Se intampla in Romania! Locul in care se reinventeaza „comunitatea”

0

In multe sate din Romania, vremurile, dar si oamenii par ca se impotrivesc unui trai normal. In multe locuri biblioteca sau parcul satului zac schimonosite de rugina si paguba, fara sa mai cunoasca nici macar sensul cuvantului „comunitate”.

…Si dupa o astfel de introducere –demna de o telenovela – avem un caz pozitiv. O comunitate care se impotriveste „mersului normal” si degradant al vietii la sat. In comuna Birca (judetul Dolj) se reinventeaza comunitatea. Na face placere sa-ti prezentam o poveste despre COMUNITATEA. O poveste primita pe e-mail pentru ca oamenii de acolo doreau sa-si faca auzite initiativele.

Atentie, te prevenim! Nu e o poveste senzationala. Sunt multe situatii similare in tara. Numai ca nu stim de ele pentru ca nu sunt „de senzatie”. La urma urmei, e o poveste fara final tragic, fara impuscaturi in strada si fara divort in direct la TV…

—–

„Ma durea foarte tare faptul ca nu mai existau multe lucruri, in comunitatea mea,…”

Asociatia Cultural – Artistica Tinere Sperante din comuna Birca, judetul Dolj

Povesteste pentru RomaniaPozitiva – Rodica Ciutureanu

„Beneficiarii asociatiei noastre sunt copii si tineri din familii fara posibilitati, dar si persoane de etnie roma, copii romi cu risc de abandon scolar. Avem 2 ani si jumatate  de activitate, care s-a bazat pe activitati cultural-artistice cu copiii si pe participari la proiecte de formare in domeniul ONG. Aceste participari le-am obtinut cu multa munca, dar am reusit sa capatam experienta si abilitati noi in lucrul cu copiii.

In acest timp, am reusit sa cistigam doua proiecte mici, dar cu valoare si impact deosebit in comunitate.

Primul proiect a fost cu Asociatia Vasiliada din Craiova, proiect ai carui beneficiari au fost copii intre 10 -14 ani si care s-a numit sa cresti mare. Activitatile din proiect au fost dezvoltarea de abilitati de viata prin art-terapie si educatie prin aventura. De asemenea, o componenta a proiectului a fost si finantarea de catre Asociatia Vasiliada a unui mic proiect pentru comunitate in care noi am propus reabilitarea si igienizarea a doua fantani care se aflau intr-o stare avansata de degradare.

Al doilea proiect cistigat a fost cu asociatia Ateliere Fara Frontiere din Bucuresti, al carui obiectiv a fost dotarea asociatiei cu 8 calculatoare, infiintarea unui centru de informare si documentare, apoi organizarea unui curs de 3 luni de invatare pe calculator, ai carui beneficiari vor fi atat copii, cat si persoane dornice sa invete sa lucreze si sa se informeze de pe calculator.”

  • RomaniaPozitiva: Care este cea mai mare nevoie a comunitatii din Birca?

Cea mai mare nevoie a comunitatii Birca este dezvoltarea ei pe toate planurile si cu asta cred ca am spus tot. As mai adauga faptul ca ea se afla intr-un proces continuu de imbatrinire si degradare a vietii, ca de altfel majoritatea comunitatilor din mediul rural, prin exodul tinerilor in mediul urban si mai ales peste granite.

  • RomaniaPozitiva: Ce v-a determinat sa va implicati in proiectele descrise? Ce va motiveaza?

M-am implicat in aceste proiecte, deoarece am identificat in comunitatea mea nevoia de schimbare, nevoia de informare, nevoia unei vieti mai bune, nevoia tinerilor de a-si completa cunostintele in afara scolii, nevoia lor de a-si petrece timpul liber in conditii normale, civilizate.

Ma durea foarte tare faptul ca nu mai existau multe lucruri, in comunitatea mea, care acum 40 de ani reprezenta in zona un centru cultural zonal, o piata zonala unde la sfirsit de saptamina exista un tirg foarte mare unde se facea schimb de produse agricole.

In comunitatea mea exista – si exista- o biserica foarte mare cu sala de lectura, scoala din comunitate era renumita. Aici veneau copii din majoritatea localitatilor din zona.

  • RomaniaPozitiva: Ce inseamna „comunitate” pentru Dumneavoastra?

Pentru mine, comunitate inseamna locul unde traiesc si muncesc oameni indiferent de etnie, cu totalitatea activitatilor pe care le intreprind impreuna. Comunitate inseamna pentru mine, comuniunea adica impreuna, la fel ca in natura, acel lant trofic, adica totalitatea conditiilor de mediu, cu vegetatie, animale, ….etc (Rodica Ciutureanu).

Daca se strica o veriga din acest lant trofic dispare o specie si astfel acea convietuire, acea comuniune se degradeaza. Asa se intimpla si in cazul unei comunitati, daca sa rupe o veriga – se degradeaza.

In finalul acestui mesaj dorim sa multumim in special Fundatiei Pact cu care am lucrat in numeroase proiecte de formare, de informare asupra accesarii fondurilor europene, Agentiei Impreuna, Asociatiei Institutul Roman de Training, Asociatiei Crono din Craiova, Asociatia Ateliere Fara Frontiere, Asociatia Vasiliada din Craiova.

Rodica Ciutureanu,

Presedinte Asociatiei Cultural-Artistice Tinere Sperante

Interviurile RomaniaPozitiva, ianuarie 2011

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează