Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

România a câștigat din nou primul loc în Europa cu proiectul realizat de Fundaţia ADEPT Transilvania „SMS Ferme Familiale!”

0

Fundația ADEPT Transilvania a câștigat premiul întâi la secțiunea „Comunicare inovativă” cu proiectul ”SMS Ferme Familiale”, în competiția organizată de Directoratul General pentru Agricultură al Comisiei Europene (DG Agri) – „CAP Communication Awards 2013”.

Este pentru al doilea an succesiv când Fundația ADEPT câștigă locul I în cadrul acestei competiții (ediția anterioară – Comunicare către beneficiari).

Proiectul prezentat de către Fundația ADEPT, la categoria „Comunicare inovativă”  a întrunit cele mai multe voturi, devansând proiectele „AgriChat” din Anglia și „FarmsUp” din Grecia. Proiectul a fost conceput și dezvoltat împreună cu KAMA SYSTEM SRL și a fost susținut de Fundația Orange și Programul de Cooperare Elvețiano-Român.

ADEPT a pus la punct un sistem simplu, dar extrem de eficient de informare prin SMS a fermierilor și țăranilor, care nu au posibilitatea să acceseze internet-ul sau să contacteze  diferite instituții guvernamentale și nonguvernamentale. Acest sistem face parte din proiectul „SMS Ferme Familiale”, finanțat prin Programul Româno-Elvețian de Cooperare și co-finanțat de Fundația Orange România. Prin această metodă inovativă, micii fermieri sunt informați direct și in timp real despre modificarile legislative și oportunitățile care apar pentru ei. Este un sistem de comunicare prin sms menit să transmită clar și concis informații utile fermierilor (de ex: data limită de depunere a cererilor de plată, deschiderea unor sesiuni de proiecte finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală – PNDR, diverse oportunități pentru ei, etc.).

Slide6

ADEPT organizează periodic întruniri cu fermierii și păstrează un dialog permanent cu aceștia, iar Politica Agricolă Comună (PAC) are influență asupra tuturor cetățenilor europeni. Dacă informația este bine gestionată, începând de la cei care produc hrana (fermierii), cu toții vom avea de câștigat. Așa cum spunea comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, PAC reprezintă „legătura dintre populația urbană în continuă creștere și sectorul agricol, organizat din ce în ce mai strategic”.

Dintre cele 181 de proiecte europene propuse jurizării, au fost selectate 9 pentru faza finală a concursului. Clasamentul final, după ce proiectele au fost prezentate publicului format din oficialități ale Comisiei Europene, reprezentanți ai presei din Europa, asociații de fermieri și ONG-uri, a fost stabilit de către cei peste 400 de participanți la eveniment.

Motivația juriului pentru selectarea propunerii ADEPT a fost:

”Acest proiect este extrem de bine adaptat la nevoile celor cărora se adresează. Folosirea de mesaje scurte (SMS) este un mijloc simplu și eficient de a comunica micilor fermieri (fermierilor familiali) care se află în zone izolate sau greu accesibile”.

Câștigarea locului I pentru a doua oară reprezintă și o recunoaștere a importanței activităților de dezvoltare rurală și conservare a biodiversității pe care Fundația ADEPT le desfășoară în zona Sighișoara – Târnava Mare.

Linkuri utile:

Fundatia ADEPT Transilvania – www.fundatia-adept.org

 

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.