Puterea Emotiei. 7 ganduri si intrebari.

0

7 ganduri si intrebari semifilozofice de la un nefilozof, marti seara in Bucuresti, pe Calea Victoriei.

1. Emotia este autenticitate. Emotia este ceea ce suntem atunci cand existam. Emotia este ceea ce simtim mai ales atunci cand nu ne propunem sa simtim. Emotia este ceea ce se intampla cu noi pe creasta unui munte dupa 7 ore de urcat.  Emotia este ceea ce nu putem sa punem in cuvinte in fata unui gand sau a unui vis. Este puterea unui vers, a unui dans sau a linistii muzicii sufletului in alerta. Emotia este vasla unei barci. Emotia este marea mult aspteptata a unui om de la munte. Emotia este senzatia de dupa gandurile incalzite ale unei nopti in 2. Emotia este strigatul in pustiu al unui gand cuminte. Este manifestul unei flori de campie in varf de munte. Emotia este puterea unui gand care simte.

—–

Este potentialul unui 240 la ora cu o masina nepornita – inca. Este un nud in mijlocul unei intersectii aglomerate. Dar nu ca la prezentatorii tv populisti…

2. Emotia potentiala este si ceea ce probabil nu putem sa exprimam cand suntem opriti, frustrati, timizi. Oare cate emotii nerostite si nesavarsite avem noi, romanii?

3. Emotia pare sa fie energia care misca muntii si gandurile. Energia care determina argumentele sa existe, care fac faptele sa prinda contur, care misca oamenii la gesturi ireale. Emotia este locomotiva unei caravane care misca visele spre fapte.

Emotia este culoarea neasternuta inca in pictura gandurilor noastre.

Emotia suntem oare noi in maximul potentialului nostru? Emotia suntem noi? Noi, fara forta oarba a argumentului, fara barierele lui “trebuie”? Emotia este starea noastra autentica?

4. Evident, emotia poate sa fie si necontrolata. Este si negativa. Emotia este si un borcan spart cu setea de energie eliberata. Este si un picior intr-un gard nevinovat. Este si trairea intensa a furiei. Emotia este pasaportul spre pasul urmator. Spre linistea realitatii normale. Mai intai te bucuri sau te infurii pe cineva sau pe ceva, ca mai apoi sa poti sa intelegi cine este. Si apoi cine esti tu in raport cu subiectul emotiei tale…

5. Suntem oare animale emotionale? Atunci cand nu este suficient de impacati, aliniati si eliberati de puterea emotiei, avem tendinta sa fim frustrati?

Dar oare noi cand ne traim emotia? La telenovele? La “ceki cean”? Sau intr-un concert? Sau in vreo manea ieftina? Noi unde ne aliniem emotiile, unde le eliberam? Oare nu cumva in agresivitatea hidoasa de pe strada, din tramvai sau de pe stadioane? Sau de la Teve? Noi oare cand facem cunostinta fara jena cu emotia noastra, fie ea si negativa?

Noi unde ne impacam cu emotiile noastre?

6. Ca mai apoi sa mergem mai departe cu energia si puterea emotiei noastre, dar si cu rigoarea argumentelor rationale.

7. PS: Oare noi de cate ori am fost cu adevarat emotionali ca si gloata? Puternic emotionali? ’89? La meciurile de fotbal? Cand?

Cum aratam noi impacati si eliberati de emotiile noastre? In mod autentic?

———-

Text si foto Florin Ghinda, 24 mai 2011, marti seara in Bucuresti.

PS2: Cafeaua seara este indicat sa fie decofeinizata, corect? 🙂


 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 16 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.