Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Teatrul independent îţi dă şansa sa spui o poveste importantă pentru tine, să autotestezi creatorul din tine

0

Interviu cu Teatrul ACUM, trupa inscrisa in concursul Festivalului Teatrelor de Buzunar

Cine sunteţi?

“Teatru Acum” a luat fiinţă în anul 2009 şi a funcţionat sub forma unei platforme de promovare a proiectelor şi a festivalurilor teatrale din România. Păstrează o legătură strânsă cu mai multe teatre din ţară şi devine partener media al diferitelor evenimente importante, ca de exemplu, Festivalul Naţional de Teatru Bucureşti (FNT). “Teatru Acum” susţine şi organizează workshop-uri de arta actorului şi în acelaşi timp promovează dramaturgia contemporană românească. Treptat, după doi ani de activitate, în 2011 apar şi primele proiecte teatrale precum spectacolul „Albastru pe Interior” care se joacă în mai multe oraşe din ţară sau one man show-ul “Actorul” care participă în Festivalul de Teatru Independent “pasSage cuMinte” din Bucureşti şi este prezentat în cadrul Bursei de Spectacole dela Festivalului Internaţionalde Teatru dela Sibiu. Următoareareprezentaţie va fi în Festivalul Teatrelor de Buzunar. În anul 2012 “Teatru Acum” a lucrat la un nou spectacol : “Locuri Calde” de Alex Vlad, Raluca Ghervan şi Răzvan Marinescu. Proiectul a fost prezent în cadrul Bursei de Spectacole dela Festivalului Internaţionalde Teatru dela Sibiu, dar se va juca pentru prima oară cu public abia acum, în Festivalului Teatrelor de Buzunarla Teatrul FoarteMic Bucureşti.

Cum ati început să faceţi “teatru de buzunar”?

Nevoia de a experimenta, de a proba lucruri noi, iar la urmă de a vedea dacă munca noastră individuală,  trece rampa, au fost motivele care ne-au determinat să începem să lucrăm aşa. Este exact ceea ce în teatrul clasic se practică dar de multe ori în teatrul contemporan nu se întâmplă – analiza rezultatului finit, rezultat care permite în cele din urmă îmbunătăţirea proiectului.

Pe dedesubt sunt multe coordonate ce determină un artist să se împlice în spaţiul teatral independent. Un lucru foarte important e acela că partea materială nu e grozavă – prin urmare, putem spune că e vorba de pasiune – o calitate extrem de importantă pentru cei care activează în acest domeniu.

3. De ce ati ales această formă de teatru?

Există déjà foarte multe forme de exprimare teatrală şi implicit foarte multe cerinţe din partea publicului, dar se naşte o problemă destul de gravă în momentul în care nu ai condiţiile necesare în care să poţi experimenta. În acest sens, una dintre probleme este timpul. Deşi sună poate un pic ironic, într-un teatru nu ai timp să faci experimente teatrale. Trebuie să respecţi un program şi să produci într-o perioadă destul de scurtă un spectacol. De fapt chiar este indicat să ai o tehnică foarte bună pentru a te putea descurca. Nu ai când să probezi prea multe lucruri. Pe de altă parte, într-un spaţiu independent sau underground nu există această presiune; timpul se dilată. Este un avantaj fantastic de mare şi astfel pot avea loc descoperiri importante. Pe lângă timp şi posibilitatea de a experimenta, în plus, ai şansa de a spune o poveste importantă pentru tine, o poveste  pe care probabil într-un alt context nu ai avea şansa de a o dezvălui. Teatrul independent oferă astfel un alt gen de verificare, o autotestare imperios necesară în viaţa unui creator. De multe ori, dacă un lucru se întâmplă o singură dată, atunci e posibil să fie o întâmplare, dar dacă se îmtâmplă de mai multe ori, devine certitudine. Întreaga echipă Teatru Acum a avut parte de descoperiri importante în ceea ce priveşte tehnica de lucru (în regie, scenografie şi actorie), metoda de abordare a unui subiect ce urma să fie scris (compunerea textului, construcţia dramaturgică), s.a.m.d.. Cred că “teatrul de buzunar” ne-a ales pe noi şi nu invers.

Cine este publicul vostru? Cui vă adresaţi?

La o primă vizionare s-ar putea crede că spectacolul “Locuri Calde” este pentru toţi acei care au inţeles la un moment dat că în viaţă de cele mai multe ori ne luptăm să obţinem lucruri de care nu avem neapărat nevoie, neglijând de fapt ceea ce deja avem în faţă; dar de fapt, proiectul vizează în primul rând persoanele care încă mai luptă pentru ceea simt că este just, pentru ceea ce simt că le lipseşte. Este vorba despre o nevoie viscerală, fară de care acea persoană nu poate merge mai departe. “Locuri Calde” este o poveste de iubire care se destramă; un proiect care surprinde cu atenţie momentul în care degradarea unei relaţii interumane atinge cote maxime din cauza lipsei de timp. Spectacolul fotografiază societatea tânără de astăzi în care nu-ţi poţi permite să creşti un copil iar lupta pentru supravieţuire – unde cariera primează – te determină să nu-ţi poţi satisface cele mai elementare nevoi. Cred că spectacolul ar fi cel mai bine înţeles şi apreciat de persoanele care au trecut prin cel puţin câteva confruntări importante în viaţă şi au fost deja puşi în situaţia de a face o alegere tranşantă în ceea ce priveşte viaţa lor. Aici tind să cred că ne referim tuturor cu o vârstă de peste 23-24 de ani dar nu mai mare de 50-55.

