Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Serie de workshop-uri “Parteneriate sustenabile și bune practici în responsabilitatea socială”

0

 

Federația Junior Chamber International (JCI) România, în parteneriat cu Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, alături de Asociația “Institutul pentru Politici Sociale” anunță organizarea primei serii de workshop-uri adresate membrilor Rețelei RSC, dar și altor organizații interesate de promovarea dialogului social – „Parteneriate sustenabile și bune practici în responsabilitatea socială” în cadrul proiectului „Acționăm Responsabil! – Rețeaua Socială RSC”.

În continuarea demersului de promovare și susținere a inițiativelor pentru responsabilizarea organizațiilor din punct de vedere social, dar și de creare a unui cadru de relaționare și schimb de know-how, workshop-urile vor fi susținute de speakeri consacrați din domeniul responsabilității sociale – autori de cărți, lectori, profesori universitari, responsabili RSC din corporații: Conf. univ. dr. Dumitru Borțun (Profesor în cadrul SNSPA), Lector univ. dr. Camelia Crișan (Profesor în cadrul SNSPA), Cristina Horia (Director Executiv, Fundația Sensiblu), Luminița Oprea (Autorul cărții “Responsabilitate Socială Corporatistă”), Dragoș Dehelean (Coordonator al portalului web ResponsabilitateSociala.ro), Cristian Ducu (Membru fondator al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată), Asist. univ. dr. Alin Stancu (Profesor în cadrul ASE București).

Scopul workshop-urilor este acela de a asigura transferul de know-how și de a permite membrilor rețelei și celorlalți participanți să interacționeze, să își consolideze relațiile deja create și să se antreneze în schimburi de opinii și de experiență în timp real, oferind de asemenea cadrul perfect pentru ca participanții să dezbată provocările cu care se confruntă în implementarea proiectelor sociale și să creioneze inițiative comune de RSC la nivel de industrie, ramură economică sau regiune de dezvoltare.

Seria de workshop-uri pe tema „Parteneriate sustenabile și bune practici în responsabilitatea socială” se va desfășura pe litoralul romanesc (Stațiunea Mamaia) și va include 8 workshop-uri (câte un workshop adresat fiecărei regiuni de dezvoltare), după cum urmează:

  • 11 – 14 august – Regiunile de dezvoltare Centru (Sibiu), Nord-Vest (Cluj-Napoca), Nord-Est (Iaș) – vor avea loc trei workshop-uri în paralel;
  • 18 – 21 august – Regiunile de dezvoltare Vest (Timișoara), Sud-Vest (Craiova), Sud-Est (Constanța) – vor avea loc trei workshop-uri în paralel;
  • 25 – 28 august – Regiunile de dezvoltare Sud (Ploiești) si București-Ilfov – vor avea loc două workshop-uri în paralel.

Ținând cont de rezultatele cercetării online efectuate în luna iunie 2011 în cadrul proiectului, la care au participat peste 250 de organizații (detalii), workshop-urile vor aborda aspecte conceptuale legate de viziunile diferite asupra RSC, aspecte practice legate de poziția și rolul diferitelor organizații în promovarea responsabilității sociale, precum și legate de strategii de abordare a stakeholderilor, dezvoltare de parteneriate sustenabile și implementare de inițiative de RSC, pe următoarea structură:

  • RSC – De la teorie la practică;
  • Rolul diferitelor tipuri de organizații în promovarea responsabilității sociale;
  • Dialogul social. Identificarea și implicarea stakeholderilor;
  • Caracteristicile unui parteneriat de succes. Condiții de sustenabilitate;
  • Tipuri de proiecte dezvoltate în parteneriat. Studii de caz;
  • Criterii și indicatori pentru selecția bunelor practici pe tipologii de parteneriate și proiecte.

Participarea la workshop este GRATUITĂ, organizatorii asigurând în același timp cazarea și masa pentru participanți, precum și decontarea cheltuielilor de transport.

Pentru informații suplimentare, vă rugam să accesați http://www.actionamresponsabil.ro/evenimente/serie-workshop-august-2011.

 

Despre proiectul „Acționăm responsabil! – Rețeaua Socială RSC”

Proiectul „Acționăm responsabil! – Rețeaua Socială RSC” este destinat promovării dialogului social și soluționării provocărilor cu care diferite organizații se confruntă în implementarea inițiativelor de responsabilitate socială. Până în prezent, echipa a creat deja o rețea de peste 100 de membri din cele 8 regiuni de dezvoltare, aceștia comunicând în permanență informații, știri și rapoarte de RSC prin intermediul portalului www.actionamresponsabil.ro.

În primele zece luni de proiect, au avut loc 7 conferințe regionale și o conferință națională, acestea reunind peste 600 de participanți, reprezentanți din corporații, IMM-uri, patronate, asociații și diverse organizații ale societății civile. Cele 8 centre regionale asigură în mod constant asistență directă organizațiilor și persoanelor interesate, la sediile din orașele: București, Iași, Constanța, Cluj-Napoca, Timișoara, Sibiu, Craiova, Ploiești. În continuare, ne propunem ca – până la sfârșitul acestui an – să mai organizăm o conferință națională la Brașov, în luna septembrie, urmând să revenim cu detalii vis-a-vis de invitații pe care îi vom avea și aspectele specifice de RSC pe care ne propunem să le abordăm cu ajutorul acestora și al participanților.

 

Împreună cu partenerii noștri – membrii Rețelei Sociale RSC, ne propunem să creștem nivelul de conștientizare în sensul responsabilității sociale și să reactivăm răspunderea la nivel individual, astfel încât să generăm schimbări vizibile de mentalitate și conduită. Astfel, până la sfârșitul proiectului (octombrie 2013), urmează să mai aibă loc o a doua serie de workshop-uri și alte 5 conferințe naționale, dar și un concurs național de proiecte de RSC, un program de asistență și unul de  cursuri de formare adresate membrilor rețelei, menite să aibă ca finalitate crearea un corp de experți în domeniul RSC.

Despre inițiatorii proiectului:

Junior Chamber International (JCI) România este o organizație de tineri lideri, antreprenori și profesioniști afiliată rețelei mondiale Junior Chamber International, care numără mai mult de 200.000 de membri în peste 120 de țări. Organizația activează în România din 2002, timp în care reprezentarea sa regională s-a extins în 16 orașe, prin intermediul celor aproximativ 200 de membri ce activează în arii precum: business, comunitate, dezvoltare personală și internaționalism.

Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului asigură o platformă de suport vitală proiectului, grație infrastructurii, expertizei și resurselor umane antrenate în acest scop. Portofoliul ministerial de proiecte cu finanțare europeană cuprinde inițiative cu o componentă de responsabilitate socială, precum “Cartea Dunării Albastre” și “Academia Oracle”.

Asociația „Institutul pentru Politici Sociale” a fost creată pentru a răspunde nevoilor exprimate de grupurile defavorizate în ceea ce privește dreptul acestora de a participa activ în societate și a accesului la resurse de orice natură. Printre proiectele sociale cu finanțare europeană derulate de Asociație în anul 2010 se regăsesc: „Centrele de Incluziune Socială – oportunitate pentru facilitarea participării pe piața muncii a grupurilor vulnerabile” și „Rețeaua Autorităților Competente pentru Calificările Profesionale din România (IMI PQ NET România)”.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.