Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Sate care își păstrează identitatea

1

autor text *Daniel Roșca (Rural travel guide & entrepreneur www.ViaTransylvania.com)

Un aspect încă fascinant din cotidianul românesc este viața la țară, pe alocuri păstrată așa cum era cu mulți ani în urmă. Pe de altă parte însă, satul românesc se modernizează și urbanizează. Ar trebui însă să ne dorim să păstrăm autenticitatea și elementele de patrimoniu rural care o dată pierdute cu greu mai pot fi reînviate. Mă refer aici la arhitectura tradițională, portul, ocupațiile, tradițiile, felurile de mâncare, stilul de viață.

De ce să le păstrăm? Pentru că sunt parte din identitatea noastră.

Cum? Răspunsuri pot fi multiple, o să ma concentrez însa pe abordarea prin turism prin a da câteva exemple de cum turismul rural desfășurat în mod responsabil poate să contribuie la conservarea patrimoniului rural.

Un prim sat-exemplu este Viscri, în județul Brașov. Numele său vine de la Weisskirch adică biserica alba în germană, acum monument UNESCO în rândul bisericilor fortificate din Transilvania. Un sat ce ajunsese în paragină a fost resuscitat printru-un proiect al Fundației Mihai Eminescu de restaurare și conservare a satului. În trecut populația a fost majoritar germană, în ultimii 60 de ani aceștia au migrat în Germania și casele au ramas părăsite. Astfel acum vreo 20 de români, 70 de germani și 400 de romi locuiesc în sat. Pe lângă ei și Prințul Charles are două proprietăți și vizitează aproape anual. Pe lângă restaurarea clădirilor, ocupații tradiționale precum oieritul, producerea cărămizilor, croșetatul au căpătat un suflu nou. Vara zeci de vizitatori trec prin sat și mai multe agro-pensiuni au fost inființate în case tradiționale oferind produse locale. Astfel se conservă patrimoniul și localnicii obțin un venit suplimentar.

Pe când în Viscri domină culoarea albastră, la Rimetea în județul Alba domină culoarea albă iar ferestrele de lemn sunt verzi. Acesta este un sat locuit de secui și în 1999 a primit premiul Europa Nostra intrând astfel în conservare, casele fiind renovate în stil tradițional. Mulți localnici pun la dispoziție camere pentru călători și oferă mâncare tradițională. În sat s-a înființat un muzeu al mineritului de fier fiind o comunitate care în trecut a trăit din aceasta ocupație. De o mare frumusețe este mobila tradițională secuiască cu influențe săsești, în sat este un meșter care poate împărtăși meșteșugul său.  Zona este foarte pitorească, satul fiind așezat la poalele Pietrei Secuiului. Proiectul de conservarea a fost inițiat de Transylvania Trust cu finanțare din Ungaria.

Satul Ciocănești în județul Suceava este un alt sat-model. Bucovina este faimoasă pentru încondeiatul ouălelor iar aici aceste motive tradiționale se regăsesc și în portul popular, casele fiind și ele pictate în mod asemănător. Aici românii înțeleg că e bine să își păstreze identitatea, turismul e din nou un imbold. Localnicii erau faimoși plutași până acum 40-50 de ani, acum reînvie această ocupație vară, de dragul turiștilor. Bineînțeles încondeiatul ouălelor, dăinuie!

Deci, se poate!

*Daniel Roșca a revenit în România în 2010 propunându-și să contribuie la conservarea patrimoniului rural românesc. A observat că turismul, făcut în mod responsabil și la scară mică, este un imbold pentru conservarea patrimoniul, decizând să înființeze o agenție de turism rural, Via Transylvania. Se adresează în special străinilor care găsesc satul românesc fascinant. Există și o categorie de români interesați de acest gen de experiențe autentice.

Puteți citi mai multe despre genul de itinerariile propuse străinilor care includ aceste sate: Viscri , Rimetea, Ciocănești.

Mai multe informatii pe http://true-romania.tours/

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Un comentariu

  1. Pingback: TRAVEL: Via Transylvania | Romanian Itineraries

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.