Timisoara-i “fruncea” in cercetare si alte dovezi ca romanii au idei

0

InauguRO: Episodul 7

Desi cercetarea din Romania, in general, este inca la un nivel care nu poate concura cu cel al tarilor din Europa de Vest, unele centre universitare se indreapta deja in directia buna. Printre aceste centre, Timisoara ocupa un loc fruntas.

Timisoara: Inventie importanta premiata la salonul de la Geneva 2010

Stim deja depre inventia realizata de Raluca Ioana van Staden, de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Electrochimie şi Materie Condensată Timişoara, care ar putea revolutiona tehnica medicala: un senzor care determina existenta cancerului in corpul uman, la nivel molecular, direct din sange, printr-o procedura simpla care ofera rezultatul in mai putin de 6 minute. Inventia a fost premiata in aprilie 2010 cu Trofeul de Aur al Organizatiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuala pentru cea mai buna femeie inventator, in cadrul Salonului International de Inventii de la Geneva Salonul de la Geneva.

Sursa: Stiri de Bine

Timisoara: alte inventii premiate la salonul de la Geneva 2011

Trei timișoreni formează echipa care a obținut la Geneva, la Salonul de Invenții, medalie de argint pentru un procedeu și un produs pe bază de extracte de gălbenele, îmbogățit cu zinc, cu acțiune antiacneică și antipruriginoasă. Cei trei sunt Monica Butnariu, conferențiar doctor la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului Timişoara, profesorul Radu-Dimitrie Palicica, pensionar, și Cristina Adriana Dehelean, profesor la Facultatea de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Timișoara

Un angajat al Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Electrochimie şi Materie Condensată Timişoara, care lucrează la filiala din București, a impresionat juriul concursului. Raluca-Ioana van Staden şi soțul ei, Jacobus Frederick van Staden, au obţinut medalia de aur şi Marele premiu din partea Asociaţiei Europene a Inventatorilor. Invenția lor se numește “DOT senzor enantioselectiv şi procedeu de realizare a acestuia”, iar procedeul poate duce la reducerea prețurilor la medicamentele pe bază de ibuprofen sau ketoprofen

 

Sursa: De Banat

Timisoara: primul Experimentariu din Romania

Cu toate că este un centru de tradiţie al ştiinţei şi tehnicii româneşti, cu multiple premiere în domeniu, Timişoara nu are încă, spre deosebire de multe oraşe europene, un loc în care realizările ştiinţifice pe de o parte şi fenomenele fizice care au stat la baza acestora. Pe de cealaltă, să fie explicate şi, mai ales, reproduse. Lipsa va fi suplinită, începând de joi, 21 aprilie, de primul  Expirimentarium ce îşi deschide porţile în România, realizat în urma unei colaborări dintre Universitatea de Vest şi Universitatea „Politehnica” din Timişoara.

Sursa: Timis Online

 

Timisoara: Supercomputer la Universitatea de Vest

Putere de calcul de 13 Tflops, 1024 de procesoare, capacitate de stocare de 28 TB, 94 de HDD-uri de capacitate 300 GB fiecare, o lăţime de bandă de 10 Gbps sunt numai câteva dintre proprietăţile celui mai puternic supercomputer din România şi din sud-estul Europei, pus în funcţiune şi prezentat miercuri, la Universitatea de Vest din Timişoara. Ioan Talpoş, rectorul UVT a precizat că achiziţionarea computerului face parte din proiectul ICAM (Institutul de Cercetări Avansate de Mediu), care va fi construit în oraşul de pe Bega în următorii ani. Vor fi făcute calcule în cercetările specialiştilor timişoreni, din domeniile cele mai variate. De la biologie şi mediu, la fizică, matematică şi geografie. Supercomputerul IBM BlueGene va funcţiona în cadrul Laboratorului de Calcul de Înaltă Performanţă din cadrul ICAM.

Sursa: Timis Online

 

Si alte orase dau semne ca sistemul se eficientizeaza, devine mai interesat sa deserveasca cetatenii si nu sa le creeze neplaceri, asa cum, de multe ori, pare ca se intampla. In plus, e foarte bine ca exista inaugurari care ne fac sa ne aducem aminte ca romanii nu au dus niciodata lipsa de idei si initiativa:

La tara, bilbliotecile iau locul carciumilor

Cârciumă transformată în bibliotecă, pensionari de la sate care în pauza de la sapă se opresc la bibliotecă să citească presa pe net, tineri fără calculator acasă care aplică pentru fonduri europene după ce au aflat de posibilităţile pe care le au de la bibliotecar. Nu se întâmplă într-o societate ideală, ci în România lui 2011. După primar şi preot, o nouă categorie se ridică în lumea satului – bibliotecarii ce îi ajută pe localnici să butoneze tastaturile şi să afle informaţii din lumea întreagă. Şi pentru a căpăta din popularitate au ca armă informaţia. Le trimit analizele medicale ale utilizatorilor prin internet sau le printează hotărâri judecătoreşti şi îi scuteşte de un drum, îi iniţiază într-ale Skype-ului, astfel încât traversarea vreunui ocean până la cei dragi să fie floare la ureche.

