Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

„Trainuieste-ti” mintea pentru fericire!

0

articol scris de Mirel Culică, invitat la rubrica Dreptul la Cuvant

Inițiativă de scris inspirată de experiența Conferinței despre Fericire

Buna cititorule,

Dacă te-ai oprit să citeşti acest articol, înseamnă că avem cel puţin un interes comun, acela de a schimba ceva

Trăiesc, ca şi tine,  într-o ţară pe cât de frumoasă prin ceea ce natura ne oferă, pe atât de paradoxal afundată într-o  doză de pesimism a oamenilor care o locuiesc.

Permite-mi să-ţi dau un exemplu personal care să susţină fraza anterioară: locuiesc, ca mulţi alţii, într-un apartament de 2 camere dintr-un bloc comunist , în care atunci când dai drumul la apă caldă trebuie să-ţi faci de lucru 5 minute prin casă înainte, dacă nu vrei să intri in şoc hipotermic.  Apometrele nu sunt dotate din păcate şi cu senzori de temperatură, aşa că întreţinerea va reflecta doar volumul consumat, dar ne-am obişnuit deja cu aceste mici sincope, nu-i aşa?  După duşul cu apă rece, menit sigur să te trezească într-o manieră bărbătească cum doar în armată mai poţi experimenta, urmează momentul micului dejun. Cu cafeaua în mană şi dornic să privesc soarele care se caţără timid pe cer, mă îndrept către geam, unde liniştea dimineţii îmi este întreruptă de muncitorii care lucrează la anveloparea blocului.

positive-thinkingImpulsionat de numărul maşinilor pe care le observ deja în trafic, îmi arunc haina pe mine şi dau să cobor în grabă scările blocului, doar că drumul este plin de obstacole. Sticle de vin, doze de bere şi nelipsitele seminţe, transformă totul într-o cursă cu obstacole.

Ajuns la maşină, observ că am rămas în cursul nopţii fără oglinzi. Probabil că pentru Opel-ul meu cu 10 ani vechime acestea sunt cele mai valoroase piese, altfel de ce s-ar chinui cineva noaptea să le sustragă pentru a 3-a oară?  Mai sigur mi se pare acum să merg cu RATB-ul la muncă, aşa că mă înghesui în primul Mercedes oprit in staţie :.)

Drumul în sine este presărat cu numeroase blocaje de trafic, dar mai contează asta când mergi în centrul oraşului, unde aseară s-a strigat pentru a câta oară: ”Salvaţi Roşia Montană”!? 

Ajuns la muncă, colegii ţin să mă pună în gardă că şeful nu este în toane prea bune nici azi, dar cel puţin “avem de lucru”  îmi şopteşte un coleg al cărui birou este plin de documente.

Într-un astfel de mediu eu am ca misiune să fac educaţie non-formală, adică să-i ajut pe oameni să vadă şi cealaltă parte a paharului. Partea pozitivă, care să-i facă să creadă că încă au un viitor în ţara asta în care rata de promovare la BAC a fost de 55%.

Dacă mă dau un pas în spate, văd că am zeci de motive pentru care să mulţumesc: apa curge la robinet şi nu trebuie să o car eu de la fântână; mizeria de pe scări este rezultatul unei socializări “face 2 face” şi nu doar într-o lume virtuală; mersul cu mijloacele de transport în comun îţi reduce nişte cheltuieli lunare, te scuteşte de nervii pe care i-ai fi avut dacă erai tu la volan, blocat într-o intersecţie şi-ţi dă ocazia să citeşti o carte; şeful isteric îţi oferă prilejul de a şti cum să nu fi…

Ştiu că uneori efortul unuia poate să fie aparent insignifiant în complexitatea societăţii de astăzi, dar mai ştiu că noi oamenii oglindim ceea ce vedem. Oportunităţile există pentru cei care doresc să le valorifice, iar noi toţi putem contribui.

Eu aleg să văd o Românie pozitivă în care lucrurile de-abia încep să prindă contur!

BrahmsMulțumim Mirel. 

Dreptul la Cuvânt, octombrie 2013

Inițiativă de scris inspirată de experiența Conferinței despre Fericire

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.