În ceea ce priveşte proiectul “Actorul”, e un spectacol care poate fi gustat de aproape oricine, dar mai cu seamă de tineri – prin “tineri” înţelegând toţi acei spectatori care nu au peste 35-40 de ani. Publicul va descoperi o comedie în spatele căreia se ascund drama, durerea şi rănile unui om;  e povestea unui actor care de mai bine de un an nu a mai urcat pe scenă, dar pentru a obţine un contract, ar fi în stare de absolut orice. Deşi crede cu tărie că este unul dintre cei mai buni actori în viaţă, dacă nu chiar cel mai bun, personajul nu luptă pentru a se autodepăşi (aşa cum pretinde), ci pentru a demonstra tuturor că fără el lumea filmului şi a teatrului s-ar nărui văzând cu ochii. Spectacolul scoate în evidenţă transformările care se petrec în viaţa unui artist şi în acelaşi timp subliniază dunga fină ce stă între carieră şi compromis. Fără îndoială, cei care fac parte din domeniul teatral pot înţelege cu totul altfel această poveste şi probabil că se vor regăşi mai mult decât oricine altcineva în situaţiile propuse de spectacol.

Cum aţi caracteriza în câteva cuvinte teatrul în România?

Suntem într-o permanentă schimbare. Teatrul independent a căpătat tot mai multă amploare, au apărut noi spaţii underground în care artiştii tineri îşi pot prezenta spectacolele iar anumite teatre au început să accepte proiecte din exterior, ceea ce este foarte bine. Pe de altă parte, în continuare este greu să pătrunzi şi este şi mai greu să te fereşti de compromisuri.

Un vis despre România?

Înainte de toate să ne închipuim că vrei să mergi la teatru. Să presupunem acum că ţara noastră e de fapt un oraş şi că putem ajunge în cel mult o oră la orice teatru vrem noi. Să mai presupunem că sunt destule săli astfel încât fiecare artist (actor, regizor etc.) în parte are câte un singur spectacol în seara aceasta.

Toate reprezentaţiile încep la aceeaşi oră, se joacă o singură dată şi în acelaşi timp dar (atenţie!) se joacă pentru ultima oară. Biletul să spunem că ar costa 50 de lei indiferent de spectacolul la care ti-ai dorit să ajungi. Şi să mai adaugăm ceva. Dacă nu suporţi canicula, atunci afară sunt 40 de grade la umbră. Sau dacă deteşti ploaia, atunci afară e furtună ş.a.m.d.. Din varii motive, abia acum afli toate aceste lucruri. Pentru ce spectacol/actor/regizor/ai ieşi din casă? Pentru ce sau cine ai plăti oricum?

Mi-ar plăcea acum să am o listă lungă. Să-mi vină să dărâm teatrul de ciudă că nu pot vedea mai multe spectacole în acelaşi timp. Să dau telefoane la prieteni, să ne impărţim şi fiecare să filmeze pe ascuns câte o piesă. Să vreau să fiu peste tot. Să fie atât de greu s-aleg încât gândurile să mi se tamponeze violent în mintea mea. Dar cel mai mult, mi-ar plăcea să simt cum pierd ceva indispensabil, extrem de valoros, dacă nu ajung acolo. Să simt că spectacolul se joacă pentru mine. (Asta cu siguranţă e cel mai important!) Dar nu. Din păcate, nu. Din păcate pot să aleg cu uşurinţă… Şi dacă întârzii, oricum nu începe la fix.

Dacă România este o piesă de teatru, caracterizaţi-o în câteva cuvinte.

(Pe una dintre uşile ce dau în foyer intră un bărbat înalt)

B : Domnule I? Dumneavoastră sunteţi domnul regizor I, nu?

I : Da.

B : Bună ziua.  Am venit să vă aduc la cunoştinţă faptul că tot personalul a fost eliberat din funcţii. Începând de azi, de la orele 16:00 această instituţie se închide.

I (pierdut) : Dar nu puteţi închide teatrul! Când s-a hotărât acest lucru? Eu de ce nu am ştiut nimic? De ce nimeni nu a ştiut nimic?

B : Domnul meu, eu sunt un om de afaceri, timpul înseamnă bani cum se zice… În fine. Ce vă pot spune? Oraşul s-a mărit, avem nevoie de spaţii comerciale şi nu numai. În numeroase conferinţe de presă şi şedinţe s-a discutat această problemă. Dar dacă vreţi să aflaţi informaţii mai multe, nu eu sunt persoana care vă trebuie. Eu doar am fost rugat să vă anunţ să opriţi repetiţiile şi să părăsiţi teatrul. Asta e tot. La revedere! (pleacă)

 

Multumim!

Interviurile RomaniaPozitiva, iunie 2012

————————————————————————————————————–

DESPRE TEATRUL INDEPENDENTILOR PROFESIONISTI

Trupa Teatrul ACUM va pune in scena in cadrul Festivalului Teatrelor de Buzunar spectacolul “Locuri calde” de Alex Vlad, Raluca Ghervan si Razvan Marinescu, miercuri, 13 iunie, de la ora 18:00, la Teatrul Foarte Mic.

DESPRE FESTIVALUL TEATRELOR DE BUZUNAR

Prima editie a Festivalului Teatrelor de Buzunar aduna in perioada 11-17 iunie peste 20 de trupe independente de teatru, care pun in scena zeci de spectacole de teatru clasic, interactiv, stradal, atelier, teatru-magie si pentru copii, in locatii consacrate si neconventionale din Bucuresti.

Consulta programul complet al festivalului aici.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.