Sursa: Evenimentul Zilei

 

Maramures (Viseu de Sus): primul hotel-tren din tara

Turiştii care ajung pe Valea Vaserului au acum o modalitate unică de cazare în România – un tren transformat în hotel. Hotelul este format dintr-o garnitură veche de zeci de ani, recondiţionată, care nu se va mişca niciodată de pe loc. Trenul-hotel „Carpatia-Express”, inaugurat la sfârşitul săptămânii trecute în gara din Vişeu de Sus, este compus dintr-o locomotivă cu abur, două vagoane de dormit şi un vagon restaurant şi oferă locuri de cazare pentru 40 de persoane.

Sursa: Monitorul de Cluj

 

Tecuci: sala polivalenta

Joi, 21 aprilie, la ora 9.00 la Clubul Sportiv Şcolar Tecuci (str. Aleea Strandului nr.1) a avut loc inaugurarea Sălii Polivalente.Ceea ce nu s-a putut la Galaţi (oraş cu numeroase echipe în ligile superioare, dar fără o sală de sport pe măsură) s-a reuşit, iată, în mult mai puţin populatul oraş din nordul judeţului, semn că totul ţine de autorităţi şi de cheful acestora de muncă. Sala de la Tecuci are o capacitate de 150 locuri, lucrările fiind începute în varalui 2008 de către firma Unicom SA. Sala dispune de dotări moderne şi poate oricând găzdui competiţii sportive de echipă de anvergură naţională.

Sursa: Antidotul

Cluj: singurul Institut Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie din Romania

Clinicile Medicală III şi Chirurgie III din Cluj-Napoca au fost reunite, printr-o decizie a Ministerului Sănătăţii, sub titlul de Institut Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie, care este singurul de acest fel din România. „Înfiinţarea Institutului ‘Octavian Fodor’ este recunoaşterea a ceea ce s-a făcut în ultimii ani în domeniul gastroenterologiei şi hepatologiei, a tradiţiei de la Cluj’, a declarat vineri managerul institutului, Mihai Mleşniţe, la inaugurarea acestuia. El a explicat că, oricum, în cele două clinici activităţile sunt de mulţi ani cele specifice unui institut regional, în sensul că pacienţii care vin aici provin din întreaga Transilvanie şi uneori şi din alte părţi ale ţării.

Sursa: Medical Manager

Bucuresti: cel mai mare spital oftalmologic privat din sud-estul Europei

Astăzi s-a inaugurat, în Bucureşti, cel mai mare spital privat oftalmologic din sud-estul Europei. La inaugurare a participat primul ministru Emil Boc, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, şi ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu. Unitatea are o suprafaţă totală de 10.000 metri pătraţi, opt săli de operaţie şi 12 cabinete de consultaţii. Spitalul dispune de 30 de camere pentru pacienţi, trei saloane VIP şi patru saloane postoperatorii. În clinică vor lucra 30 de chirurgi.

Sursa: Gandul

Bacau: Incubatorul de Afaceri

Incubatorul de afaceri din cadrul Centrului de Afaceri si Expozitional Bacau a fost inaugurat ieri – incubatorul se intinde pe o suprafata de 2.756 mp si cuprinde toate facilitatile pentru buna functionare a IMM-urilor – incubatorul a fost inclus in Programul National Multianual de Infiintare si Dezvoltare de Incubatoare Tehnologice si de Afaceri – Primaria Bacau doreste ca prin acesta si prin intreg Centrul de Afaceri si Expozitional sa revigoreze economia judetului si a regiunii Nord – Est.

