Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Rosia Montana. Turism sau industrie?

17

interviurile-romaniapozitivaDespre Rosia Montana s-au scris deja cateva tone de pagini si probabil cativa giga de memorie. Totusi, aducem si noi prin intermediul interviurilor RomaniaPozitiva cateva opinii despre viitorul Rosia Montana, un viitor care poarta culori diverse. Sa fie turism? Sa fie industrie?  Discutam (partinitor, ce-i drept) pentru viitorul turistic la zonei cu Asociatia Rosia Montana Verde

Rosia Montana. Turism sau industrie?

 

Rosia Montana . Turism sau industrie ?

Prin inceperea proiectului companiei RMGC s-ar distruge perspectiva dezvoltarii turismului nu doar la Rosia Montana, dar si in localitatile din apropiere aflate pe Valea Ariesului (Vadu Motilor, Albac, Scarisoara, Garda de Sus, Arieseni, Vidra, Avram Iancu), exploatarea de aur nefiind posibila fara otravirea Muntilor Apuseni cu cianuri. In plus, exploatarea ar distruge reteaua de galerii preromane, romane si medievale , precum si cladirile monument istoric pentru care Rosia Montana este vestita.

Care sunt cele mai mari oportunitati la Rosia Montana?

centru rosia montanaCentrul Istoric al satului renumit pentru farmecul de altadata, pe care il mai pastreaza prin cladiri de mineri, cinci biserici de diferite confesiuni, fostul cazinou etc.

Galeriile romane sapate cu dalta si ciocanul , singurele din lume ce pot fi vizitate in mediul lor natural( 150 m sunt amenajati turistic)

Muzeul Mineritului unde se poate vizita expozitia in aer liber  cu instalatii de prelucrare a minereului, lapidariul cu monumente litice (votive si funerare) din perioada stapanirii romane sec II-III si  expozitia  pavilionara a muzeului .

Taurile artificiale : Taul cel Mare, taul Brazi, taul Tarinii, taul Anghel , Taul Tapului, Taul Cornii, Taul Gauri. Peste 100 de tauri au existat in sec al XVIII-lea, folosite al alimentarae steampurilor( instalatii de macinare a minereului). In present, lacurile ramase reprezinta locuri pitoresti folosite ac puncte de agrement.

Ce isi propune Asociatia Rosia Montana Verde?

Asociatia Rosia Montana Verde isi propune sa promoveze patrimonial cultural si natural al zonei prin drumetii educative, tururi ghidate, vizite pentru elevi, ateliere tematice. Membrii asociatiei sunt localnici; unii dintre ei au lucrat in minerit in trecut iar acum isi doresc sa aiba un trai linistit la ei acasa.

Obiective ale strategiei de dezvoltare a turismului propuse de Asociatia  Rosia Montana Verde:

logo 27 febTurismul recreativ montan- turismul de drumeţie, prin organizarea  drumetiilor in Rosia Montana sau in imprejurimile acesteia: Taul Tarinii, varful Rotunda, Taul cel Mare,  Igre Vaidoaia; Taul Brazi, Piatra Corbului, Piatra Despicata, Zona Gauri, Mausoleul Antic in Rosia Montana;  Vf Detunata,  Comuna Bucium

Valorificarea produselor alimentare din gospodariile localnicilor de catre turistii carora li se ofera spatii de campare sau de turistii atrasi de o gastronomie locala si diversificata; posibilitatea cumpararii de suveniruri specifice zonei; incurajarea participarii la activitati gospodaresti specifice – taiatul lemnelor, framantatul painii,  etc.)

rosia montana 2

Forme de turism specializate –turism stiintific.

Turism geologic-asociatia propune asa numita ”Calatorie in lumea mineralelor”pe un afluent al Vaii Rosiei, cu ajutorul unui geolog, unde vizitatorii  vor cauta diferite minerale si roci ce se gasesc in Rosia Montana (dacite, brecii, gresii tufitice, cuart bipiramidal)  si vor primi informatii in legatura cu modul de formare al rocilor si mineralelor intalnite.

Turism minier – turistii  pasionati de istoria tehnicii si industriei pot primi,  din partea membrilor Asociatiei Rosia Montana sau din partea localnicilor care au lucrat cu  utilaje miniere, informatii complete despre galeriile miniere si exploatarea in subteran si la suprafata(cariera)a zacamantului aurifer, cat si despre uneltele si instalatiile pentru exploatarea si prelucrarea minereului aurifer  aflate o parte la Muzeul Mineritului din Rosia Montana.

Turism istoric– Turistii pasionati de istorie pot gasi multe situri arheologice din perioada romana care sunt  o sursa de informatii despre viata locuitorilor si metodele de munca din antichitate, vechi galerii sapate pana la data inceperii exploatarii la suprafata (anul 1970), precum si  Centrul Istoric in care s-a pastrat arhitectura specifica unui orasel transilvanean cu case monument istoric si trama stradala, ce pot constitui un muzeu in aer liber.

Conturarea de circuite turistice tematice, cu o largă adresabilitate „Circuitul caselor memoriale casa Simion Balint, Maria Botis Ciobanu, Iulia Petriceicu Hasdeu, Casa memoriala Closca din Carpinis” „Circuitul bisericilor “

Dezvoltarea ecoturismului –principala motivatie a turistului este observarea si aprecierea naturii si a traditiilor locale avand drept scop conservarea si protejarea naturii, folosirea resurselor umane locale, caracter educativ- respect pentru natura, constientizarea turistilor si a  comunitatilor locale.

Contact: Asociatia Rosai Montana Verde

Telefon: 0742 212 893 ; 0740 899 578

Adresa: Rosia Monatna , Nr 321, Jud Alba

WWW. Facebook.com/ TurismLaRosiaMontana

www.TurismLaRosiaMonatna.Wordpress.com

rosia montana

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

17 comentarii

 1. avatar

  Eu cred ca se pot face amandoua, nu se exclud reciproc. Deja s-a investit in obiectivele turistice, iar daca zona s-ar dezvolta mai mult si pe partea economica, cred ca asta ar atrage turistii. Nu prea iti vine sa faci turism intr-o zona despre care auzi ca are somaj de 80%

 2. avatar

  ar trebui sa primeze starea economica a zonei, sa fie locuri de munca, sa se poata asigura un trai normal, iar turism se poate face in continuare, se face si acum dar nu poate asigura veniturile necesare pentru a raspunde nevoilor oamenilor

 3. avatar

  pledez pentru ambele dar mai important parca este ca zona sa aiba o baza economica, sa nu mai fie un somaj asa ridicat si nu cred ca turismul singur poate raspunde corespunzator problemelor actuale, dovada si rezultatele scazute pe care le inregistreaza. e bine sa se faca turism, ajuta, dar fara locuri de munca nu poate face minuni

 4. avatar

  @mina: din pacate nici eu nu cred ca turismul singur poate face fata cerintelor economice pentru ca zona sa se dezvolte si oamenii sa reintre in normalitate

 5. avatar

  de ce sa fie una sau alta, cand se pot face amandoua? mai ales ca cei de la RMGC vor si investi foarte multi bani in reabilitarea patrimoniului si in reecologizarea mediului. oricum, oamenii din Rosia cer pornirea proiectului minier de ani de zile, de ce nu se face acest lucru?

 6. avatar

  @veronica mineritul a fost mereu ramura economica de baza in Rosia Montana iar oamenii de acolo vor ca mineritul sa revina, cred ca asta e un lucru foarte important, ce vor oamenii de acolo sa se intample, ca ei locuiesc acolo!

 7. avatar

  a fost si un referendum la Rosia Montana prin care oamenii de acolo au cerut pornirea mineritului, dar proiectul minier inseamna si investitii care vor face turismul posibil la Rosia Montana!

 8. avatar

  Poate cineva sa spuna cu exactitate cati angajati vor fi in momentul inceperii exploatarii aurifere de la Rosia Montana si pe ce perioada? In momentul de fata, majoritatea angajatilor RMGC sunt pe perioada determinata de trei luni si aproape toti stau cu spaima in suflet ca in orice moment pot sa ramana fara loc de munca. Mineritul cu tehnica moderna din zilele noastre si ritmul alert de exploatare nu mai inseamna de mult prea multe locuri de munca. Propaganda e mare, dar realitatea aceasta este!
  Minerit, la capacitatea prevazuta de RMGC, si turism, in aceeasi perioada, nici vorba! Milioane de tone de minereu si steril pe luna vor fi derocate si cu ele odata si vestigiile istorice mult mediatizate in lumea intreaga! In plus, tehnica folosita de aceasta companie( prin cianurare) va asigura o poluare sigura in aceasta zona, ce ar duce la izginirea turistilor, nu la aducerea acestora in zona.
  In concluzie, care e cea mai buna solutie?

 9. avatar

  Nu ai cum sa faci si turism si minerit in acelasi timp, e imposibil.
  Nu poti sa te plimbi cu niste turisti care vor sa vada Rosia Montana si in acelasi timp sa fie dinamitati muntii din jurul tau. Aici la Rosia Montana odata cu inceperea proiectului vor disparea 4 munti, nu va mai sta piatra pe piatra ASTA E CLAR.

 10. avatar

  @calin: cei drept se pot face amandoua si turism oricum dej ase face, dar modest pentru ca si acesta trebuie stimulat tot prin investitii

 11. avatar

  @vladi: cei de la Rosia au aratat cu mai multe ocazii ca vor reluarea mineritului, nu numai la referendum si la fel cred si eu ca fiind o zona in care oamenii au niste oportunitati, au unde lucra, fiind un pic de prosperitate si turistii vor trage mai mult

 12. avatar

  @ileana: deja exista cariere la Rosia si asta nu impiedica oamenii sa vina, cat despre extinderea carierei aceasta nu presupune dinamitarea muntilor asa in serie. este o exagerare. oricaum daca e sa se aleaga, as prefera sa se faca ceva care sa sustina si economia locala si pe cea nationala, ca turism din asta sporadic lasat la voia sortii se face peste tot in tara

 13. avatar

  amandoua, dar inclin catre industrie ca de asta duce lipsa toata tara si vedem ce economie avem de o tinem numai in imprumuturi

 14. avatar

  @Veronica draga, nu cred ca ai citit proiectul propus in zona de compania RMGC. Dupa ce o să-l citesti si vezi ce vor sa faca aici la Rosia poate îţi schimbi părerea.
  Sunt întradevăr cariere la Rosia Montana şi sunt vizitate datorită vechimii lor, ar fi pacat ca ele sa fie distruse.

 15. avatar

  @ Elena: Se poate face turism intr-o zona unde rata somajului este de 80%, fac asta de 4 ani si merg cu turisti acolo. In afara de asta ce 80% someri pot fi activi si in turism daca vor sau sa fie mici intreprinzatori, bineinteles daca vor. Sincer sa fiu nu imi pot imagina cum e sa fac un tur ghidat pe la Piatra Corbului cand Carnicul este dinamitat si cum se mai arat turistilor Taul Corna daca din Valea Cornii de face iaz de decantare di o sa arate pe o perioada de muti ani buni ca iazul de decantare din Valea Sesii (fotul sat Geaman) ? Nu veniti cu contra argumente ca o sa fie iazul candva teren de golf sau ce stiu eu ce. Sunt curios daca iazul va fi vreodata reabilitat.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.