Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Street Delivery – efectul de alienare!

3

UPDATE, 8 iunie 2011 – PROGRAMUL STREET DELIVERY EDITIA 2011 – TIMISOARA – 11-12 IUNIE

(CU)DREPTUL LA CUVANT* este un “serial” de articole scrise cu şi despre România. Simplu, direct şi cinstit. Dacă pe parcurs apare şi puţin umor nu ne supărăm deloc:) Pentru ediţia curentă a acestui serial avem plăcerea şi onoarea să îl avem ca invitat pe Codin Orăşeanu cu povestea unui proiect extrem de frumos, Street Delivery în Bucureşti, ediţia 2010!

La citire plăcută!
RomaniaPozitiva, Februarie 2010
Street Delivery – efectul de alienare

„Efectul de alienare sau Brecht “V-effekt”. Am descoperit, nu cu mult timp în urmă, conceptul lui BERTOLT BRECHT  (1898-1956). Poet, scenarist  şi reformator de teatru german, Brecht s-a născut în Augsburg, Bavaria. Întreaga sa activitate s-a concentrat pe reformarea teatrului. El era interesat de public şi de atitudinea acestuia faţă de o piesă de teatru. El a dezvoltat un nou model de teatru – Epic, care încuraja spectatorul să gândească, mai de grabă decât să se implice în acţiune şi/sau să se identifice cu personajele. Pentru acest proces el a folosit efectul de alienare – “V-effekt”. Procesul de alienare a stat la baza teatrului epic care pune accentul pe idei şi lecţii didactice, încercând să forţeze publicul către un raţionament lipsit de emoţie.

„Nothing is more important than learning to think crudely. Crude thinking is the thinking of great men.” Această gândire crudă aduce ca prim proces modelul reinterogării comunului. Să analizăm următorul exemplu de alienare:

„Tu vezi cum arată biroul tău?”
Evident că cel căruia îi este adresată întrebarea ştie cum arată biroul lui. Dar… Întrebarea are rolul de a-l face pe interogat să se uite încă o dată la birou, să îl studieze şi să îşi multiplece perspectiva asupra acestuia. Astfel, întrebarea are rolul de a aliena perspectiva pe care subiectul o avea deja depre birou. În urma întrebării el va da şi alte interpretări noţiunii de birou. Va remarca detalii pe care, chiar dacă se aflau în faţa lui, nu le mai lua în considerare.

Street Delivery îşi propune să alieneze conceptul de stradă aşa cum este el definit şi înţeles de mare majoritate a locuitorilor spaţiului public – drept simplu spaţiu de tranzit din punctul X în punctul Y. Proiectul propune alienarea acestei percepţii şi redescoperirea detaliilor şi beneficiilor pe care exploatarea acestui spaţiu l-ar putea avea – un spatiu  cultural de interacţiune, un loc de relaxare, un spaţiu de petrecere, un mod de a te bucura de oraş.

Prin Street Delivery propunem un exerciţiu alternativ de locuire a spaţiului public. Timp de trei zile pe an, de la Grădina Icoanei şi până la cinematograful Patria, Fundaţia Cărtureşti şi Ordinul Arhitecţilor din România închid strada pentru maşini şi o deschid pentru oameni.

Proiectul are ca fundament planul urbanistic zonal (PUZ) ce propune crearea unui traseu cultural pietonal ce leagă Grădina Icoanei de Grădina Cişmigiu.”

Proiectul are ca fundament planul urbanistic zonal (PUZ) ce propune crearea unui traseu cultural pietonal ce leagă Grădina Icoanei de Grădina Cişmigiu. Obiectivele planului urbanistic includ: lărgirea trotuarelor, crearea unui pasaj pietonal subteran care să traverseze Bulevardul Magheru şi parcaje subterane pe mai multe nivele. Noua promenadă va fi destinată în principal pietonilor şi bicicliştilor, urmarind să ofere o soluţie alternativă blocajelor din trafic şi străzilor zgomotoase din această zonă. Promenada va avea atât o dimensiune utilitară cât şi una culturală.

Asta înseamnă că trecătorii se pot plimba şi se pot bucura de oraş, având posibilitatea de a zăbovi pe terasa unei cafenele sau de a participa la diverse spectacole de stradă în aer liber. Ne interesează oraşul, felul în care funcţionează el şi felul în care reactionează la intervenţia oamenilor. Dar ne interesează, în egală măsură, ca oamenii să se simtă plini de viaţă şi binedispuşi în interacţiunea lor cu oraşul.

