Răsteala

0

text Razvan OgircinAIMS Timisoara, invitat special la seria de articole (Cu) Dreptul la Cuvant 

Zilele acestea, oamenii din jurul meu se polarizeaza incrancenat. Avem speciile anti si pro, cele cu DA si cele cu NU. Ma simt frustrat ca “secta” din care fac parte nu-si afirma identitatea. Asa ca protestez:

Pe noi ne uitati?

Nu stiu cati suntem. S-ar putea sa fim multi. Sau nu. Las sociologii sa ne spuna daca am atins sau nu o masa critica ce s-ar cere reprezentata. Dar existam sigur. Spun asta pentru ca fac parte din aceasta specie, intalnesc, discut, rezonez cu semeni din acest trib.

Poate ca ne despart multe. Ne leaga insa ceva – cel putin pentru moment – va dispretuim pe toti. Pe VOI toti – pe toate lighioanele care populeaza agresiv jungla politica a ultimilor ani. OK, sa acceptam de dragul minimei decente (si a unei firave sperante) – cu cateva (putine) exceptii. In rest, pe toti. Pentru modul in care agenda voastra sangeroasa in care va rafuiti zilnic cu “dusmanii politici” ignora total agenda noastra, a nevoilor si aspiratiilor noastre. Pentru maniera hidoasa in care v-ati construit averi pe spinarea impozitelor noastre platite si a traficului conjunctural de influenta. Pentru agresivitatea surda pe care o afisati in marele, zilnicul show mediatic. Pentru cat de oribil vorbiti, strigati, unii peste altii, creindu-ne adesea sentimentul unei haite care latra. Pentru logoreea insipida. Pentru “buna-intentie” afisata cu un aer mesianic, categoric. Am impresia ca ati ajuns sa credeti ca e autentica, ca va confundati cu destinul natiei. Pentru transferul atitudinii de tip “baieti de cartier” in discursul public. Pentru lipsa consecventei, pentru lipsa competentei. Pentru abisurile de imoralitate in care va scufundati de 10 ori pe zi (si mai ales seara, la orele de maxima audienta). Pentru faptul ca ne creati impresia ca sunteti vesnici, inexpugnabili, inevitabili. Pentru ca ne induceti zilnic ideia ca asta e, conducerea cetatii e apanajul celor dispusi la compromis gros, politica e (nu-i asa?) o curva, deci sa facem bine si sa-i respectam pe cei care gestioneaza eroic bordelul, nu-i asa? Pentru asta si pentru inca alte 25.678 motive pe care ni le-ati furnizat generos in ultimii ani, va detestam. Si noi suntem aia care nu vor sa traiasca detestand, ci construind.

Detestam ideia de a detesta.

Multi dintre noi vom merge in 29 iulie sa izbim cu stampila intr-o maniera de leadership conflictuala, agresiva, smechereasca, uneori de-a dreptul grobiana. Care ne-a dezamagit amar. Dar stiti ceva? Daca s-ar organiza in 30 iulie, imediat, un al doilea referendum in care sa votam cat de mult dezagream maniera haiduceasca in care a fost incalecat statul de drept in ultimele zile, am izbi din nou cu stampila.

Facem un experiment? Organizam un referendum in care sa intrebam poporul roman: “doriti demisia in masa a politicienilor de azi ai tarii?”. V-ar tine bretelele sa vedem rezultatele oficiale? Asa, “for a change”.

Noi astia, pe care bine ar fi sa nu-i mai uitati, ignorati, refuzati, suntem anti-basisti exact in proportia in care suntem anti-pontisti si anti-voiculesti si anti-antonesti si anti-iliesti. Sa ne intelegem! Nu suntem anti-orice. Suntem doar anti-VOI. N-avem himere anarhiste sau utopii comuniste prin cap. Doar atat – nu va mai vrem pe VOI. Pentru cat de putin ne regasim pe NOI, atunci cand va privim dezolati pe VOI, zilnic.

Si da, inca nu avem alternative. Ne uitam tragic in zare de ani si ani. Si va tot vedem pe voi si recent, pe mai tinerele voastre clone. Nu razbate inca nici un fior de integritate, de morala, de speranta, de altruism sau de competenta de undeva. Dar am decis sa ramanem aici, asa ca ne harnicim prin job-urile si companiile noastre, ne inchidem in cercurile noastre de prieteni construite in forma unor turnuri de fildes. Asteptam. Poate ca nu mult inca. Si unul dintre putinele lucruri pe care il putem face, este sa va izbim cu stampila, atunci cand se poate. Dar nu va faceti iluzii. V-am izbi cu stampila pe toti.

Nu stiu cati suntem. Ceva stiu sigur. Ne inmultim!

 —————————————————————————————————————————————————

Textul original este scris de Razvan Ogircin pe contul sau de Facebook si republicat pe site-ul nostru cu acordul autorului. Razvan este un vechi si bun prieten al RomaniaPozitiva. Razvan este Managing Partner la compania AIMS Human Capital Timisoara

Citeste si  Scrisoare catre Mos Craciun: “Adu-mi Mosule o cutie mare de rabdare si echilibru”

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează