Solidaritate digitală

0

Ne face plăcere să îți aducem împreună cu prietenii de la Țara lui Andrei motive de optimism despre România inspirați fiind de raportul de implicare în comunitate al companiei Petrom. Este primul raport care nu arată a raport, ci spune o poveste şi este un instrument gândit să facă lumea mai optimistă. Alături de cifre, bugete şi detalii de implementare ale proiectelor, găseşti poveştile eroilor locali care au reuşit să îmbunătăţească viaţa comunităţilor.

Astăzi îți prezentăm o poveste despre cum echipamente informatice vechi sunt recondiționate și contribuie la crearea unor destine noi.

179_file1V-ați întrebat vreodată ce se întâmplă cu laptop-urile, desktop-urile și celelalte echipamente informatice atunci când compania pentru care lucrați decide că nu mai sunt suficient de performante sau pur și simplu se strică?

Organizația non-guvernamentală Ateliere Fără Frontiere (AFF) se întreabă în permanență și, mai mult decât atât, are și un răspuns. ”Am colectat de la Petrom echipamentele IT de care nu mai aveau nevoie, care au mers spre reciclare în cadrul AFF și o parte din ele au fost recondiționate pentru două proiecte de solidaritate digitală (donații) în 2011 și 2012.

Al treilea proiect este în curs de desfășurare. În 2011 am donat 175 de echipamente complete (unitate centrală, monitor, periferice, soft), în 2012 am donat 250 de echipamente complete și anul acesta vom dona, până la sfârșitul lunii septembrie, 300 de echipamente”, spun reprezentanții AFF.

”Ne-ar ajuta mult ca firmele partenere să ne recomande la furnizorii, clienții sau partenerii lor, pentru că o mare provocare este de a ajunge și a de ne întâlni cu responsabilii.”

176_file1Petrom nu este singura companie din România care a donat către AFF echipamente IT, dar reprezentanții ONG-ului spun că nu este deloc ușor să convingi actorii economici de utilitatea acestui demers.

Printre principalele provocări se numără lipsa de informații privind obligativitatea și importanța reciclării deșeurilor de echipamente electrice și electronice, inserția socio-profesională a persoanelor în dificultate din România, precum și un ”drum anevoios” pentru a obține toate aprobările pentru scoaterea din gestiune a echipamentelor și donarea lor către AFF.

”Ne-ar ajuta mult ca firmele partenere să ne recomande la furnizorii, clienții sau partenerii lor, pentru că o mare provocare este de a ajunge și a de ne întâlni cu responsabilii”, explică reprezentanții organizației non-guvernamentale.

”[…] în 2012 am donat 250 de echipamente complete și anul acesta vom dona, până la sfârșitul lunii septembrie, 300 de echipamente”, spun reprezentanții AFF”

172_file1Aceste provocări survin în ciuda faptului că, în teorie, sistemul avantajează pe toată lumea: companiile elimină într-un mod responsabil ”deșeurile” electronice, care sunt apoi recondiționate în atelierele ONG-urilor de către persoane defavorizate din punct de vedere social (primesc o remunerație pentru activitatea prestată, dar, mai important, reintră pe piața muncii, acumulând experiență) și care ulterior sunt donate sau în unele cazuri vândute cu prețuri foarte mici. ”În 2012, 88% din calculatoarele recondiționate au fost donate către școli, licee, grădinițe, universități, spitale, unități militare, ONG-uri. Clienții sunt tot dintre aceste grupuri. Din 2008, au beneficiat de calculatoarele recondiționate 88.135 de elevi, precum și studenți, angajați și publicul țintă al ONG-urilor, în proiecte sociale și educaționale (copii, tineri in dificultate)”, precizează reprezentanții AFF.

”În 2012, 88% din calculatoarele recondiționate au fost donate către școli, licee, grădinițe, universități, spitale, unități militare, ONG-uri.”

 175_file1

Povestea în cifre

15.000 euro a fost contribuţia directă în societate a companiei Petrom prin intermediul ONG-ului Ateliere fără frontiere

13 judeţe au beneficiat de dotarea laboratoarele de informatică ale școlilor şi liceelor (Argeş, Bacău, Constanţa, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Olt, Prahova, Sălaj, Teleorman, Vrancea)

4.000 de elevi au beneficiat de îmbunătăţirile tehnologice aduse şcolii

37 de instituţii dintre care 33 de şcoli generale, 3 licee şi 1 ONG au fost incluse în programul de înnoire a echipamentului electronic (46 calculatoare, 89 monitoare, 35 imprimante, 80 laptopuri)

 169_file1
178_file1

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează