aspira la intelepciune si echilibru sa invete sa inteleaga lumea si sa „curga” prin acest flux care cuprinde tot existentul, stiutul si nestiutul. Scoala vietii e insa plina de accidente, de erori, de probe s.a.m.d. In fapt, a gandi pozitiv inseamna a-ti folosi energia biologica si spirituala, in mod judicios si constructiv, in primul rand la nivel individual. Pentru ca, oricum, la scara universala totul se echilibreaza de la sine.

 4. avatar

  Cred ca primul comentariu are o implicatie politica, atitudine care nu cred ca este potrivita naturii acestui site.

  Parerea mea …!

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.