Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Primul proiect neutru în carbon din România care îmbină toate principiile dezvoltării durabile

3

Ce legătură există între social, ecologie şi antreprenoriat social?

La roPot în data de 4 aprilie (update) reprogramat in data de 11 aprilie 2011 se desfăşoară evenimentul Seara de Antreprenoriat Social – Recicleta în Bucureşti la HUByx. Pentru că am dorit să aflăm mai multe despre proiectul Recicleta, am rugat reprezentanţii acestui proiect să ne răspundă la câteva întrebări despre ideea lor. Aşadar, avem plăcerea să-ţi prezentăm un interviu despre  primul proiect neutru în carbon din România care îmbină toate principiile dezvoltării durabile – mediu, social și economic! Răspunde întrebărilor noastre (Elena Mavrodin & Florin Ghindă) reprezentantul Recicleta, Cristina Pascanu (Pop).

RECICLETA, Primul proiect neutru în carbon din România care îmbină toate principiile dezvoltării durabile – mediu, social și economic.

Recicleta are ca scop inserțiunea profesională a persoanelor aflate în dificultate prin implementarea unui sistem de colectare a deșeurilor de hârtie de la agenții economici care generează cantități mici – acestea sunt colectate de trei cargo-biciclete, unice în România, ce sunt conduse de persoane aflate în dificultate.

 • RomaniaPozitiva: De ce sa reciclam? Care este „return-ul”?

Cristina Pascanu (Pop): Trebuie sa reciclam pentru ca altfel ne inghit deseurile, pentru ca altfel, la ritmul in care consumam si generam deseuri, vom lasa mediul fara copaci, fara resurse, plin de plastic si de oameni bolnavi.

In sens teoretic si conform prezentarilor powerpoint colturoase si neprietenoase privind managementul deseurilor, reciclarea reduce cantitatea de deseuri la groapa de gunoi, economiseste energie si resurse, reduce poluarea apei si a aerului si reduce emisiile de gaze cu efect de sera. Realitatea este insa altfel, are impact si zilnic ne agreseaza ochii. Nu poti sa nu fi socat de imaginile cu animale moarte din cauza fragmentelor de plastic pe care l-au inghitit crezand ca e hrana, cu broasca testoasa a carei cochilie este gatuita la mijloc de un inel de plastic, sau cu perscarusul care inghite o punga de plastic cu niste resturi de hrana in ea. Ramai stupefiat cand in orice excursie in natura, indiferent de altitudine sau de traseu, gasesti PET-uri si pungi, care iti intorc cumva stomacul si buna dispozitie. Sau cand afli ca in SUA, zona lor de exploatare petro-chimica mai poarta denumirea de “Aleea Cancerului”.

Tot consumam, tot consumam, azi ne e bine, maine la fel, dar copii nostri nu vor fi asa fericiti ca noi. Pentru ca ei sunt cei care se vor confrunta cu efectele stilului nostru de viata actual.

 • RomaniaPozitiva: Ce ai castigat ca om, dar si din punct de vedere profesional, prin implicarea in ViitorPlus? Ce ai sacrificat, la ce ai renuntat, in momentul in care te-ai implicat aici?

Cand faci ceea ce-ti place nu ai impresia ca ai fi renuntat sau sacrificat ceva, ai doar bucuria faptului ca zilnic te trezesti cu dorinta de a face lucruri bune, nu doar pentru tine ci si pentru altii. Cristina Pascanu (Pop)

Experienta mea la ViitorPlus a inceput ca voluntar intr-o  perioada in care faimoasa criza economica ne dadea tuturor tarcoale si eram in cautare de job. Imi place sa cred ca replica din filmul meu preferat – Ratatuille – ilustreaza perfect contextul ”food always comes to those who love to cook”.  Si asa ceea ce trebuia sa fac, a venit la mine, si am devenit angajat al ViitorPlus, ca Project Manager pe proiectele de reciclare.

Veneam din mediu privat cu un gust foarte amar, iar ViitorPlus a fost exact pastila de vitamine care te pune pe picioare dupa o raceala buna. Oamenii erau altfel, echilibrati si veseli, spatiul de lucru nu mai era cel din multinationala, biroul bine delimitat, aveam sa-l impart cu colegi si cu voluntari, orele suplimentare si weekendurile s-au umplut de activitati placute. In plus chiar am impresia ca actiunile pe care le fac acum au un impact pozitiv mult mai mare comparativ cu ceea ce faceam in mediul privat.

 • RomaniaPozitiva: Cum ai reusit sa aduci in proiect 90 de firme care sa solicite acest serviciu de reciclare? De ce ar fi o idee buna pentru o firma sa devina client Recicleta?

Cristina Pascanu (Pop): Eu am preluat proiectul RECICLETA, la mijlocul anului 2010, deja avea un start bun si lumea incepuse sa-l cunoasca. Treptat RECICLETA a devenit tot mai vizibila in zona si numarul companiilor a inceput sa creasca. Sunt in prezent peste 100 de companii care ne doneaza hartia regulat dar este loc de crestere deoarece inca nu lucram la capacitate maxima cu angajatul pe care il avem. Vrem sa extindem proiectul atat ca numar de firme implicate, ca zona de acoperire si cat si ca numar de angajati din grupuri sociale defavorizate.

