Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Solidaritate digitală

0

Ne face plăcere să îți aducem împreună cu prietenii de la Țara lui Andrei motive de optimism despre România inspirați fiind de raportul de implicare în comunitate al companiei Petrom. Este primul raport care nu arată a raport, ci spune o poveste şi este un instrument gândit să facă lumea mai optimistă. Alături de cifre, bugete şi detalii de implementare ale proiectelor, găseşti poveştile eroilor locali care au reuşit să îmbunătăţească viaţa comunităţilor.

Astăzi îți prezentăm o poveste despre cum echipamente informatice vechi sunt recondiționate și contribuie la crearea unor destine noi.

179_file1V-ați întrebat vreodată ce se întâmplă cu laptop-urile, desktop-urile și celelalte echipamente informatice atunci când compania pentru care lucrați decide că nu mai sunt suficient de performante sau pur și simplu se strică?

Organizația non-guvernamentală Ateliere Fără Frontiere (AFF) se întreabă în permanență și, mai mult decât atât, are și un răspuns. ”Am colectat de la Petrom echipamentele IT de care nu mai aveau nevoie, care au mers spre reciclare în cadrul AFF și o parte din ele au fost recondiționate pentru două proiecte de solidaritate digitală (donații) în 2011 și 2012.

Al treilea proiect este în curs de desfășurare. În 2011 am donat 175 de echipamente complete (unitate centrală, monitor, periferice, soft), în 2012 am donat 250 de echipamente complete și anul acesta vom dona, până la sfârșitul lunii septembrie, 300 de echipamente”, spun reprezentanții AFF.

”Ne-ar ajuta mult ca firmele partenere să ne recomande la furnizorii, clienții sau partenerii lor, pentru că o mare provocare este de a ajunge și a de ne întâlni cu responsabilii.”

176_file1Petrom nu este singura companie din România care a donat către AFF echipamente IT, dar reprezentanții ONG-ului spun că nu este deloc ușor să convingi actorii economici de utilitatea acestui demers.

Printre principalele provocări se numără lipsa de informații privind obligativitatea și importanța reciclării deșeurilor de echipamente electrice și electronice, inserția socio-profesională a persoanelor în dificultate din România, precum și un ”drum anevoios” pentru a obține toate aprobările pentru scoaterea din gestiune a echipamentelor și donarea lor către AFF.

”Ne-ar ajuta mult ca firmele partenere să ne recomande la furnizorii, clienții sau partenerii lor, pentru că o mare provocare este de a ajunge și a de ne întâlni cu responsabilii”, explică reprezentanții organizației non-guvernamentale.

”[…] în 2012 am donat 250 de echipamente complete și anul acesta vom dona, până la sfârșitul lunii septembrie, 300 de echipamente”, spun reprezentanții AFF”

172_file1Aceste provocări survin în ciuda faptului că, în teorie, sistemul avantajează pe toată lumea: companiile elimină într-un mod responsabil ”deșeurile” electronice, care sunt apoi recondiționate în atelierele ONG-urilor de către persoane defavorizate din punct de vedere social (primesc o remunerație pentru activitatea prestată, dar, mai important, reintră pe piața muncii, acumulând experiență) și care ulterior sunt donate sau în unele cazuri vândute cu prețuri foarte mici. ”În 2012, 88% din calculatoarele recondiționate au fost donate către școli, licee, grădinițe, universități, spitale, unități militare, ONG-uri. Clienții sunt tot dintre aceste grupuri. Din 2008, au beneficiat de calculatoarele recondiționate 88.135 de elevi, precum și studenți, angajați și publicul țintă al ONG-urilor, în proiecte sociale și educaționale (copii, tineri in dificultate)”, precizează reprezentanții AFF.

”În 2012, 88% din calculatoarele recondiționate au fost donate către școli, licee, grădinițe, universități, spitale, unități militare, ONG-uri.”

 175_file1

Povestea în cifre

15.000 euro a fost contribuţia directă în societate a companiei Petrom prin intermediul ONG-ului Ateliere fără frontiere

13 judeţe au beneficiat de dotarea laboratoarele de informatică ale școlilor şi liceelor (Argeş, Bacău, Constanţa, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Olt, Prahova, Sălaj, Teleorman, Vrancea)

4.000 de elevi au beneficiat de îmbunătăţirile tehnologice aduse şcolii

37 de instituţii dintre care 33 de şcoli generale, 3 licee şi 1 ONG au fost incluse în programul de înnoire a echipamentului electronic (46 calculatoare, 89 monitoare, 35 imprimante, 80 laptopuri)

 169_file1
178_file1

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.