Am ales strada Arthur Verona datorită bogăţiei sale arhitecturale şi culturale. Atât strada, cât şi împrejurimile sale se bucură de o serie importantă de monumente. Am să enumăr numai câteva:

  • repere esenţiale de arhitectură – 12 monumente istorice listate: Şcoala Centrală, Blocul Aro, Biserica Anglicană,  Casa Universitarilor, Hotel Ambasador; opere ale unor arhitecţi importanţi – Ion Mincu, Horia Creangă, Arghir Cullina, Duiliu Marcu, Paul Gottereau, Victor Stephănescu.
  • teatre, săli de spectacol: Cinema Patria, Teatrul Nottara, Teatrul Ion Creangă – în total 2300 de locuri.
  • artă monumentală, instalaţii în spaţiul public datorate unor sculptori merituoşi: Bustul lui Gr. C. Cantacuzino, de Ernest Dubois, basoleriefuri de Ion Jalea, Mac Constantinescu la Imobilul Cugir, Grigore Călinescu (lângă blocul ONT) etc.
  • parcuri istorice, arbori seculari în Grădina Icoanei, a Universitarilor, grădinile Casei Mincu şi a Casei Turnescu.
  • săli de conferinţe, spaţii pentru expoziţii: Cărtureşti, Casa Magistraţilor, Centrul de documentare al Ministerului Sănătăţii – 300 de locuri (200MP).
  • şcoli, instituţii de cultură, asociaţii profesionale: Facultatea de Litere, Uniunea Juriştilor, Ordinul Arhitecţilor din România, Asociaţia Scriitorilor Profesionişti din Bucureşti.

Aceste spaţii sunt văzute de trecător ca un detaliu insignifiant. Cu toate că aceste locuri sunt încărcate de o istorie importantă pentru oraş ele sunt privite, de către trecător, ca simplu decor. Sunt parte din peisaj, nimic mai mult. Pe parcursul celor trei zile în care închidem strada pentru maşini locuitorii oraşului se pot bucura de concerte, ateliere de olărit pentru copii, teatru, workshopuri, slow food, street art ş.a.m.d.

…vă invităm anul acesta între 11 şi 13 iunie pe Arthur Verona (Bucureşti) să redescoperim bucuria oraşului!”
Din păcate, spaţiul nu îmi permite să dezvolt toate faţetele proiectului şi trebuie să ma opresc la această descriere de ansamblu. Pentru cei care nu au participat până acum la Street Delivery, fie el în Bucureşi sau Timişoara, în cele trei zile din an când închidem strada, vă invităm anul acesta între 11 şi 13 iunie pe Arthur Verona (Bucureşti) să redescoperim bucuria oraşului!

Echipa Street Delivery Bucureşti din 2009:  Anca Danilă, Mirela Duculescu, Monica Grigore, Alina Jijău, Ana Niculescu, Ioana Rusu, Ana Szel, Luiza Zamora, Cristian Neagoe, Ştefan Niţă, Codin Orăşeanu, Valentin Sălăgeanu, Daniel Voinea.”

Mulţumim Codin & Street Delivery! Aşteptăm cu nerăbdare să ne bucurăm de stradă la Stret Delivery 2010! Te invităm să vezi şi fotografiile de mai jos (fotografiile aparţin Ioanei Rusu).


RomaniaPozitiva, Februarie 2010

*(CU)DREPTUL LA CUVANT este un “serial” de articole scrise cu şi despre România. Simplu, direct şi cinstit. Dacă pe parcurs apare şi puţin umor nu ne supărăm deloc:) Dorim ca prin aceste scurte articole să oferim spaţiu pentru scris unor invitaţi care să transmită mesaje cu şi despre România. Nu e chiar un interviu. Este mai degrabă un spaţiu alb pe ecranul calculatoarelor. Un spaţiu ce aşteaptă să fie populat cu opinii, păreri, mesaje “la liber” despre ţara în care trăim.

Pentru acest serial o să invităm persoane ce doresc să scrie simplu, direct şi cinstit. Dacă doreşti să participi la acest serial din postura de actor principal, te rugăm să ne transmiţi un mesaj la romaniapozitiva@gmail.com Dacă ne place ce citim te publicăm şi ne vedem şi la o cafea. Poate că în timp o să transformăm serialul în film de cinema:) Până atunci, însă, spor la citire!

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

3 comentarii

  1. Pingback: Street Delivery, un concept de strada

  2. Pingback: Bucurestiul este sub asediu! Panica in direct! | RomaniaPozitiva

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.