Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Săptămâna culturii își ia avânt!

0

După cum v-am avertizat de data trecută, la Timișoara a debutat Săptmâna culturii, dedicată în acest an civilizațiilor precolumbiene. În aceste condiții vor exista diverse evenimente, de la prelegeri la expoziții sau concerte, o reală oportunitate de a descoperi cel puțin o manifestare care să vă stârnească interesul.

Vineri, 18 martie, va avea loc la Cercul Militar din Piața Libertății o expoziție dar și o prelegere pe tema Enigmele civilizației Maya. După ce în urmă cu două săptămâni, poate ați văzut piesa “Romeo și Julieta” pusă în scenă de TNT la Sala 2, aveți acum posibilitatea să revedeți varianta studenților de la Teatrul Thespis. Originalitatea piesei constă în maniera atipică de prezentare, și anume mai mulți Romeo și mai multe Juliete deodată pe scenă.

Saptamana culturii isi ia avant - articol evive

Sâmbătă, aveți ocazia să aflați de ce unele personalități ale acestei țări au ales să se întoarcă aici după ceva vreme petrecută în străinătate. Deși pentru mulți dintre noi așa ceva pare absurd, se pare că motivațiile personale sau profesionale pot fi încă convingătore pentru o reîntoarcere pe meleagurile străbune. În cadrul lansării de carte De ce m-am întors în România?, la Librăria Diverta din Iulius Mall, vei cunoaște câteva astfel de personalități și poate se lasă și cu o serie de autografe spre final.

Mai pe seară, după ce în prealabil v-ați confecționat masca potrivită, sunteți invitați la bal! Este vorba de Balul Primăverii din cadrul Săptămânii Culturii, care propune, dans, măști și costume.  Dacă totuși optați pentru o seară mai liniștită, Tribuna Café din Arad, are în meniu un acordeon și o vioară. Luchian Sălăjean și Ștefan Besu te întâmpină alături de Astor Piazzolla, Vittorio Monti, W.A. Mozart și Bela Bartok.

Duminică, 20 martie, din nou la Arad, va avea loc o dezbatere între doi grei ai culturii române, Andrei Pleșu și Gabriel Liiceanu. Cei doi filosofi vor dezbate timp de două ore  pe tema La ce bun cultura? , în sala Palatului Cultural, răspunzând și întrebărilor venite din partea publicului. Se anunță o întâlnire interesantă, ce nu ar trebui ratată.

Săptămâna civilizațiilor precolumbine continuă luni, 21 martie, cu o serie de prezentări multimedia despre templele mayașe și orașele aztece, dar și cu o piesă de teatru orchestrată de trupa de teatru filosofic a Noii Acropole.

Universitatea de Vest Timișoara organizează ce-a de-a doua ediție a Festivalului de film Cinecultura, în perioada 21-25 martie. Aveți ocazia să urmăriți o serie de filme premiate la prestigioase festivaluri  de film în ultimii ani, marea majoritate cu teme sociale.  Cele mai așteptate, cred că ar fi, în ordinea propusă spre difuzare de către organizatori, Morgen, al lui Marian Crișan și câștigătorul Ursului de aur la Berlinale 2004, Gegen die Wand , regia și scenariul Fatih Akin.

Incursiunea în civilizațiile mayașe și aztece va lua sfârșit miercuri, 23 martie odată cu încheierea ediției din acest an a Săptămânii culturii. Sper că în acel moment veți fi mini experți în acest subiect și că organizatorii vor fi mulțumiți de tema aleasă pentru acestă ediție.

La Biblioteca Centrală Universitară Eugen Todoran, va avea loc lansarea cărții Vals pe fire de păianjen de Bogdan Munteanu, care vede cotidianul ca “o gâlceavă permanentă, istovitoare între „carpe diem” și constrângeri.”

În cadrul Lunii francofoniei la Timișoara, vor fi puse în scenă de către croații din Zadar și Zagreb, două piese de teatru scurte, drăguțe și usor digerabile. Evenimentul va avea loc joi, 24 martie, la Casa de Cultură a Studenților.

Mini drame la Teatrul German din Timișoara, este noul proiect de lectură scenic creativă, oferit de studenții Secției Actorie în limba germană. Minidramele sunt adecvate lecturii scenice deoarece sunt scurte şi au un caracter fragmentar, dar şi din cauza reducerii la un dialog şi o acţiune minimală. Obligativitatea unei scene este astfel îndepărtată, ajungându-se mai degrabă la un teatru mental, cu mult mai multe libertăți.

Pentru o seară jazzy, Bunker a pregătit  …on Jazz, un proiect ce debutează cu Sebastian Spanache, Dan Mitrofan, Mihai Moldovan și Radu Pieloiu. Să îi urăm baftă cvartetului, la cât mai multe piese cu intruziuni în funk, soul și drum and bass. Dacă doriți să-i susțineți pe ei sau noul proiect inițiat de Clubul Bunker, aruncați un ochi joi seara.

Despre autor

avatar

Evive.ro, artă și cultură - evenimente în Timișoara.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.