Sursa: Ziarul de Bacau

Bacau: Camera senzoriala la Spitalul de Pediatrie

Spitalul de Pediatrie din Bacau a inaugurat recent o camera senzoriala in care pacientii unitatii sanitare vor putea efectua tratamente specifice. Noul spatiu a fost inaugurat miercuri si este dotat pentru stimularea simturilor vizual, auditiv, olfactiv, tactil. vestibular si proprioceptiv. Camera este dotata cu parchet de pluta, piscina cu bine, tablouri cu efecte luminoase, trusa de aromoterapie, diverse jucarii senzoriale, proiectoare si radio CD. Activitatile desfasurate in aceasta incinta au drept rol stimularea simturilor pacientilor dar si eliminarea stresului. Camera este proiectata pentru a le concentra atentia copiiilor la activitatile desfasurate, a precizat unul dintre medicii spitalului.

Sursa: Ghid Cabinet

 

Alte inaugurari: la Cluj, noi locuri de parcare la Aeroport, amenajarea unui camin de batrani la Alba-Iulia, un centru comercial la Ramnicu-Valcea, un centru multifictional la Medgidia, pasajul CF Craiova-Drobeta Turnu Severin, o noua expozitie permanenta de artefacte neolitice, greceşti, elenistice, romane şi romano-bizantine la Muzeul de Arheologie „Callatis” Mangalia.

 

Si pe plan international, romanii se afirma in continuare (asa cum prezisesem in seriile anterioare):

Romanii, printre cei mai productivi si creativi inventatori

La Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, cercetătorii români au câştigat anul acesta 49 de medalii. Un senzor pentru detectarea hepatitei şi a cancerului şi un aparat de propulsie fără sursă de energie proprie sunt câteva dintre invenţiile de aur care au primit ieri diplome şi în România. România şi-a premiat ieri simbolic inventatorii care au luat 24 de medalii de aur, 18 de argint şi 7 de bronz la Salonul de Inventică de la Geneva, din 6 – 10 aprilie. Românii au primit şi cele mai multe premii speciale la Geneva – 20, oferite de diverse institute şi asociaţii internaţionale. Din 49 de oameni care au fost trimişi la Geneva, toţi s-au întors cu medalii, au spus reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), la premierea simbolică de ieri. Practic, România a fost a patra ţară ca rată de participare la această gală a inventatorilor.

Sursa: Adevarul

Several Romanian inventions that have been awarded internationally will this week be showcased at the European Parliament in an event called ‘The EU progress through Romanian inventions’.

Sursa: Romania Insider

 

Opt situri turistice româneşti au primit trei stele conform Ghidului Verde Michelin

Opt situri turistice româneşti au fost desemnate cu cea mai înaltă distincţie a Ghidului Verde Michelin trei stele (de vizitat neapărat): mănăstirile din Bucovina, Maramureşul, Dragomirna, Sibiul, Transfăgărăşanul, Horezu, Prejmerul şi Delta Dunării. În afară de Bucureşti, numeroase oraşe şi sate, dar şi monumente şi muzee, au fost desemnate cu două stele (merită o oprire) sau cu o stea (sunt interesante). „După ce au petrecut o mulţime de timp învăţand şi scriind despre România, descoperind că aceasta este într-adevăr o destinaţie minunată, scriitorii noştri au fost dornici de a le oferi cititorilor această colecţie cu cele mai interesante lucruri de văzut şi făcut în România. Ne dorim ca Ghidul Verde Michelin pentru România să-i ajute pe români să-şi redescopere ţara,” a declarat Eric Faidy, Preşedinte Michelin România şi Balcani.

Sursa: Capital

Romanul Razy Gogonea a impresionat juriul concursului „Britain’s Got Talent” cu un numar de dans inspirat din „Matrix”

Un roman in varsta de 28 de ani a impresionat juriul concursului „Britain’s Got Talent”, dupa ce a executat un numar de dans inspirat din filmul „Matrix”, informeaza DailyMail. „Faci lucruri pe care nu le-am mai vazut facute de alti oameni”, i-au spus cei din juriu lui Razy Gogonea, care a dansat in stil breakdance. Publicatia britanica a scris ca Gogonea a folst „vedeta” emisiunii „Britain’s Got Talent” desfasurata sambata seara.

Sursa: Hotnews

 

Cantaretii romani incing ringurile de dans din intreaga lume /

Des chanteurs Roumains enflamment les dancefloors mondiaux

Leurs tubes raflent disques d’or et de platine à travers le monde et des millions de vues sur internet. Des stars roumaines comme Inna, Edward Maya ou Alexandra Stan font chavirer clubs et radios grâce à des mélodies simples mais efficacies.

Sursa: L’Est Éclair/Dailymotion/AFP

 

Despre autor

avatar

Serie de articole de tip "revista presei" cu principalele știri despre inaugurări în România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.