Firmele devin tot mai preocupate de problema reciclarii deseurilor fie datorita angajatilor pe care ii au si care si-au insusit deja comportamentul legat de colectarea selectiva a deseurilor, fie datorita reglementarilor legale, a standardelor de certificare care ii obliga sa apeleze la astfel de servicii. In plus ideea de a veni cu o bicicleta si de a le ridica deseurile de hartie li se pare foarte atractiva si inedita. De multe ori, la telefon imi spun amuzati “Am vazut o …. bicicleta care colecteaza hartie”, nestiind cum sa o numeasca.

RECICLETA colecteaza hartie de la firmele mici si mijlocii care nu detin un loc de depozitare, care nu genereaza cantitati mari, nefiind din acest motiv deservite de firmele colectoare specializate.  Cu RECICLETA au garantia ca hartia respectiva chiar se recicleaza, sprijina un proiect de reinsertie socio-profesionala si incurajeaza promovarea unui mijloc de transport inedit.

 • RomaniaPozitiva: Cum crezi ca au inteles romanii importanta tratarii problemelor de mediu?

Cristina Pascanu (Pop): Majoritatea nu prea au inteles-o, sau nici macar nu s-au deranjat sa o inteleaga. Ma bucura totusi faptul ca incet, incet parca trendul se schimba … vad tot mai multe persoane care duc deseuri la publele stradale, in mediul urban, oamenii care au o educatie au inceput sa-si insuseasca acest comportament in ciuda carentelor pe care sistemul inca le are. Altii au ramas in zona de continuu nemultumiti, dar care nu fac altceva decat sa dea vina.

Cand am venit in ViitorPlus am ramas placut surprinsa de implicarea comunitatilor locale in alte proiecte pe care le desfasuram, in special cele de impaduriri din sudul tarii, si de dorinta lor de a schimba ceva deoarece incep sa simta problemele cauzate de desertificare, furtuni de nisip si lipsa precipitatiilor. Imi place sa vad copii din scoli preocupati de teme de mediu, de reciclare si ii vad ca un motor in aceasta privinta.

 • RomaniaPozitiva: Ce crezi ca are nevoie Bucurestiul acum din punct de vedere al actiunilor de reciclare?

Cristina Pascanu (Pop): Are nevoie de multe campanii de educare si constientizare si mai mult decat atat de o infrastructura de colectare bine pusa la punct. Pe langa asta nu m-ar supara daca am avea si sistemele punitive si amenzi asa cum se intampla in tarile vestice, unde amenzile pentru nerespectarea regulilor de colectare selectiva sunt destul de mari.

 • RomaniaPozitiva: De ce o bicicleta la Recicleta?

Cristina Pascanu (Pop): Pentru ca vrem sa demostram ca se poate sa circuli si cu alte mijloace de transport decat cu automobilele. Sunt peste 2 milioane de masini in Bucuresti pe o infrastructura proiectata acum 40 de ani pentru 20.000 de masini, si mi se pare un mare dezechilibru, de la poluarea fonica si cea a aerului, la mainile care blocheaza trotuare intregi. Omul e o fiinta foarte adaptabila si se pare ca ne-am obisnuit foarte rapid cu realitatea asta, iar preocuparile noastre zilnice ne impiedica sa mai vedem imaginea de ansamblu. Sunt faine orasele din Elvetia in care nu ai voie sa te deplasezi cu automobilul, in care bicicleta este singurul mod de transport. Oare cum ar fi daca am avea si noi asa orase?

 • RomaniaPozitiva: Un mesaj pentru cititorii RomaniaPozitiva

Cristina Pascanu (Pop): Ramaneti pozitivi si convingeti-va familia si prietenii sa recicleze 🙂

———————————————————————————————————————————————

Despre Cristina Pascanu (Pop) şi Recicleta

Sunt o ardeleanca din Targu-Mures, absolventa de filologie, furata la varsta frageda de mirajul capitalei. Am absolvit la SNSPA un master in managementul resurselor umane si am lucrat in domeniu in companii ca Neogen si Alumil, ca specialist HR, si un an in domeniul traducerilor.

—-

Recicleta este primul proiect neutru in carbon din Romania care imbina toate cele 3 directii ale dezvoltarii durabile: mediu, economic si social. Recicleta colecteaza hartie pentru reciclare de la companii cu o cargo-bicicleta, condusa de persoane defavorizate.

Recomandat de roPot

Din 2010, roPot este comunitatea care promoveaza principiile de antreprenoriat social in Romania si care sustine initiativele autosustenabile ce urmaresc  un impact pozitiv in comunitate.

Misiunea roPot este de a provoca intelegerea principiilor care stau la baza antreprenoriatului social prin crearea si facilitarea unor spatii de lucru si de dezvoltare a initiativelor de la stadiul de idee la stadiul de afacere sociala. roPot isi propune sa devina un incubator de proiecte si o platforma de dezvoltare a afacerilor sociale in Romania prin punerea laolalta a oamenilor veniti din zona de business, din mediul corporate sau din mediul nonprofit pentru a le recanaliza pregatirea profesionala intr-un efort de transformare al status-quo-ului.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

3 comentarii

 1. Pingback: Interviu despre Recicleta | Lume Buna

 2. Pingback: Interviu despre Recicleta

 3. avatar

  Asteptam cu interes extinderea proiectului la Timisoara. Avem multa hartie de reciclat:-))

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.