Să nu mai fim martori la vânzarea de oameni

0

autor text Mădălina Mocan de la Centrul Raţiu pentru Democraţie, invitată la rubrica Dreptul la Cuvânt 

„România continuă să fie o ţară sursă, de tranzit şi de destinaţie în ceea ce priveşte traficul de persoane”:

fraza de jargon pe care o puteţi întâlni în fiecare raport naţional sau internaţional, în fiecare întâlnire a unui grup de experţi, practicieni, factori de luare a deciziei, organizaţii neguvernamentale, instituţii, actori, grupuri de lucru … Realitatea umilitoare a acestui jargon neutru se traduce astfel: din România sunt vânduţi oameni, prin România trec oameni care sunt vânduţi, şi, din ce în ce mai des, în România sunt oameni vânduţi sau folosiţi ca să “presteze” în beneficiul altora.

Din 2006 suntem implicaţi în prevenirea traficului de fiinţe umane.

“Nu e de vânzare – Alege pentru binele tău” este un program prin care urmărim diminuarea riscului de victimizare şi creşterea nivelului de conştientizare asupra amplorii unui fenomen care trece peste toate barierele lumii în care trăim: de etnie, de gen, de statut social; victimele traficului de fiinţe umane sunt absolvenţi de şcoală primară la fel cum pot fi posesorii unei diplome care atesta studii universitare.

Colegele mele au fost prezente, alături de voluntarii campaniei, nu doar in săli de clasă şi la şedinţe cu părinţii ci şi în cafenele, baruri, mall-uri  răspunzând şirului de întrebări sacadate, uneori jenate, despre cum poţi verifica o oferta de munca în străinătate sau despre metodele de racolare folosite de traficanţi. Adevărul crud – acela că de foarte multe ori victimele sunt traficate de o persoana de încredere – membru al familiei, iubit, prieten – mă aduce la miza acestui program: aceea de a crea într-o comunitate legături de încredere care fac o societate să fie cu adevărat liberă. Succesul acestui program, din nou, dincolo de “scopuri, obiective şi statistici anuale”, este dat de intensitatea reacţiei avute de fiecare dintre noi în faţa violenţei de orice fel, a înşelăciunii şi a umilinţei.

Traficul de persoane este o afacere extrem de profitabilă: daca armele sau drogurile pot fi vândute o singură dată, un om poate fi vândut în scopul exploatării sexuale, prin muncă sau pentru cerşetorie de nenumărate ori. Prin urmare, amploarea fenomenului spune multe nu numai despre gradul de încredere dintr-o societate ci şi despre cât de puternice şi de curate sunt instituţiile ei. Într-unul dintre episoadele din The Wire Freamon spune:  “urmăreşti drogurile şi ajungi la dependenţi şi dealer-i. Dar dacă începi să urmăreşti banii, cine ştie  peste ce dai”.  Refuzând încă o data limbajul tehnic nu voi face referiri la felul în care supravieţuitorii traficului de fiinţe umane sunt protejaţi, depun mărturie sau sunt susţinuţi în lungul proces de recuperare. Şi nici la fondurile aflate la dispoziţia instituţiilor statului pentru derularea cercetării penale.

Voi spune doar că fiecare supravieţuitor care reuşeşte să aibă o viaţă normală, o familie, un loc de muncă, o perspectivă asupra viitorului reprezintă o mare victorie într-o bătălie cu demoni mulţi, în care i-au fost alături uneori familia, asistenţi sociali, psihologi, poliţişti, cadre medicale.

În fiecare an pe 18 octombrie ieşim în stradă pentru a dovedi că există solidaritate umană şi pentru a recupera o parte din demnitatea pierdută de fiecare dată când unul dintre noi judeca prea uşor “o fată ieşită la produs”, un “fraier plecat la cules de ardei”; pentru a recupera încrederea pierdută de fiecare dată când un traficant s-a ales cu o sentinţă neaşteptat de uşoară.

Şi în fiecare an numărul comunităţilor care aleg să marcheze Ziua Europeană de Luptă împotriva Traficului de persoane printr-o manifestare paşnică în spaţiul public creşte: uneori sunt clase de elevi, alteori organizaţii, alteori … oameni. NU simpli, ci demni. Pentru că dreptul la demnitate este fundamental negat de fiecare dată când unei fiinţe umane i se pune un preţ si este vândută ca marfă; pentru că oamenii “nu sunt de vânzare”!

autor text Mădălina Mocan de la Centrul Raţiu pentru Democraţieinvitată la rubrica Dreptul la Cuvânt 

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează