Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Teatrul de Sufragerie – o altfel de poveste în care apărem şi noi

0

Astăzi se lansează Teatrul de Sufragerie, un proiect cultural al Lumii lui MOMO care se adresează tuturor categoriilor de public, iubitori de teatru, poezie şi muzica. Cu această ocazie, Teatrul de Sufragerie anunţa deschiderea stagiunii de vară, printr-o nouă adaptare a spectacolul “Fără Cap” în regia Ioanei Petre cu Răzvan Ropotan şi trupa “Late Summer”, care se va juca chiar în ziua deschiderii la ora 20.30.

Iniţiatorii noului proiect de teatru independent sunt Mirela Loghin şi Răzvan Ropotan, care propun o alternativă a teatrului din sălile consacrate de spectacol, prin îndepărtarea barierei actor- spectator, schimbând perspectiva spectatorului cu privire la nivelul lui de implicare.

În sufrageria noastră se joacă teatru pe covor în intimitatea spectatorilor – în mijlocul lor chiar – actorul aşezându-se lângă ei,  adresându-le direct şi personal, ca şi cum ar releva o frumuseţe ascunsă, o lume indedita şi în acelaşi timp neobişnuită. Această abordare surprinde jocul actorului în toate aspectele lui ascunse privirii atunci când eşti pe o scenă mare. Astfel, se îmbogăţeşte perspectiva spectatorului  pentru că el poate observa mai multe detalii din jocul actoricesc, din emoţii şi stări. “ a declarat Mirela Loghin, unul dintre Initiatorul Proiectului.

De 3 luni  de zile Teatrul de Sufragerie  este mai degrabă un  laborator numit sufragerie. Avem trei spectacole adoptate si adaptate, care au participat la festivaluri în Bucureşti, Bacău, Sibiu şi Tukums (Letonia). De 1 lună am început să montăm prima noastră producţie,  Alice în sufrageria minunilor, regie şi text Selma Dragoş.

Până acum avem: 9 spectacole jucate, peste 200 de spectatori, mai mult de 400 de ceaiuri băute, 100 de chestionare completate şi, cel puţin 50 de spectatori fideli. E timpul să veniţi mai aproape. De aici, de unde stăm noi jocul actorului se simte. Altfel. Căci suntem un altfel de proiect de teatru. 100% independent, 100% de sufragerie.

Atmosfera Teatrului de Sufragerie este cu totul specială: un spaţiu care îi oferă atât spectatorului cât şi actorului intimitate, confort, siguranţă, căldură, grijă, atenţie, linişte interioară – într-un cuvânt sentimentul de acasă. Iar Acasă este locul în care vrei să te întorci – citându-l pe Stefan Caraman.

Imaginează-ţi  o seară, în care îţi inviţi cei mai buni prieteni şi povesteşti despre tine şi viaţă. Şi e pe bune. Fără cortina. Fără lumini, efecte speciale, fără decoruri prefabricate. E ca şi cum ai fi gol, în faţa oglinzii tale şi te descoperi. Diferenţa este că eşti privit în ochi de alţi 20 sau 40 de ochi. Eşti într-o expunere în care eşti nevoit să fii sincer. Pentru că jocul tău, se simte. Iar tu, actor, primești vibraţia, emoţia spectatorului dar şi întrebările pe care acesta le poartă în ochi feedback în timp real spune Răzvan Ropotan, actor, masterand al UNATC, București.

Ce ne propunem? propriile producţii de teatru, participarea in festivaluri, promovarea tinerilor actori, dramaturgi şi regizori romani, provocarea actorilor deja consacraţi să joace cu un altfel de public.

Cele 3 zile dedicate Lansării oficiale vor avea ca reprezentanţii: pe 24 mai Fără Cap, după Truman Capote, regia Ioana Petre, ora 20.30 (invitaţii), Horaţiu Malaele – Sunt un Orb (cu public), 27 mai Acasă de Ștefan Caraman, cu Ruxandra Coman, la 20.30. Vor continua în săptămânile care urmează Camil. Un oarecare de Răzvan Ropotan cu Ștefan Huluba pe 8 iunie şi Alice după Lewis Carroll, regia Selma Dragoș pe 10 iunie, avanpremieră.

Teatrul de Sufragerie propune  spectatorului o trăire reală, astfel încât la final  să îşi  pună întrebarea cine a jucat până la urmă, eu sau actorul?

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.