Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Ranger roman din Retezat, reprezentantul Europei!

1

Ranger roman din Retezat, reprezentantul Europei!
Nucsoara, 18.11.2009

Dintre mii de rangeri din Europa, Florin Halastauan, ranger la Parcul National Retezat, a fost ales sa reprezinte continentul nostru in conducerea Federatiei Internationale a Rangerilor (FIR).

munteIn aceasta toamna, Orasul Santa Cruz de la Sierra din Bolivia, fondat in 1560 de Nuflo de Chavez, a gazduit  260 de rangeri din 43 de tari si sase continente. Congresul a tinut sapte zile si a fost deschis de catre reprezentantul Ministerului Mediului din Bolivia.

Pe parcursul lucrarilor Congresului au fost discutate mai multe teme de actualitate privind incalzirea globala, importanta ariilor protejate la nivel statal dar si international si impactul incalzirii globale asupra acestora. Totodata au fost discutate teme privind siguranta rangerilor in timpul desfasurarii activitatilor in teren si necesitatea imbunatatirii calitatii conditiilor de munca a rangerilor.

Participantii au ales in conducerea FIR, 6 reprezentanti cu drept de vot, cate unul pentru fiecare continent.

Meseria de ranger e inscrisa in codul clasificatiilor meseriilor din Romania la cererea si in urma insistentelor Asociatiei Rangerilor din Romania, condusa de Mihai Gligan.

Interesant e ca Florin Halastauan si Daniel Bal- actualmente salvamontist la Serviciul Public Judetean Hunedoara- au fost primii rangeri angajati in Romania dupa un concurs complex organizat in anul 2000 de catre Administratia Parcului National Retezat.

Romanii si strainii il cunosc pe Florin sub numele de Hombre dat cu ani in urma de colegii lui de la Salvamont.

Rangerii europeni isi amintesc si acum primul Seminar de Pregatire a Rangerilor din Europa, organizat de Asociatia Rangerilor din Romania in perioada 17 – 21 septembrie 2007, in Parcul National Retezat.

Informatii suplimentare:

Florin Halastauan, ranger APNR, 0733441248, florin_hombre(around)yahoo.com, www.retezat.ro

Mihai Gligan, presedinte Asociatia Rangerilor din Romania, 0744782924, http://ranger.ro/index.html

Despre Congresul International al Rangerilor si FIR http://www.int-ranger.net/congress.html

Florina Crisan

RP- APN Retezat

www.retezat.ro

(foto Florin Ghinda)

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Un comentariu

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.